Samsung Galaxy Fold: Večina predsodkov je odpadla (#video)
Matjaž Ropret 21. januarja 2020 ob 06:41

Prvi telefon s prepogljivim zaslonom, ki je v prodaji v Sloveniji in ki smo ga dobili na test (poigrati smo se uspeli še z enim), sva si oba z Marjanom podrobno ogledala. Zato sva se odločila za malce drugačen pristop k temu opisu. Marjan je vtise zbral v nekaj odstavkov besedila, sam pa sem večino svojih povedal v videu.

Marjanov pogled

Kot prikaz tehnološke odločnosti ali celo kakšni bodo kmalu pametni telefoni, me je Samsung Fold gotovo prepričal. A me hkrati tudi spomnil na neke druge čase, ko je kraljevala Nokia. Communicator, debel preklopni mobilnik z zaslonom v enem in tipkovnico v drugem delu, je bil posebnež kot Fold danes. Skupna jim je tudi visoka cena, a ta, kot kaže, ni težava. Vedno se najde dovolj posameznikov z globokim žepom in ne bi se čudil, če bom kje videl koga s preklopnežem za branje pošte in brskanje po spletu in iPhonom za telefoniranje. Kot nekoč! Ni bilo namreč neobičajno, če je pomemben direktor imel mobilnik Nokia za klice in sporočila, Communicator pa za pošto!

Po spomladanski polomiji s trdoživostjo so se potrudili in naredili dokaj uporabno napravo. Seveda je debela in »notranji« preklopni zaslon ni dobro zaščiten, a drugače ne gre. Zamižal bom tudi nad njegovo veliko zaslonsko zarezo s kamerami, nasploh menim, da jih Fold šest nikakor ne potrebuje. Sklopljen je ožji od običajnih telefonov, zato ga je udobneje držati prislonjenega k ušesu. (Pre)ozek sprednji zaslon prav dobro služi običajnim nalogam, ko potrebuješ večjega, »telefon« razklopiš. Všeč mi je tudi, kako se zglob razširi, ko telefon preklopiš, da se zaslon lepo zloži po primerni krivulji in ne preveč koso, kar bi gotovo čez čas povzročilo katastrofalno okvaro. Guba ne moti, vidiš jo, a se jo tudi navadiš, nekoliko neobičajno razmerje »velikega« zaslona pa se je tudi izkazalo kot sila primerno za marsikatera opravila. Še posebej za brskanje po spletnih straneh, ko so te v namiznem načinu. Ene stvari pa vseeno ne razumem, ko pa je vendarle preprosto rešljiva. Zakaj zaslona ni mogoče deliti tudi po vodoravni ravnini, kar ima po mojem tudi veliko primerov rabe.

Ko sem Folda kazal, mi je marsikdo dejal, da bi ga takoj imel, med njimi pa so bili navdušeni tudi ljudje, ki si ga lahko brez težav privoščijo. Marsikaj glede tega izdelka še ni jasno, med drugim tudi, za kako vzdržljivega se bo izkazal pri običajni rabi, ne le v laboratorijskem testu številnih odpiranj in zapiranj do uničenja zaslona, vendar pametni telefoni s preklopnim zaslonom niso muha enodnevnica.

Samsung Galaxy Fold
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
  • Cena
3.9

Naj kupim?

Vidimo samo dve potencialni prepreki. Prva in najvišja je cena, ki nikakor ni nizka, a tudi ni nezaslišano visoka. Druga pa so dvomi o trpežnosti in dolgoživosti. Komur ne eno ne drugo ne predstavlja problema, naj si omisli prihodnost že zdaj. Ostali pa bomo počakali na drugo ali bolj verjetno tretjo generacijo, ko bodo glavne slabosti (pa jih sploh ni veliko) že odpravljene in bo cena malce prijaznejša. Sicer pa je Galaxy Fold že v prvo zelo prepričljiv izdelek. Zaslon je nekaj posebnega in tudi nasploh lep, baterija zdrži vsaj dan in pol, fotoaparat je fleksibilen in čisto malo pod najboljšimi, seznam specifikacij in zmožnosti je dolg, vključno s 512 GB shrambe. Med testiranjem nismo srečali nikogar, ki ga ne bi imel.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.