Samsung Galaxy Buds+: Prave izboljšave!
Matjaž Ropret 28. maja 2020 ob 13:00

Samsung se od velikih proizvajalcev zabavne elektronike najbrž najdlje trudi s slušalkami, osvobojenimi kablov. Dozdajšnji rezultati so bili v najboljšem primeru solidni, so pa vsaj prvi čepki Galaxy Buds nakazali, da bi lahko v naslednjem poskusu dobili nekaj zelo dobrega. Poglejmo, ali so letošnji Galaxy Buds+ že ta izvedba.

Filozofija se od lani do letos ni kaj dosti spremenila, pa niti ni bilo razloga. Izboljšave so pretežno skrite, vendar pomembne. Če bi sestavljal seznam lastnosti, ki jih mora imeti vsak tovrsten izdelek, bi nanj zapisal udobje, dober zvok, zanesljivo povezovanje in delovanje, samodejno ustavljanje predvajanja, zmožnost »spuščanja« zvoka iz okolice, solidno aplikacijo, kakovostne mikrofone za pogovore, spodobno trajanje baterije in polnjenje prek USB-C. Dodatne bonus točke pa bi slušalke dobile še za brezžično polnjenje, zmožnost delovanja z več kot eno napravo naenkrat, za aktivno odpravljanje zvoka ter za uspel dizajn in nekaj barvnih izbir. Cena je seveda tudi pomembna, a jo slej ko prej diktirajo prej našteti vidiki. Pogosto dobivam vprašanja, katere tovrstne slušalke do 50 ali morda do sto evrov bi priporočal. Moj odgovor je še vedno – nobenih. Vse, ki vsaj približno zadostijo zgornjim kriterijem, (žal) še vedno stanejo precej čez sto evrov, toda kakovost se iz leta v leto izboljšuje, cene pa tudi postopno padajo, in prav Samsungov primerek je eden najbolj očitnih dokazov za oboje. Prve Galaxy Buds je zdaj mogoče kupiti za manj kot sto evrov, druge, precej izboljšane, pa so se tudi že spustile z začetnih 170 na 150 evrov.  

Vem, da nekaterim ne ustreza ta vrsta slušalk, ki se zarine v ušesni kanal, in imajo raje tiste, ki zgolj slonijo v uhljih. Tako kot Applove Airpods ali Huaweijeve Freebuds 3. Te dvoje so tudi najbolj smiseln nakup za omenjene uporabnike, odvisno od tega, ali uporaljajo iPhone ali Androidni telefone. Kako se oboje in še Jabrine Elite 75t primerjajo s Samsungovimi sicer kmalu v članku in videu, ki bosta govorila prav o tem. So pa Galaxy Buds+ v vrhu glede udobja med sebi podobnimi. V bistvu sta čepka še malenkost manjša (nižja) od predhodnih brez plusa in v ušesih res ne motita. Brez težav sem ju imel vstavljena tudi po več ur skupaj. Uporabnik se lahko odloči, ali bo okrog tistega dela čepka, ki sloni v uhlju, samo gumica, ali bo ta imela še repek, ki gre pod hrustanec in tako nudi dodatno oporo. Osebno se mi je bolje obnesla druga možnost, ker sta zaradi dodatne opore čepka pri miru in tako ne povzročata nikakršnega srbenja ali drugih nevšečnosti. Pa še za rekreacijo je to super, ker nikakor ne bosta izpadla. Testna sta bila v precej izstopajoči svetlo modri barvi, pri čemer sta zgornji ploščici (ki služita tudi upravljanju s trepljaji) še dodatno privlačili odbleske in celotna kombinacija je bila – nekaj posebnega. Definitivno ne za vsak okus, a slušalke so na voljo tudi v čisto običajni črni, nekoliko svetleči beli in celo živo rdeči izvedbi. Verjetno pa je glede nevzbujanja pozornosti in cene najbolj zanesljivo izbrati črno.

Škatlica je prav tako zelo podobna, razlike so v detajlih, ali je komu bolj po godu taka širša in nižja, ali ožja in višja, kot pri kakšnem konkurenčnem izdelku, pa je stvar okusa. Glavno je, da lepo sedi na ravni podlagi. Tako kot slušalkici ponuja nekaj več baterijske zaloge. Po podatkih, ki jih daje aplikacija, bi sicer rekel, da je Samsung glavno izboljšanje opravil v samih čepkih, saj zdaj ni problema iz njiju izvleči šestih ur ali več predvajanja, medtem ko je zaloga v škatlici dokaj hitro kopnela, ko sem slušalki vstavljal nazaj. Zanimivo je, da se povežeta že takoj, ko uporabnik odpre škatlico, ne šele potem, ko ju vzame ven. Polnjenje je bilo že pri prvi generaciji žično prek USB-C ali brezžično (Qi), kar se ni spremenilo in kar pomeni, da lahko polniš kjerkoli, tudi s svojega telefona, če podpira povratno brezžično polnjenje (kot denimo lanski in letošnji Galaxyji S in Note).

Glavna izboljšava pa je vsaj zame v zvočni podobi ne v bateriji. Prejšnjim Galaxy Buds je hudimano manjkalo basov in tokrat je glede tega precej bolje. Ni idealno, vendar dovolj dobro, da je poslušljiva praktično vsak zvrst glasbe. Malce to še izboljša izenačevalnik v aplikaciji, res pa s tem tudi rahlo pokvari, koliko čisti so višji toni. Zato je treba malo izbirati, delati kompromise in tudi preklapljati med različnimi načini oz. profili (povsem po svoje izenačevalnika uporabnik ne more nastaviti), da vsaka glasba pravilno zaživi, toda s tem so Galaxy Buds+ povsem na ravni Freebuds 3 in še kakšnih drugih, če govorimo o samem zvoku. Jabra Elite 75t še vedno zvenijo za odtenek bolje in bolj polno, toda Samsungove slušalke niso daleč zadaj.

Zelo solidna je tudi kakovost pogovorov. Sogovorniki na drugi strani bodo morda ugotovili, da uporabljaš slušalke, vseeno pa te bodo slišali dovolj dobro. Za pogovore je uporabna tudi možnost, ki jo ponuja aplikacija, da slišiš okolico in s tem sebe. Čepka namreč kar dobro zatesnita in pri tovrstnih slušalkah se je zoprno pogovarjati po telefonu, ker ne veš, kaj in kako glasno govoriš. Če pa slušalke pobirajo zvok in ga predvajajo, to zelo olajša. Ta model sicer nima posebne nastavitve za svoj glas pri pogovorih, kot denimo Jabrine slušalke, a že nastavitev za zvok iz okolice s tremi nivoji precej pomaga. Dušenje hrupa je sicer samo pasivno, kolikor čepka fizično preprečita, da bi zvok prodiral v ušesno votlino. Aktivnega odpravljanja pa tu ni. Sam ga večino časa ni ne potrebujem, zato se mi zdi povsem smiselno, da Samsung te tehnologije ne vgrajuje. Če že, naj to stori v ločenem modelu, saj bi taka funkcionalnost zagotovo precej podražila izdelek.

Za nadzorovanje in ključne informacije je na voljo aplikacija Galaxy Wearable (tudi za iOS). Ta je v pomoč že pri sparjanju Budsov s telefonom, saj sploh ni treba v nastavitve za bluetooth. Potem takoj ponudi nadgradnjo vdelane programske opreme (firmwarea), sicer pa ponuja nekaj ključnih informacij in možnosti. Zgoraj prikazuje odstotek baterije, vendar za škatlico le takrat, ko je vsaj en čepek v njej in pokrov odprt. Nato je omenjena možnost za spuščanje zunanjega zvoka »skozi«, pa izenačevalnik z nekaj prednastavljenimi profili, upravljanje obvestil in določanje, kaj naredi dolg pritisk na zunanjo stran čepka (»ploščico«). Meni se je v redu obneslo spreminjanje glasnosti, a da se nastaviti tudi kaj drugega. Enkraten pritisk sicer ustavi ali zažene predvajanje in tega se ne da spremeniti. Všeč mi je, da ni preveč komand, kajti pri Jabrinih slušalkah je denimo opcij za pritiske ogromno, s čimer sta dve težavi. Nemogoče si je vse zapomniti in pogosto nehote sprožiš ukaz, ki ga nisi hotel. Glede jemanja iz ušes in samodejnega ustavljanja pa so bile Samsungove nekoliko manj zanesljive. Včasih se je glasba, podkast ali video ustavil takoj, ko je šel prvi čepek ven, včasih pa šele, ko sta bila oba zunaj. Nadaljevalo pa se predvajanje skoraj nikoli ni samodejno, a sem se pač dotaknil ene slušalkice oz. ploščice, in je bila zadeva rešena. Buds+ sem lahko imel seznanjene z več napravami, toda povezane zgolj z eno. Če sem hotel predvajati z druge, se je povezava na prvi prekinila.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zvočno in po funkcionanostih Galaxy Buds+ niso povsem najboljše popolnoma brezžične slušalke v cenovnem razredu do dvesto evrov, a tudi niso prav daleč od tega naziva. Glede na to, da se jih v Sloveniji precej lažje dobi kot za odtenek naprednejše in zvočno še boljše Jabra Elite 75t, ter da so od slednjih cenejše, pa so Samsungove novinke do nadaljnjega moje prvo priporočilo med modeli, ki zapolnijo ušesni kanal.

HVALIMO:
  • Udobne in zanesljivo stojijo v ušesih
  • Bistveno boljši zvok kot pri lanskem modelu
  • Izboljšano trajanje baterije
  • Polnjenje po kablu z USB-C in tudi brezžično
  • Aplikacija za Android in iOS
  • Cena ni pretirana in že pada
GRAJAMO:
  • Samodejno ustavljanje in vnovičen začetek predvajanja ne deluje najbolj zanesljivo
  • Ne povežejo se z dvema napravama hkrati
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja