Samsung Galaxy Tab S6 Lite: Zanimiva tablica za zapiske in risanje
Matjaž Ropret 25. junija 2020 ob 06:39

O Samsungovih tablicah imam približno enako mnenje kot o LG-jevih telefonih (slednji pač tablic že dolgo ne izdeluje več). Dražje so večinoma precej dobre, lahko v določenih vidikih (zaslon!) celo boljše od iPadov. Nazaj jih drži le Android in njegova skromna ponudba kakovostnih, večjemu zaslonu prilagojenih, uživaških tabličnih aplikacij. Cenejše pa vedno znova, že leta, dajejo vtis, kot da jih je nekdo sestavil z levo roko, z minimalno truda, zanje pa vseeno poskuša zaračunati skoraj toliko kot Apple za bistveno bolj dovršene, strojno in programsko spolirane izdelke. Najnovejši primerek, Galaxy Tab S6 Lite, samo še utrjuje moje prepričanje.

Pri androidnih tablicah me je vedno presenečal razkorak med njihovim tehnološkim nivojem in tistim pri telefonih za podobno ceno. Tako je bilo pred leti in tako je še danes. Tab S6 Lite bi lahko primerjali z Galaxyjem A51. Ista izhodiščna cena (zdaj pri A51 že nižja) in isti glavni procesor, od tu naprej pa kopica prednosti za telefon. Zaslon OLED, več pomnilnika za podatke (128 GB  proti 64 GB), več in boljše kamere, prepoznava prstnih odtisov (v zaslonu) in še kakšna malenkost bi se našla, navsezadnje bi tablico s podporo za LTE cenovno že lahko primerjali s še precej boljšim Galaxyjem A71. Za Tab S6 Lite bi lahko govorilo pisalo S Pen, ki je priloženo in tudi ena od siceršnjih prednosti pred ostalo tablično konkurenco, kolikor je je sploh še ostalo.

Ena od razlik med Samsungovimi in večino poceni (kitajskih) tablic je v kakovosti izdelave ohišja. V tem novinka ne razočara s trdnim aluminijastim ogrodjem, kamor je z dokaj majhnimi robovi vkomponiran 10,4 palčni zaslon precej nenavadnega razmerja 15:9 in ločljivosti 2000 x 1200. V bistvu zadeva deluje bolj “širokozaslonsko” kot v resnici je, razmerje pa je pravzaprav dober kompromis med tistim za video in onim za druge vsebine, kjer je zaželene nekaj več višine. Zaslon je žal LCD, ne OLED, kot pri nekaterih drugih tablicah tega proizvajalca. Ni napačen, saj ima lepe barve in jasno sliko zaradi spodobne ločljivosti, vendar mu manjka nekaj živahnosti in tudi svetilnosti za uporabo na močnejši svetlobi.

Redko tablice podpirajo aktivno pisalo, še redkeje pa je to že priloženo v škatlo. Za Samsungov S Pen že s telefonov Galaxy Note vemo, da je uporaben pripomoček in za takega se izkaže tudi v tem primeru. Na tablici je že prednaloženih nekaj pripomočkov za pisanje, čečkanje, osnovno risanje in podobno. Predvsem za zapiske, kakšne skice ali preproste ilustracije, pa tudi za otroške pobarvanke in risarije je zadeva res prima. Ne rabijo seveda vsi tega pripomočka, nekateri ga niti ne znajo izkoristiti, a za tiste, ki ga, je vrednost za ceno pri tej tablici takoj za četrtino ali tretjino boljša. K solidnemu zaslonu se podajo še spodobni zvočniki in pri tem se Tab S6 Lite kar izkaže, tudi postavitev je prava, da med gledanjem videa da stereo zvok.

Zmogljivost je področje, kjer se ta tablica ne odreže najbolje. Procesor, v kombinaciji s štirimi gigabajti pomnilnika, je ravno dovolj močan, da se nad njim nihče ne bo pritoževal, saj se vse skupaj od odpiranja aplikacij do izvajanja ukazov v njih odvija razmeroma tekoče. Vseeno pa ne bi mogel trditi, da je to hitra tablica. Ima pa dobro avtonomijo, povsem na nivoju iPada, saj brez težav pride do deset ur delovanja z enim polnjenjem, pa še več bi se dalo iztisniti, a potem nismo več v okvirih priporočljivega ravnanja z baterijo. Fotoaparat je tako na sprednji kot na zadnji strani, vendar se s slednjim nisem kaj dosti ukvarjal, ker se mi zdi pri večini tablic odvečen, in glede na njegovo povprečnost je res težko razumljivo, zakaj telefon z bistveno boljšim foto-video sklopom ni prav nič dražji. Selfijevska kamera prav tako ni nič posebnega, a vsaj za video konference bo pravzaprav boljša od večine, ki jih vgrajujejo proizvajalci prenosnikov.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Opremljenost in delovanje
  • Trajanje baterije
  • Programska oprema
  • Cena
3.6

Naj kupim?

Spodobnih androidnih tablic je v zadnjem času malo, zato je Galaxy Tab S6 Lite očitna kandidatka za tvoje evre. Približno sto evrov dražji iPad je seveda veliko boljši in ponuja bistveno večji nabor simpatičnih in uporabnih aplikacij. Toda za tiste, ki ne bi odšteli toliko, se jim zdi priloženo pisalo atraktiven dodatek, ali jim Applov (eko)sistem ni po godu, bo tale Samsungova novinka čisto v redu.

Zanimivo je, da precej tablic v zadnjem času prihaja brez čitalnika prstnih odtisov. Ponujajo zgolj osnovno in ne ravno varno prepoznavanje obraza s sprednjim fotoaparatom. Pri tem pa Tab S6 Lite malodane pri vsakem drugem odklepanju zahteva vpisovanje PIN-a, zato se res komajda splača vnašati svoj obraz v sistem. Prav tako bi pri dokaj veliki bateriji pričakoval polnilnik, ki bi od sebe dal še kaj več od desetih vatov (5V x 2 2A). Na srečo pa sama tablica podpira hitrejše polnjenje, zato jo je smiselno priklapljati na ustrezen polnilnik.

Samsung ponuja tudi kar priročen ovitek za to tablico. Ta omogoča pokončno postavitev v dveh naklonih, od katerih je na srečo vsaj eden dovolj nagnjen. Še posebej ovitki s tipkovnicami pogosto postavljajo zaslon preveč pokonci, da je delo potem precej neudobno. Tu tipkovnice ni, ovitek je mišljen izključno za konzumiranje vsebin. V ovitku je tudi prostor za S Pen, ni pa ta dodatek, prav zaradi kar širokega vmesnega razdelka, kjer je pisalo, primeren za obračanje naokrog, kar imamo tablico v roki. Takrat jo je najbolje izpuliti iz magnetnega objema ovitka in brez njega prijeti v roke.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Še naprej smo priča istemu vzorcu. Samsugove tablice zgornjega razreda so tehnološko napredne in jih je veselje uporabljati, četudi Android ne omogoča, da bi v polnosti zasijale, nižje- in srednjerazredni modeli pa so prežeti s kompromisi. Galaxy Tab S6 Lite je zanimiva zaradi pisala S Pen in zato, ker je trenutno precejšnja suša na tem delu trga, če odmislimo iPad, toda predvsem pri procesorju in zaslonu bi se lahko korejsko podjetje odločilo za vgradnjo česa modernejšega.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja