Matjaž Ropret 2. februarja 2017 ob 10:04

Prvo srečanje z novim Samsungovim Galaxyjem A5 (2017) je bilo nekakšen deja vu. Čakaj malo, to sem že nekje videl. In potem mi je bilo hitro jasno, kaj so Korejci poskušali narediti. Res so Galaxy S mini opustili že pred nekaj leti, ampak A5 in tudi manjši A3 sta kot S7 lite, če bi vzeli poimenovanje v slogu kitajskega konkurenta.

Telefona sta na pogled in otip dejansko skoraj kot sedmica. Enake linije, zaobljenost in črte. Prav tako kovinski obod in steklena zadnja stran, podobna velikost (vsaj pri A5). In tudi podobno dober občutek v roki. V glavnem, v vseh pogledih kot cenejši S7. Tudi vodoodpornost sta povzela po njem. Od njega pa se razlikujeta v priključku (USB-C namesto micro USB) in v tem, da je zvočnik na nenavadnem mestu ob strani, nad tipko za vklop zaslona. Kar so verjetno storili z mislijo na igričarje.

Strojno se telefona precej razlikujeta. Zaslon, fotoaparat (brez izbokline, ki je ni niti pri čitalniku prstnih odtisov), procesor, baterija. Vse govori v prid približno sto evrov dražjemu, a tudi večjemu A5. Programska preobleka je standardna Samsungova, ki pa se je je mogoče v veliki meri znebiti (uporabnik pač izbere drugo temo), sistem pa je še stari android 6.0.1, upamo na čimprejšnjo nadgradnjo na sedmico. Ob ustrezni ceni, še posebej pri operaterjih vsaj A5 izgleda kot atraktivna možnost v srednjem cenovnem razredu. Malce bolj rezerviran sem glede okrnjenega A3.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.