Samsung Galaxy Fit e: Kaj se izgubi, če ceno znižaš za več kot polovico?
Matjaž Ropret 6. avgusta 2019 ob 11:57

Ko je Xiaomi speljal primat vodilnega proizvajalca pametnih zapestnic Fitbitu, je dokončno postalo jasno, da so ti pripomočki kupcem zanimivi za nekaj deset evrov, ne za sto in več. To je letos ugotovil tudi Samsung, zato dražji od njegovih novih modelov, Galaxy Fit, priporočeno stane točno stotaka, realno pa še manj. Z njim smo bili zadovoljni, škoda je le, da nima vgrajenega sprejemnika GPS. Toda tu je še Galaxy Fit e s priporočeno ceno 40 evrov in v teoriji niti ne tako velikimi žrtvami – manjšo baterijo ter enobarvnim zaslončkom brez podpore dotikanju. A včasih majhne prilagoditve prinesejo velike spremembe.

Na pogled je Fit e samo malenkostno manj imeniten kot »pravi« Fit. Osnovna oblika je enaka, tudi pašček zelo podoben, tukaj se zaponka še celo dvigne, da ni treba motoviliti s kratkim preostankom paščka, toda zgornji del je manjši in brez kovinske obrobe. Vseeno deluje dovolj dobro, da zapestnice ne bi po nesreči zamenjal za kakšno kitajsko. Tudi pašček je prijeten, lepo prožen in zamenljiv. Je pa zaslonček res majhen in tudi številke na njem niso za slabe oči. Je sicer take vrste, da se v vseh razmerah vidi dobro – če razbereš, kaj prikazuje. Večina funkcionalnosti je prisotnih, a mnoge so okrnjene. Kot je še marsikaj drugega.

Zapestnica počne vse tisto glavno, kar smo naštevali že pri dražji. Prikazuje čas, datum in trenutno vreme, šteje korake in spremlja spanec, pa tudi beleži rekreacijo in obvešča, če kaj »prileti« na telefon. Ampak pri mnogih od teh funkcionalnosti so konkretne razlike, ki pomenijo, da je ta naprava bolj izložba kot kaj drugega. Na njej lahko kaj pogledaš, ničesar pa ne moreš storiti. Zaslon ne predpostavlja in ne omogoča nobene interakcije in to je seveda omejujoče. »Trak« samo pove, da je prišlo obvestilo (iz katere koli aplikacije že), nič pa se ne da s tem početi. Niti prebrati vsebine, še manj odgovoriti, kar je na zmogljivejši zapestnici oboje možno. Pri vremenu ne moreš podrsati po zaslonu za napoved za naslednje dni, samo današnji podatki so na voljo. Pri korakih in razdalji, pa pri kalorijah, spanju ali pri srčnem utripu ne moreš v podrobnosti, za vse to je treba odpreti aplikacijo Samsung Health na telefonu. Tudi v koledar ne moreš in spremljanja vadbe z zapestnice se ne da sprožiti ročno, zadeva jo sama zazna po nekaj minutah in ji določi vrsto (hoja, tek, kolesarjenje, plavanje, …). Določiš lahko, kateri elementi bodo prikazani na zapestnici, potem se med njimi enosmerno pomikaš s trkanjem po zaslonu. Osnovno številčnico lahko izbereš izmed šesterice ponujenih, vse so v redu, a na žalost samo ena prikazuje stanje baterije (toda na račun datuma).

Kar naprava počne, ji gre sicer kar dobro od rok, povezovanje s telefonom je brezhibno in nastavljanje prav nič težaško (za razliko od cenovno očitnega konkurenta Mi Band 4, kjer se je treba precej več ukvarjati z iskanjem po nastavitvah in potrjevanjem dovoljenj, da na zapestje prihajajo vsa obvestila, itd), podatki pa so dokaj natančni. Sploh koraki se od drugih zapestnic razlikujejo nekje v okviru statistične napake, mogoče je kakšen preveč, ampak nič hudega. Po drugi strani je mogoče izmerjeni srčni utrip – spet glede na druge tovrstne izdelke – nekoliko prenizek. Toda to so samo opažanja, mogoče niti niso povsem pravilna. Zagotovo pa reč ne izmeri oz. preračuna povsem pravilno prehojenih (pretečenih, itd) razdalj. Za dobre štiri kilometre dolg pohod, kar sta potrdila tako zapestnica z GPS-om kot telefon, je Fit e denimo trdila, da je bil dolg čez pet km.

Baterije ima v primerjavi z več kot dvakrat dražjo sestrico polovično kapaciteto. Zato je približno polovično trajanje na mestu. Z običajno dozo vsakodnevne hoje bi zadeva morala zdržati vsaj pet dni, a z več vadbe lahko zaloge zmanjka tudi v treh dneh, mogoče še celo hitreje. Priključek za polnjenje pa je manj eleganten, zapestnico je treba trše vpeti vanj, pa še na precej kratkem kablu je. Tudi tu je obvezen duet aplikacij – Galaxy Wearable za nastavljanje in Samsung Health za ogled zabeleženih podatkov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na vprašanje, ali je smiselno kupiti Galaxy Fit e namesto nove Xiaomijeve zapestnice Mi Band 4 bom odgovoril v drugem prispevku, ko dodobra preizkusim še kitajsko konkurentko. Vseeno pa bi najcenejšo Samsungovo zapestnico doslej (če mi ni kakšna ušla iz spomina) lahko priporočil tistim, ki nočejo eksperimentirati, ampak za tistih nekaj deset evrov želijo nekaj kvalitetno izdelanega, kar deluje brez težav in čudaškosti ter daje glavnino podatkov, ki jih od takega pripomočka pričakujejo. Če so ti potencialni kupci že sicer v Samsungovem ekosistemu, potem je zadeva sploh jasna.

HVALIMO
  • Dokaj poceni (za Samsung)
  • Dobra izdelava
  • Nevpadljiva in prijetna za nošenje
  • Še kar natančni podatki med vsakdanjim gibanjem
  • Brezhibno povezovanje s telefonom in dobri aplikaciji
GRAJAMO
  • Majhne črke in številke na zaslončku
  • Nič interakcije, zadeva je samo »izložba«
  • Podatki o razdalji med vadbo so bolj ugibanje kot kaj drugega
  • Trajanje baterije, če uporaba vključuje veliko »vadbe«
  • Nastavljanje naprav bi lahko vključili v aplikacijo Samsung Health
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja