Samsung Galaxy S21 – Ne več v središču, a cena je zmernejša
Matjaž Ropret 14. januarja 2021 ob 18:02

Samsungovi telefoni Galaxy S21, S21+ in S21 Ultra so uradno predstavljeni in konec meseca prihajajo v prodajo. Tukaj bomo pogledali prva dva, zmogljivejši model Ultra pa smo prihranili za ločen članek. Tudi zato, ker prinaša več sprememb in izboljšav v primerjavi z lanskimi predhodniki. Pri S21 in S21+ gre večinoma za drugačen dizajn, nov procesor, boljši, a tudi slabši zaslon, popoln prehod na 5G in nižje cene.

Več let so se paradni telefoni družine Galaxy S ponašali z zasloni, ukrivljenimi čez rob in kombinacijo kovine ter stekla. Toda po novem je glavni model v tej liniji Ultra, »običajna« dvojica pa tako prehaja na raven zaslon in plastično hrbtišče, kar smo že videli pri modelih Note20 in S20 FE. So se pa potrudili vsaj z obliko izbokline za foto-video sklop, ki ustvarja vtis, kot da se nadaljuje s strani oz. sprednjega dela telefona in je vsekakor drugačna kot pri konkurenčnih telefonih. S21 in S21+ sta na pogled (pa večinoma tudi po tehničnih lastnostih) popolnoma enaka, razlikujeta se samo v velikosti. Kot smo že videli v prejšnjih generacijah, je to lahko dobro in slabo. Dobro, ker se uporabnik lahko odloči, katera velikost mu ustreza in zaradi te izbire ne dobi drugačnega telefona, slabo pa zato, ker določena oblika običajno bolj ustreza eni dimenziji kot drugi.

Zaslona sta sicer enako velika kot lani, imata diagonali 6,2 in 6,7 palcev, ker sta ravna, pa bo v bistvu uporabne površine celo nekoliko več. Kljub temu sem malo žalosten, da se ukrivljenost v tem segmentu poslavlja, ker sem jo imel rad, in je vsekakor ustvarjala bolj prestižen videz. (Mimogrede – skoraj nobena od uradnih fotografij ne prikazuje teh telefonov s sprednje strani). Tudi tehnološko sta zaslona storila korak nazaj. Približno enako dolgo kot ukrivljenost je bila zaščitni znak Samsungovih AMOLED-ov ločljivost QHD (1440p). Zdaj je padla na polno visoko ločljivost (1080p). Res je, da je tako najbrž uporabljala večina lastnikov S20 in S20+, ki sta zgolj pri FHD ponujala osveževanje s 120 Hz, toda prej je vsaj obstajala izbira za še bolj podroben prikaz, pa četudi s počasnejšim osveževanjem. To pa je letos doživelo napredek, saj se po novem dinamično spreminja od 48 do 120 Hz, glede na prikazano vsebino, s tem pa varčuje z energijo.

Na področju baterij kakšne večje novosti ni, kapacitete so precej podobne kot lani (4000 in 4800 mAh), prav tako niso pohitrili polnjenja, ostaja seveda tudi brezžično, odšel pa polnilnik, ki ga bo treba kupiti posebej. Enako kot pri Applu. Uradno kajpak zaradi ekologije, zanesljivo pa podjetje s tem nekaj privarčuje.

Četudi podjetje morda želi prikazati drugačno sliko, je pravzaprav najmanj novosti na področju fotografije in videa. Strojna oprema je tu povsem enaka kot lani. S čimer ni kaj dosti narobe, saj je bila ta osnova dobra, bi se pa seveda dalo kaj izboljšati, denimo vgraditi pravo optično povečavo, kajti to aparat še vedno dosega s kombinacijo rahlega optičnega zuma in izreza z večjega tipala. Tako imamo glavni in ultraširoki objektiv z 12-milijonskima tipaloma in teleobjektiv s 64-milijonskim tipalom. Tudi sprednja kamera z desetimi milijoni pik je enaka. Izboljšave, kot so boljše prepoznavanje objektiv pri portretih, boljši nočni način, kakovostnejše snemanje videa 8K in ostale, gredo vse na račun zmogljivejših procesorjev. Seveda pa bi sam najraje videl korenite spremembe v obdelavi fotografij, z manj ostrenja in poudarjanja kontrastov.  

Procesor za evropske modela Galaxy S21 je Samsungov Exynos 2100, izdelan na 5-nanometrski tehnologiji, zaradi česar naj bi bil do 20 odstotkov hitrejši, a tudi varčnejši od predhodnika. Ponuja naprednejšo obdelavo z umetno inteligenco in boljšo podporo za 5G, ki bo tokrat v vseh telefonih te družine. Nekaj je celo obetov, da bo tokrat bližje po zmogljivostih in energijski učinkovitosti Snapdragonu 888, ki bo poganjal ameriške in korejske Galaxyje S21. Lani so bile še različice, ki so podpirale zgolj LTE in starejša omrežja, letos tega ni več. Kot tudi ni več reže za pomnilniško kartico, zato se je treba ob nakupu odločiti za 128 ali 256 GB prostora za podatke. Pomnilnika je v vsakem primeru 8 GB, kar je dovolj, ni pa ravno vrhunska številka.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Galaxy S21 bo na voljo v sivi, vijolični, beli in rožnati barvi oz. pri različic z 256 GB bodo v maniri Henryja Forda na izbiro vse omenjene barve, dokler bodo sive. Enako velja za S21+, ki bo v osnovni različici lahko še vijoličen ali črn. Prvi bo stal 849 evrov, kar je natanko 60 evrov manj kot S20 ob prihodu na trg. Če bi upoštevali izvedbo 5G, celo 160 evrov manj. Galaxy S21 pa bo nekje vmes, saj bo stal 1049 evrov, medtem ko je S20+ štartal pri 1009 evrih (4G) oz 1109 evrih (5G). Oba prihajata v prodajo 29. januarja, do 28. pa ju je mogoče prednaročiti in si s tem zagotoviti še slušalke (odlične) Galaxy Buds Live in iskalnik stvari Galaxy Smart Tag. Ta deluje na komunikacijskem protokolu ultra wide band, ki ga podpirata nova telefona.

Fotografije: Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
 • “»običajna« dvojica pa tako prehaja na raven zaslon in plastično hrbtišče” Mislim da ima S21+ na hrbtu tudi steklo.

 • S21+ ima na hrbtu steklo, jaz bi raje lažjo in skoraj neuničljivo plastiko.
  Pri baterijah je veliko sprememb, saj zasloni FHD vs QHD porabijo 24% manj baterije (Vir Toms Hradware).
  Močno izboljšana nočna kamera in kot ponavadi veliko boljša od vseh ipohonov (check teste)
  Zastonj minimalistične odlične ANC slušalke ter obesek za iskanje —
  Hitrost polnjenja nespremenjena in zaostaja za top Androidi a veliko hitrej, kot appli.
  Itd, mogoče poleti, ko cena pade tudi v moji lasti.

  Pa lp Ekipa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja