Samsung Galaxy Watch 4: Izgubljeni sin se je vrnil v Googlov objem
Marjan Kodelja 18. oktobra 2021 ob 11:48

Čas bo pokazal, ali je Samsungova odločitev za vrnitev na Googlov operacijski sistem za nosljive naprave Wear OS prava. Letošnja Galaxy Watch 4 ima zaradi tega dostop do več aplikacij, a za odtenek krajšo življenjsko dobo baterije od lanskega modela.

Kdor uro kupuje zaradi spremljanja športnih dejavnosti, ne posega po pametnih urah izdelovalcev telefonov, temveč raje po čistokrvnih športnih urah Garmina, Polarja ali Suunta. Toda te manj ali skoraj nikakršne pozornosti ne posvečajo zdravju, ki postaja glavno gonilo zanimanja za nosljive naprave. Letošnja zato beleži vse, kar zna lanska Watch 3, med čemer je po zanimivosti na prvem mestu merjenje krvnega tlaka in dodaja sposobnost ugotavljanja deleža maščob v telesu. Izmerjeno pravilno, najbolj natančno merilo prekomerne teže.

Samsung, čemu ti je tega treba bilo?

Da v spregi s pametnim telefonom ura normalno deluje, morajo biti na njem nameščene kar tri aplikacije. Najprej Wear, ki skrbi za povezavo ure in pametnega mobitela, nato Samsung Health v kateri so hranjeni podatki zabeleženih dejavnosti in stalne meritve srčnega utripa, korakov, SpO2, spanje, stresa in še Health Monitor, ako želite, da delujeta funkciji EKG in merjenje krvnega tlaka. Ena sama bi zagotovo izboljšala izkušnjo uporabe in predvsem poenostavila uporabo!

Oblikovno ni večjih sprememb

Minimalistično oblikovana Watch 4 premera 40 ali 44 milimetrov, ki bržkone menja model Active, ima ohišje iz aluminija in je brez lunete. Watch 4 Classic je podobna lanskemu modelu (Watch 3). Ohišje iz nerjavečega jekla ali titana je premera 42 ali 46 milimetrov in ohranja sicer odlično Samsungovo pogruntavščino – vrtljivo luneto. Pri vseh je elektronika enaka, razlikujejo se v velikosti zaslona in kapaciteti baterije – oba elementa sta pravzaprav na voljo v dveh »velikostih«. Kot se za sodobno pametno uro spodobi, ima ta polega podpore vsem pomembnim vmesnikom (Bluetooth, Wi-Fi in NFC), svetel zaslon, občutljiv na dotik in živahnih barv. Lahko je ves čas prižgan, toda potem zaloga energije v bateriji še hitreje kopni. Koliko časa bo ura zdržala, in to brez zagnanega programa za beleženje športne dejavnosti, je zelo odvisno od fizične velikosti ure. Manjši je treba polniti vsak dan, medtem ko večji zdržita v malce sreče dva dneva in morda še kakšno uro več.

Poleg zaslona na dotik in lunete v obeh klasičnih modelih, imajo ure ob strani dva gumba. Se sprašujete čemu? Nekaterim je upravljanje naprave z gumbom bolj domače, toda pravi razlog je ta, da zaslon na dotik v vodi ne deluje. Poleg tega sta vanju vgrajeni elektrodi za merjenje elektrokardiograma (EKG) in deleža maščob. Razlike so še v debelini, ki pa je v estetski funkciji. Klasična sta debelejša in minimalistična tanjša. Morda celo preveč, odvisno, kakšna ura vam je bolj všeč.

Merjenje deleža maščob

Natančnost Samsungovih ur v beleženju športnih dejavnosti se v zadnjih inkarnacijah različnih ur ni prav nič spremenila. Deluje v pričakovanih okvirjih, ura nudi dovoljšni nabor športov in še vedno vključuje samodejno zaznavo dejavnosti, ki jo na srečo lahko izklopite. O tem sem že večkrat pisal, zato nima smisla ponavljati. Popolnoma enako velja za spremljanje zdravja, kjer so na voljo vse običajne možnosti in poleg teh še EKG, merjenje krvnega tlaka in deleža maščob. Dejstvo je, da ure tudi tozadevno postajajo vse bolj natančne in ne odstopajo več dosti od za medicinsko uporabo potrjenih merilnikov. Ker pa je natančnost lahko odvisna od načina nošenja, tona kože in poraščenosti, čisto vsi izdelovalci, kjer je le mogoče, poudarijo, da so meritve primerne izključno za osebno uporabo. Opozorilo boste na primer morali prebrati ob vsaki meritvi na zahtevo. Ker sem EKG in merjenje tlaka preveril pred kratkim, sem se tokrat pozabaval z merjenjem deleža maščobe.

Watch 4 ima štiri elektrode za ocenjevanje sestave telesa. Dve sta na hrbtu okoli optičnega tipala in še dve v obeh bočnih gumbih. Način ugotavljanja razmerja med maščobo in mišicami z metodo analize biometrične impedance se naslanja na šibek električni signal, katerega oddaja merilna naprava. Signal se hitreje širi skozi tkiva, ki imajo večjo vsebnost vode in ker je raven v maščobah nižja od ravni v mišicah, lahko ocenimo razmerje med obema. Pametne tehnice se največkrat zanašajo na štiri točkovno merjenje električnega signala med stopali in dlanmi. Njegova pot, od pozitivne elektrode v stopalu do negativne v dlani in obratno v nasprotnih okončinah, poteka skoraj skozi celo telo. Z uro je drugače. Merjenje steče, ko se s prstoma nasprotne roke dotaknemo gumbov, kar pomeni, da je pot signala krajša, saj ne gre skozi spodnje okončine. Samsung trdi, da zaradi tega natančnost ni slabša, čemur delno potrjujejo sodobnejše tehnice, ki preko stopal prav tako merijo dvotočkovno. Vseeno pa se bom oceni o natančnosti za zdaj izognil, kajti v tednu dni igranja s funkcijo večkrat na dan sem dobila meritve med 25 in 34 %, kar se mi zdi za kratek časovni interval nekoliko veliko odstopanje.

Čeprav se je Samsung odločil zamenjati sistem, uporabniški vmesnik ostaja ena. Dosedanji uporabniki z uro ne bodo imeli težav oziroma sploh ne boste vedeli, da je sistem drug. Žal ure Watch 4 najbolje delujejo s Samsungovimi mobiteli, kajti zaradi zahteve po Samsungovem računu in kar treh aplikacij, se manjše težave lahko pojavijo že pri združljivosti z drugimi, ki imajo prav tako sistem Android. Z Applovimi pa nova generacija južnokorejskih ur sploh ne sodeluje več.

HVALIMO:
 • Odlična kakovost izdelave – posebej klasičnega modela z ohišjem iz nerjavečega jekla
 • Odlični zaslon OLED. Dovolj svetel za uporabo na prostem in s primerno visoko razločljivostjo
 • Vrteča luneta klasičnega modela
 • Celovit nabor zdravstvenih funkcij (BMI-indeks telesne teže, EKG, krvni tlak, SpO2, VO2Max, spanje, stres, srčni utrip)
 • Dobro posredovanje obvestil s telefona in možnost Bluetooh klica pri vseh modelih
GRAJAMO:
 • Povprečna življenjska doba baterije dan, mogoče dva
 • Vprašljiva natančnost meritve deleža maščob
 • Googlov operacijski sistem ima potencial za večjo izbiro aplikacij, a je energijsko bolj požrešen
 • Ne deluje v povezavi z iPhonom

Galaxy Watch 4
 • KAKOVOST IZDELAVE, OBLIKA IN MATERIALI
 • PAMETNE FUNKCIJE
 • ŠPORTNE FUNKCIJE
 • SPREMLJANJE ZDRAVJA
 • TRAJANJE BATERIJE
 • RAZMERJE CENE IN KAKOVOSTI
3.8

Naj kupim

Samsungova ura je gotovo najboljša odločitev, če uporabljate njegov telefon, čeprav deluje tudi v okolju naprav drugih izdelovalcev. Natančnost beleženja dejavnosti in fizioloških znakov je na visoki ravni in dodano je tipalo za merjenje deleža maščob v telesu. V najboljšem primeru jo bo treba polniti vsak drugi dan, kar ni najbolj razveseljujoče.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.