Samsung Galaxy Tab S7+: Izvrstna tablica brez izvrstnih aplikacij
Matjaž Ropret 22. avgusta 2020 ob 06:32

Proizvajalci kar poskušajo spremeniti tablice v nekaj … resnega. Apple se že leta trudi z različnimi modeli iPad Pro, nedolgo tega smo preizkušali Huaweijev Matepad Pro, zdaj je tu Samsungov Galaxy Tab S7+, vmes pa testiramo še en podoben, a cenejši izdelek. Težava pri večini teh pa ni v sami tablici, temveč v programski opremi, ceni in dejstvu, da še vedno obstajajo dobri in pogosto bolj ugodni prenosniki.

Galaxy tab S7+ je mogoče najbolj prepričljiv pokazatelj tega čudnega trenda. Strojna oprema je naravnost fantastična, a nima dovolj zmogljive in dodelane programske opreme, ki bi izkoristila vse, kar ima na voljo, od procesorja do zaslona. Poleg tega tablica že v različici Wi-Fi stane 930 evrov, z režo za kartico SIM in podporo za omrežja 5G pa še dvesto evrov več. Pa to še ne vključuje ovitka z nastavljivim naklonom ter tipkovnice s sledilno ploščico, ki šele dodata tisto, s čimer naj bi taka naprava odvrnila od uporabe (tudi nakupa?) klasičnega prenosnika. Seveda v določenih vidikih računalnik s sistemom Windows 10 ali Mac OS ni tako prijeten za uporabo kot androidna tablica ali iPad, ima pa še vedno povsem realne prednosti za resno delo. To je zelo očitno tudi ob uporabi najnovejše Samsungove naprave.

Tablica se v strojnem smislu res lahko poteguje za naziv najboljše, kar smo jih doslej videli. Ima prestižno, kakovostno kovinsko ohišje z zelo lepo obdelanimi robovi. Je ekstremno tanka in tudi dokaj lahka (575 g) glede na velikost zaslona, ki v diagonalo meri 12,4 palcev (pri razmerju stranic 16:10, kar nudi dobro uporabnost tako za video kot za delo). Fotoaparat čisto malo štrli iz ravnine zadnje strani, sprednji pa je seveda skrit pod steklo. In postavljen tja, kjer smo kamer večinoma vajeni tudi pri prenosnikih. Poleg zadnjega je še površina, namenjena magnetni pritrditvi pisala. To ima pri tablicah skoraj vedno prostor nekje ob robu ali na zunanji površini, ni reže zanj, kot pri telefoni Galaxy Note.

Še bolj kot ohišje navdušuje zaslon, ki je morda res najboljši, kar sem jih doslej videl v tej vrsti naprav. OLED z veliko svetilnostjo, podporo za HDR10+ in osveževanjem pri 120 Hz je res izjemno barvit in svetel, slika kar skoči v oči. Seveda pa rabi tudi ustrezno vsebino, da se zares izkaže. Pri določenih filmih in serijah ter videih na Youtubu je zablestel, pri drugih malo manj, a lepšega ekrana podobne velikosti ne poznam. Četverica zvočnikov tudi pripomore k dobremu vtisu, sem pa pogosto dva pokril z dlanmi, ker je pač tablico nekje treba držati, in če lahko malo sitnarim, bi si želel še malenkost čistejšega zvoka. Toda dejstvo je, da take kombinacije slike in zvoka ni skoraj nikjer drugje.

Podobno lahko rečem za zmogljivosti in trajanje baterije, pri kateri deset ur avtonomije ni pretiranih, se pa sprašujem, kaj naj bi uporabnik počel z vsem tem. Android za tablice je še vedno daleč za iPadOS-om in razlika se kvečjemu še povečuje. Tako število (relevantnih) kot kakovost aplikacij in iger je daleč zadaj. Res je na voljo večina storitev pretočnega videa, manjkajo pa mnoge zabavne in poučne vsebine, še posebej tiste, kjer bi bilo mogoče zares izkoristiti priloženo pisalo. To sicer ni tako napredno kot pri telefonu Galaxy Note20 Ultra, a še vedno potencialno zelo uporabno. Če bi le bili ustrezni programi zanj. Prav tako ni enako naprednih orodij za obdelavo fotografij, montažo videa ali grafično oblikovanje, kot jih premore konkurenčna platforma. Igre sem že omenil, pa jih bom še enkrat, ker je večina na Androidu narejena za najnižji (zmogljivostni) skupni imenovalec. Grafično zahtevnih in igralsko raznovrstnih je peščica. Pa še na kakšnem drugem področju je suša kar precejšnja.

Mogoče edino področje, ki je kar dobro pokrito, so pisarniški programi. In ker tablica poleg običajnega androidnega okolja omogoča tudi »namizni« način, je za take namene to lahko zanimiva naprava. Način Samsung DeX je tokrat na voljo kar na sami napravi, ne samo ob priklopu te na zunanji monitor. Uporabnik lahko kadar koli vstopi v DeX ali ga zapusti, velika prednost pa je v tem, da so v DeX-u aplikacije v oknih spremenljive velikosti, da je spodaj opravilna vrstica in da ima to okolje kazalko, ki jo krmilimo s sledilno ploščico ali miško. Skoraj pravi Windows, saj se celo brskalnik Chrome večinoma obnaša kot namizni brskalnik. V začetnih časih DeX-a se določene aplikacije niso znale najbolje prilagoditi delovanju v oknu namesto čez celoten zaslon, a zdaj je takih primerov bistveno manj. Tako je za pisanje besedil, urejanje preglednic, oblikovanje predstavitev, odgovarjanje na e-pošto, ustvarjanje zapiskov, morda programiranje ali še kakšno drugo opravilo Galaxy Tab S7+ uporabna naprava. Dodatna tipkovnica, ki se magnetno priključi, kot se tudi ovitek z nastavljivim »stojalom«, je precej solidna. Tipke ponujajo dober povratni občutek in skoraj nisem delal napak, bi bile pa lahko malenkost bolj skupaj in osvetljene. Nastavljanje naklona je odlična pridobitev v primerjavi z glavnima konkurentoma, prav tako sledilna ploščica, ki sem jo zelo pogrešal pri Huaweijevi tipkovnici. Ni ravno velika, a vseeno zadosti za udobno delo, še posebej, ker je natančna. DeX je tako lep in velik korak proti cilju ponuditi resno napravo za delo, a  Word in ostale aplikacije v Androidu vendarle niso niti približno na ravni istoimenskih programov za Windows 10. Včasih njihove zmožnosti zaostajajo celo za spletnimi različicami (v brskalniku). Na tem bo moral nekdo zelo intenzivno delati, ali pa se bodo proizvajalci še naprej v prazno trudili s svojimi tablicami.

Samsungova najnovejša je res izvrstna. Kot tablici ji težko najdem kakšno resno napako. Toda za delo bi še vedno raje kupil prenosnik, za zabavo pa ali pol cenejši Tab oz. iPad ali pa zelo dober televizor za podoben denar.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
  • Kakovostno, tanko, prestižno ohišje
  • Najlepši zaslon v tablicah doslej
  • Štirje dobro zveneči zvočniki
  • DeX doda delovno okolje Androidu
  • Uporaben magnetni ovitek in solidna tipkovnica (naprodaj posebej)
  • Priloženo pisalo S Pen
GRAJAMO:
  • Android ima bistveno premalo tablicam prilagojenih aplikacij in iger ter skoraj nobene res odlične
  • Izjemno visoka cena
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja