Samsung Galaxy Z Flip: Moda in uporabnost nista najboljši prijateljici (#video)
Matjaž Ropret 2. maja 2020 ob 06:50

Kmalu po začetku testiranja najnovejšega Samsungovega telefona s prepogljivim zaslonom se mi je zazdelo, da sem ga razvozlal. Bil sem prepričan, da je to ženski telefon. Vendar potem od predstavnic nežnejšega spola nisem dobil prepričljive potrditve, zato ob koncu testa še vedno ne vem povsem natančno, komu naj bi bil ta izdelek namenjen. Verjetno tistim, ki imajo nekaj odvečnega denarja in se hočejo postaviti z nečim na pogled edinstvenim.

Samsung Galaxy Z Flip res nima neposredne konkurence, z izjemo Motorole Razr, ki pa je v Sloveniji in še marsikod drugod ne prodajajo. Tako je to edini »preklopnik« v slogu onih, ki smo jih poznali pred petnajstimi ali dvajsetimi leti. Je udejanjenje koncepta, pri katerem se (precej tanek) telefon približno običajne velikosti zloži na polovično površino, a več kot dvojno debelino. Pred tem smo pri nekaj napravah videli obratno logiko. Prav tako Samsungov Galaxy Fold in pa Huaweijev Mate X(s) sta se iz dokaj debelih telefonov odprla v manjši tablici. Potem pa naj kupci presodijo, kaj jim je bolj pomembno. Imeti na voljo večji zaslon, ki pa se lahko pospravi v (večji) žep, ali standardno velikost prepoloviti, da gre brez težav v vsak žep.

Pred testom Flipa sem se malo bolj nagibal na stran prve metode, kajti dobiti nekaj več se mi pač zdi večja pridobitev. Vseeno pa se mi je tudi ideja preklopnega telefona zdela simpatična, ker smo res prišli do že težko obvladljivih velikosti. Atraktivnosti in tudi tehnološke impresivnosti tudi po testu ne oporekam, kaj dosti praktične in koristne dodane vrednosti pa v resnici pri tem konceptu ne vidim. Vsaj ne do takrat, dokler ima zaslon zelo opazno gubo na mestu prepogibanja, je okrog njega dokaj visok rob, ki ovira zdaj standardne androidne potege od roba, je treba za večino opravil zadevo tako ali tako odpreti in se tega ne da udobno storiti z eno roko. To je res dvoročni telefon, zaradi lokacije fotoaparata in odsotnosti resnega zaslona na zunanji strani pa je za vsako fotografiranje, tudi za selfi, nujno odpiranje. Res je reč kar majhna, ko je zložena, vendar tudi dokaj debela, nisem pa prepričan, komu bi to res pomenilo kakšno pridobitev. Čeprav sem najprej pomislil na dame, njim pravzaprav ne, ker imajo v torbicah vedno dovolj prostora. Morda bi komu drugemu, če bi zadeva res ponuja kakšen presežek tudi sicer, če odmislimo prepogibanje zaslona. Tako pa se da najti povsem enako dober telefon, ki gre z lahkoto v vsak žep, pa tudi njegov zaslon, čeprav manjši, ni nič manj uporaben. Sploh ni treba iskati prav daleč, imajo ga pri istem proizvajalcu in se mu reče Galaxy S10e. Seveda ne deluje tako prestižen, a tudi S10 ali S20, ki sta bolj elegantna, nista dosti večja, zato pa precej cenejša od Galaxyja Z Flip. Njegova funkcija, razen igranja s tem, da ga lahko uporabljaš pol odprtega in lahko sedi na mizi ali v roki, je res pretežno modna.

V vsakem primeru pa sem pri njem videl doslej najbolj izpopolnjen sistem prepogibanja. Nobenih sumljivih zvokov, celoten postopek teče enako gladko, zaslon nikjer ne visi v zraku, kot pri omenjeni Motoroli, zadeva deluje trpežno in sploh ni videti, da bi ji pogosto odpiranje in zapiranje kakor koli škodilo. Malo bi me seveda skrbelo, kako dolgo bo delovalo tako lepo, vendar manj kot pri vseh drugih, tudi Foldu. Lepo je opazovati napredek te tehnologije in veselim se Folda 2, še toliko bolj, če bodo po vzoru Flipa še bolje prilagodili aplikacije in zmanjšali zarezo za fotoaparat ali jo sploh povsem umaknili. Pri Flipu se vsebina (fotografija) zna samodejno pomakniti na zgornjo polovico zaslona ali se delno umakniti na spodnjo polovico (pri Youtubu, denimo), kadar je telefon v omenjenem sedečem položaju. Seveda pa je takrat tisto, kar je na zaslonu, dokaj majhno.

Zaslon je sicer zelo lep, povsem primerljiv z neprepogljivimi OLED-i, s pravo črnino, dobrimi kontrasti in živimi barvami. Edino svetilnost ni najboljša, in seveda tista guba nikoli ne izgine ter povzroča odbleske. Zunanji zaslonček je na ravno kakšne zapestnice in lahko prikazuje uro, sporočila, ime kličočega in podobno. Glede hitrosti delovanja je težko imeti kakšne pripombe, ker to niti ni igričarjem ali najzahtevnejšim uporabnikom namenjen telefon. Baterija je daleč od rekorderke, vendar zlahka zadošča za cel dan avtonomije, da pa je polniti tudi brezžično. Le paziti je treba, da se telefon ne »odpelje« s polnilnika, ker je njegova zunanjost res spolzka. Pa tudi pravo ogledalo. Zvočnik je žal samo spodaj, zato pa je čitalnik prstnih odtisov ob strani bistveno bolj zanesljiv od vseh, ki jih je zadnji dve leti Samsung vgradil v zaslone svojih telefonov. Fotoaparat ima dva objektiva, standardnega in ultraširokega, fotografije in videi, ki jih je mogoče narediti z njima, pa so nekje na ravni lanskih ali predlanskih Galaxyjev S. Torej dobre, vendar ne povsem na ravni najboljših. Barve in dinamika so spodobni, detajli pa samo, dokler je svetloba odlična, takoj ko je malo temneje, se začno izgubljati. Mislim pa, da bodo posnetki večini kupcev všeč in da nihče ne razmišlja o nakupu Galaxyja Z Flip zaradi kamer.

Kdo pa bi sploh lahko razmišljal o nakupu tega telefona? Tisti iz uvoda, mogoče komu manjša površina za v žep res kaj pomeni, verjetno je tudi kakšen iskren navdušenec nad tehnologijo, ki mu morda Galaxy Fold iz kakršnega koli razloga ni bil po godu, pa ga bo prepričal Galaxy Z Flip. Mene predvsem veseli, da tehnologija izkazuje prehajanje iz začetne, negotove faze v nekaj resnega, in da utegne biti Galaxy Fold 2 že res dober. Držimo pesti!

HVALIMO
  • Doslej najbolj izpopolnjeno prepogibanje zaslona
  • Lep zaslon
  • Oblika daje nekatere zanimive možnosti držanja in postavitve
GRAJAMO
  • Za skoraj vsa opravila je treba telefona odpreti
  • Za odpiranje sta skoraj nujni dve roki
  • Zmogljivosti in funkcionalnosti so na ravni pol cenejšega telefona
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja