Samsung Galaxy XCover Pro: To je telefon, ki se ga bodo razveselili slovenski podjetniki!
Marjan Kodelja 28. februarja 2020 ob 06:44

Na videz ni nič posebnega, zmogljivostno ga uvrščamo v srednji razred, odlikujeta pa ga dva gumba, ki jima namembnost lahko spreminjamo. Ker je vzdržljivo še ohišje, Samsung pametni telefon Galaxy XCover Pro ponuja za orodje mobilnega poslovanja.

Pred vodo in prahu ter proti padcem zaščiteni pametni telefoni so v manjšini, vendar jih cenijo predvsem uporabniki, ki se jim ne ljubi razmišljati o dobrobiti pametnega telefona. Ta zanje ni igračka ali celo statusni simbol, temveč le orodje za delo. Medtem ko so izdelki Crosscall in Cat postali sinonim za tovrstne naprave, sem ter tja v roke dobimo tudi primerek v mobilnem svetu bolj uveljavljenega Samsunga, kot je tokratni model Galaxy XCover Pro.

Samsung Galaxy XCover Pro
 • ROBUSTNOST OHIŠJA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • PROGRAMSKA OPREMA
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO:
3.9

Naj Kupim?

Odgovor v tem primeru je dokaj preprosto. Samsung je jasno povedal, da je naprava namenjena mobilnemu podjetniku, saj ne potrebuje nobene druga. Če sodite v to kategorijo, potem bo telefon za vas gotovo primerna naprava. Ni draga, je vzdržljiva in ima vse, kar načeloma potrebujete.

Videz izdaja namembnost

Na videz se veliko ne loči od drugih vzdržljivih naprav, ohišje je plastično na strateških delih zaščiteno z gumo in debelo, okoli zaslona, pri katerem kajpada ne moremo pričakovati pretirano ozkih robov ali celo bočno ukrivljenega zaslona, pa je tanek dvignjen rob, ki v primeru padca preprečuje njegovo razbitje. Bočni gumbi so veliki primerni tudi za uporabo za rokavicami, tovrstnemu delu lahko telefon prilagodi tudi občutljivost zaslona na dotik, plastično hrbtišče pa je odstranljivo. Kot so nedavno bila pri marsikaterem telefonu. Ti pa pomeni, da je mogoče baterijo po potrebi preprosto in verjetno tudi ceneje zamenjati.

Poleg običajnih gumbov za vklop in jakost zvoka sta na voljo še dva, tema pa je mogoče spremeniti namembnost. Privzeto rdeče obarvan na desnem robu zažene digitalnega pomočnika Bixby, manjši na gornjem robu pa prižge sijalko. Zaradi izvedbe ohišja in prenizke cene za tipalo prstnega odtisa pod zaslonom je to vgrajeno v bočni gumb za vklop. V teoriji podcenjeno mesto, vendar se s tipalom v tem telefonu dolgo nisva spoprijateljila. Vnos vzorca prstov je sicer potekal normalno in pričakovano hitro, vendar kasnejše odklepanje med eno ročno uporabo ni vedno brezhibno delovalo, dokler nisem dojel, kako moram prst na tipalo prisloniti. Teh težav pa je bilo veliko manj pri dvoročni uporabi, ko telefon na primer držite v levi roki, s prstom desne pa ga odklenete.

Prednost bočnega tipala prstnega odtisa je v tem, da je za večino primerov rabe dovolj skeniranje kazalcev obeh rok.

Pritisni in govori oziroma stari dobri »voki-toki«

Pred več kot desetletjem še globoko v dobi mobilnih telefonov, je Nokia predlagala storitev »pritisni in govori«. Zakaj bi klicali in se pogovarjali na klasični način, če lahko znotraj omrežja komunikacija poteka tudi neposredno med vsemi zainteresiranimi ljudmi. Storitev je tiste čase uvedel tudi naš Mobitel, a se ni prijela iz preprostega razloga. Operater ni imel interesa, da bi jo nudil brezplačno, mi pa nismo hoteli plačevati še nečesa dodatnega, ker smo morali vse storitve plačevati po porabi. »Lassie se vrača«, čeprav tokrat drugače in pod patronatom Microsofta. Storitev je namreč vključil v orodje za skupinsko delo Teams, da se člani lahko med seboj pogovarjali, kot bi se z radijskimi postajami walkie-talkie, le da komunikacija poteka preko podatkovne povezave. Bodisi preko mobilnega ali brezžičnega Wi-Fi omrežja. Pritisneš gumb in govoriš, drugi člani skupine, na primer delavci na malce večjem gradbišču, pa poslušajo, nakar se vloge spremenijo.

Poslovno namembnost pa lahko ima tudi zgornji gumb, sploh če telefon XCover Pro uporabite v vlogi mobilne blagajne (mobilni POS). S pritiskom nanj lahko na primer sprožite prebiranje črtne kode izdelka, v tej vlogi se solidno lahko obnese tudi vgrajena kamera, če je funkcija podprta s programsko opremo. Možni pa so tudi drugi primeri njegove rabe. Prav tako je na voljo tudi vmesnik NFC.

Škoda pa je, da telefon XCover Pro nima še kakšne funkcije primerne za mobilne podjetnike. Verjetno infrardeča (IR) kamera ne bi škodila kot tudi ne tipalo globine (TOF), s katerim bi telefon lahko prevzel vlogo pripomočka za merjenje.

Soliden, a nič več kot to!

Glede na vgrajen sistem na čipu z osmimi jedri Samsung Exynos 9611, pomnilnikih (4 GB RAM, 64 GB) in bateriji, je XCover Pro ne preveč zmogljiv predstavnik srednjega razreda pametnih telefonov in če sem iskren, bi bil brez večje trdoživosti in očitne poslovnega namena, mnogo manj zanimiv. Procesorske in grafične zmogljivosti ter velikost pomnilnika, ta je skromen a ga je mogoče povečati s spominsko kartico, zadoščajo za večino nalog, kajpada pa na tem telefonu ne bomo igrali zahtevnih mobilnih iger. Ali poganjali podobno zahtevnih aplikacij za ustvarjanje, kot je na primer urejanje videa.

Baterija kapacitete 4050 mAh je, kot sem dejal zamenljiva in jo lahko sami zamenjamo čez leto ali dve, ko se prva utrudi in ne more več slediti potrebam mobilnega podjetnika ali pa ima dve in ju izmenjuje po potrebi. Je pa dovolj velika, da telefon brez večjih težav zdrži do konca dneva tudi pri nekoliko bolj zahtevni uporabi. Na voljo pa je tudi hitro polnjenje z močjo 15 vatov.

Podobno lahko rečem, da zadošča tudi operacijski sistem Android 10. Samsung pa je že pred časom izčistil uporabniški vmesnik, ki je mnogo uporabnejši, kot je bil.

Zaslon polne razločljivosti HD+ ima 6.3-palčno (16 cm) diagonalo, zaščitno plast iz stekla Gorilla različice 5, ter je dovolj svetel, da je solidno berljiv tudi pod neposredno sončno svetlobo (pri največji možni svetilnosti). Na dotik občutljiva plast pa lahko nastavite, da zazna dotika uporabnika, tudi če ta nosi rokavice ali ima mokre roke. Vedno ne deluje, v večini primerov pa.

Fotografsko nekje v spodnji polovici

Telefon je morda res namenjen poslovnim uporabnikom, vendar tudi te bodo z njim fotografirali in snemali videe do največ polne razločljivosti HD, če je že pri roki. Sklop dveh zadnjih kamer, poleg glavne je še kamera z ultra širokim kotom, je soliden predvsem v dobrih svetlobnih razmerah. Fotografije so kontinuirano enako dobre kakovosti, dovolj jasne, barve lepe, z drugimi besedami nekje v zlati sredini, kadar pa so svetlobne razmere slabe, se hitro pojavita nejasnost in šum. Sicer pa ima glavna kamera tipalo ločljivosti 25 milijonov, drugotna s široko kotnim objektivom pa 8 milijonov svetlobnih pik. Sprednja kamera pa ima 13-milijonsko tipalo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO
 • Za vzdržljiv telefon ne preveč debel.
 • Zaščita MIL-STD-810G in IP68
 • Prepoznava obraza s prednjo kamero.
 • Zamenljiva baterija.
 • Dodatna gumba, ki jima je mogoče spremeniti namembnost.
GRAJAMO
 • Tipalo prstnega odtisa ni vedno delovalo po pričakovanjih.
 • (Pre)malo delovnega pomnilnika (64 GB)
 • Fotografije v nobenem pogledu ne izstopajo.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja