Samsung Galaxy A51 in Galaxy A71 – Plezanje navzgor (#VIDEO)
Matjaž Ropret 26. februarja 2020 ob 06:46

V Samsungu so neumorni. Komaj smo pozabili na lanske, je tu že nova generacija telefonov srednjega razreda. Predstavljata jo Galaxy A71 in Galaxy A51, ki gresta znova nekoliko navzgor po zmožnostih in ceni v primerjavi z lanskimi predstavniki. Nista pa tako premijska kot modeli Galaxy S. Kje torej lahko najdeta svoje kupce? O tem v tokratnem videu.

Nekaj ključnih informacij bom podal tudi tukaj, ampak za podroben opis in oris res priporočam ogled videa. Telefona sta sicer simpatična, lahka in tanka, a tudi nezgrešljivo plastična, o kakšnem steklu ali kovini ni ne duha ne sluha. Na sprednji strani pri obeh dominira zaslon AMOLED, ki pa ni enako velik in tudi ne enako kakovosten, dražji model ima bistveno bolj kakovosten zaslon. Zadaj pa prav tako pri obeh izstopa foto-video modul s štirimi objektivi v obliki črke L. Tudi tu so razlike v praksi večje kot bi sodili po preglede tehničnih lastnosti telefonov. Še en dokaz, da se nanje ne gre zanašati. Oba sicer izdelujeta povsem spodobne fotografije, a to še posebej velja za A71, saj njegove izkazujejo več detajlov, lepše in pravilnejše barve, boljše kontraste, pa tudi več ostrine, še posebej pri ultraširokih in makro posnetkih. Žal ni optične povečave, sicer pa sta foto-video sklopa precej fleksibilna. Zmoreta snemati tudi v 4K, vendar brez umirjanja, zato je med kakršnim koli gibanjem priporočljivo snemati v polni visoki razločljivosti.

Telefona sta dokaj dobro opremljena. Z velikima baterijama, hitrim polnilnikom, NFC-jem, izhodom za slušalke, režo za pomnilniško kartico – poleg dveh za kartici SIM – in 128 GB shrambe. Nekaj zadev pa so tudi izpustili, denimo brezžično polnjenje in vodotesnost. Dražji od dvojice ima Qualcommov procesor in dodatna gigabajta pomnilnika, kar se ne pozna samo pri rezultatih fotografiranja, ampak občasno tudi pri vsakdanji uporabi. Sicer s tega vidika telefonoma težko kaj očitam, razen morda povprečnega zvoka pri gledanju videov, zaradi česar priporočam slušalke.

Samsungov uporabniški vmesnik je v zadnjih letih doživel velik napredek, One UI 2.0 pa prinaša še dobrodošlo spremembo v navigiranju po sistemu, saj je po konkurenci prevzel poteg od strani proti sredini za skok nazaj. Izbirni temni način zelo lepo izkorišča črnino zaslona OLED, prikaz informacij na izkjučenem zaslonu pa tudi Samsung še vedno najbolje obvlada.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ključni vprašanji sta seveda, ali sta telefona vredna svoje cene (389 oz. 489 evrov) in ali Galaxy A71 upraviči sto evrov dodatka. Na drugo vprašanje je odgovor vsekakor pritrdilen. Večji telefon je zmogljivejši, lepše fotografija in snema ter tudi lepše prikaže te vsebine, zdrži dlje z enim polnjenjem in se tudi hitreje napolni. Oba imata nekaj izstopajočih lastnosti v svojem cenovnem razredu, a oba sta tudi pri najdražjih v teh razredih. Ker ne dajeta dovolj premijskega občutka, ju tako ne morem povsem brez zadržkov priporočiti. Konkurenca ponuja marsikaj cenejšega in ne nujno slabšega.

Samsung Galaxy A71
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
  • Cena
3.8

Naj kupim?

Galaxy A71 je v marsičem zelo simpatičen in sposoben telefon, toda za skoraj 500 evrov se že da dobiti kakšnega iz razreda višje, ki ponuja precej bolj prestižen občutek pri uporabi in pri katerem je proizvajalec sklenil manj kompromisov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.