Samsung Galaxy Fit: Manj domišljavosti za boljšo zapestnico
Matjaž Ropret 25. julija 2019 ob 06:35

Situacija na področju pametnih zapestnic malo spominja na tisto pri popolnoma brezžičnih slušalkah ali sončnih očalih, če vzamemo še en netehnološki primer. Na eni strani so modeli »premijskih« znamk s cenami nad sto evri, na drugi pa nekajkrat cenejši in pogosto ceneni izdelki. Slednji lovijo kupce, ki se jim več kot nekaj deset evrov zdi absolutno preveč za tovrsten pripomoček. Na koncu se sicer pogosto izkaže, da zapravijo enako za več poceni in v najboljšem primeru povprečnih zapestnic kot bi za eno dobro, vseeno pa so razlike v cenah pretirane. Zato je zanimivo videti Samsungovo potezo, saj je v prodajo poslal zapestnici s priporočenima cenama sto in štirideset evrov. Dražja od dvojice, Galaxy Fit, se je za deset dni znašla na mojem zapestju in kar potrdila svojo vrednost.

Samsung je v preteklosti poskušal z ukrivljenimi zaslončki izdelati zapestnice, ki bi se lepo prilegale zapestju. Prva generacija teh naprav (Gear Fit) mi je bila všeč, a se mi je s približno dvestoevrsko postavko zdela predraga, potem pa so v korejskem podjetju nekoliko izgubili štreno in cenovno še bolj pretiravali. Zato je lepo videti, da so naredili korak nazaj, tokrat ubrali bolj klasičen pristop in (več kot) prepolovili ceno, ki bo verjetno kmalu v trgovinah še nižja, to se običajno dogaja s tovrstnimi napravami tega proizvajalca. Galaxy Fit je zapestnica z ravno zgornjo površino (kjer je zaslonček), precej ožja od prejšnjih Fitov in zato še lažja in skoraj neobčutna na roki. Upravlja pa se jo s kombinacijo dotikanja zaslona in tipke ob strani.

Mogoče je izgled dokaj klasičen in ne prav posebej izstopajoč, ne dosti drugačen od konkurenčnih zapestnic, še posebej ene zelo priljubljene kitajske, a hkrati nevsiljiv (Gear Fit je mogoče celo preveč bodel v oči) in dovolj estetski, da je mogoče zadevo nositi ob skoraj vsaki priložnosti. K temu zagotovo pomaga kovinska obroba zaslona, vsaj dokler ne dobi preveč prask, ki so žal neizbežne. Nanjo sta pritrjena oba dela gumiranega paščka, ki sta zamenljiva, kar je tudi fino, saj se ta silikon prav tako odrgne in vsem ne ustreza enaka velikost paščka. Pri testni zapestnici sem denimo kljub mojemu ozkemu zapestju moral uporabljati drugo ali tretjo luknjico, če bi imel nekoliko močnejšo roko, bi mi že zmanjkalo možnosti. Všeč mi je, da je zapenjanje izvedeno z vtikanjem enega dela paščka v luknjice na drugem delu, ker me take zapestnice precej manj motijo, kadar roko nekam naslanjam od onih, ki uporabljajo klasično urarsko zaponko. Toda sama izvedba je zoprna, ker je treba preostanek ne preveč upogljivega paščka vtakniti v luknjo, potem pa še spraviti ven ob jemanju zapestnice z roke. Pri cenejši Fit e, ki je sicer v celoti plastična, je del z zaponko premičen, kar precej olajša celotno proceduro jemanja z roke. Tudi zgornji del bi bil lahko malenkost tanjši, a ne glede na vse to je nošenje udobno, material paščka pa ni povzročal kakšnih srbečic ali drugih znakov na koži, kar se občasno dogaja pri cenejših zapestnicah.

Zgornja površina je v bistvu nekoliko prevelika, a taka je verjetno zato, da na zapestju ne bi izpadla čudno. Zaslon namreč ni ravno velik in ne zaseda celotnega prostora, ki ga ima na voljo, a je lep in svetel, 60 odstotkov zadošča v vsakršnih razmerah. Večinoma kar lepo reagira na premike roke, včasih pa je treba ukrepati s pritiskom stranske tipke. Želel bi si, da bi se z vnovičnim pritiskom nanjo tudi izključil, tako pa je treba počakati tistih nekaj sekund na samodejno ugašanje. Za takrat, ko je svetenje s tem zaslončkom nezaželeno (denimo med kakšno predstavo, v postelji – če imaš zapestnico na roki za spremljanje spanja – in še kje), pa obstaja nastavitev »ne prižigaj zaslona«, ki jo prepoznaš po ikoni z luno in zvezdicami. Zaslon reagira na dotike, torej lahko s prstom upravljaš zapestnico in se sprehajaš po vmesniku, za razliko od Fit e, kjer samo z dotiki zaslona krožiš med informacijami. Poleg pripomočkov – kateri so prikazani, se lahko odločiš v aplikaciji na telefonu – imaš s potegom od zgoraj navzdol še nekaj podobnega, kot je obvestilni razdelek na telefonih. Tam notri je informacija o bateriji, nastavljanje svetilnosti zaslona, ugašanje vibriranja (»ne moti«), omenjena nastavitev za neprižiganje zaslona in podobne zadeve. Večinoma je upravljanje enostavno in priročno, se pa zgodi, da reč napačno interpretira poteg prsta, denimo dol namesto levo.

Samsung Galaxy Fit
 • Oblika in izdelava
 • Funkcionalnost
 • Zaslon
 • Primernost za rekreacijo
 • Trajanje baterije
3.9

Naj kupim?

Samsung se je tokrat oklenil rekla »manj je več« in zadel. Galaxy Fit z izjemo GPS-a ponuja večino tega, kar od tovrstnega pripomočka za ključne informacije tudi pričakujem. Ker tudi začetna cena ni pretirana in bo najbrž kmalu še nižja, je to zapestnica za vsakogar, ki je pripravljen odšteti nekaj več, kot za bolj ali manj nedodelane kitajske.

Na telefonu je treba imeti nameščeni dve aplikaciji. Galaxy Wearable služi nastavljanju uporabniškega računa in same zapestnice, vključno s prikazom glavne številčnice. V Samsung Health pa se stekajo podatki, ki jih naprava zabeleži, in tam je potem to mogoče pregledati, interpretirati, preveriti povzetke. Nisem pa dobival kakšnih predlogov, kaj naj počnem (drugače), a morda česa nisem obkljukal oz. dovolil. Zapestnica sicer poleg štetja korakov ter preračunavanja prehojenih stopnic in porabljenih kalorij še meri srčni utrip, ugotavlja raven stresa in spremlja spanje, ročno pa lahko uporabnik vnaša podatke o tem, koliko vode in kave je spil. S telefona dobiva in prikazuje še vremensko napoved (in trenutne podatke) in obvestila. Pri tem je lahko telefon tiho in opozarjanje uporabnika v celoti prevzame reč na roki. Da se tudi odgovarjati na sporočila z vnaprej pripravljenimi povedmi, ki jih tudi spišeš v aplikaciji. Ne da pa se pogovarjati, za to je še vedno treba poseči po telefonu. Toda vsa sporočila in prikazi klicajočih so bila brezhibna, ne glede na to, da nisem uporabljal Samsungovega telefona, za Huaweijevo uro Watch GT tega denimo ne morem trditi.

V Samsungu zelo poudarjajo »zdravstveno« in rekreacijsko plat, a tu zapestnica ne blesti tako zelo. Kadar je uporabnik aktiven, sama zazna »vadbo« in deset minut po njenem začetku vklopi vadbeni način, kar poznamo že iz prejšnjih Samsungovih ur. Seveda pa lahko spremljanje vadbe sprožiš sam(a) in pri tem izbereš dejavnost. Vendar si naprava na žalost ne more pomagati s satelitskimi podatki. Vgrajenega sprejemnika za GPS in ostale tovrstne sisteme nima, pa tudi telefonovega ne izkorišča, četudi je v bližini. Natančnosti nisem primerjal s kakšno drugo podobno napravo, po občutku pa bi rekel, da je bil Galaxy Fit nekoliko preoptimističen glede tega, koliko sem prehodil ali pretekel, tudi srčni utrip imam običajno nižji. Zagotovo to ni pripomoček za resno merjenje rekreacije, zadošča pa za občutek, kaj je uporabnik počel. Poskusil sem tudi plavanje v morju in zapestnica je zdržala dva krajša izleta v ne pregloboko modrino, ne vem pa, ali jo je pametno stalno izpostavljati slani vodi, četudi jo potem opereš s sladko. Vsekakor pa vodotesnost je ena od oglaševanih lastnosti. V vsakem primeru za moj okus najboljša rekreativna zapestnica (z GPS-om) ostaja Garminova Vivosport.

Močna plat Galaxy Fita je trajanje baterije. Zaloge je skoraj zanesljivo dovolj za cel teden, mogoče še za kakšen dan več. Malce je odvisno, koliko je vmes vadbe in ali jo nosiš tudi med spanjem ali ne, toda nekje od deset do petnajst odstotkov baterijske energije popije vsak dan. Polni pa se na svojem induktivnem »podstavku«, ki je pravzaprav samo zaključek kabla. Proces je bil med testom počasen, a naj bi ga zdaj uspeli nekoliko pohitriti. Ni najbolj elegantno, a na srečo tega ni treba početi prav pogosto in zapestnica lahko ostane na roki, kjer ne moti in daje ravne tiste informacije, ki jih tak pripomoček mora zagotavljati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO
 • Manj pretenciozna od prejšnjih Samsungovih zapestnic
 • Lep in tudi na soncu dobro viden zaslonček
 • Polnjenje baterije enkrat na teden
 • Veliko funkcionalnosti, ki so tudi dobro izvedene
 • Cena ni pretirana
GRAJAMO
 • Zelo podobna mnogim drugim zapestnicam
 • Na (androidnem) telefonu zahteva dve aplikaciji
 • Nima vgrajenega GPS-a in ni najbolj natančna pri spremljanju vadbe
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.