Samsung bo letos dal velik poudarek na preklopni Galaxy Z Flip4
Matjaž Ropret 23. marca 2022 ob 17:15

Lanski Galaxy Z Flip3 je bil doslej največji hit med telefoni s prepogljivimi zasloni. K temu je prispevala kombinacija kakovostne naprave in dokaj dosegljive cene. Zato po navedbah dobro obveščenih Samsung za letošnjega naslednika načrtuje več kot polovično povečanje proizvodnje. Ker pa je formula uspešna, bo Galaxy Z Flip4 deležen le manjših izboljšav, nobene drastične spremembe. Teh naj bi bilo več pri večjem »prepogljivčku« Galaxy Z Fold4.

Analitik Ross Young z odličnimi zvezami pri dobaviteljih zaslonov je tvitnil informacijo, da Samsung za letos načrtuje proizvodnjo 8,7 milijonov upogljivih zaslonov OLED za model Flip, medtem ko je lanska številka znašala 5,1 milijona.  

Zasloni bodo sicer predvidoma enaki oz. vsaj enako veliki, z diagonalo 6,7 palcev in ločljivostjo 1080 x 2640 (razmerje stranic 22:9). Osebno bi se želel nekoliko širši zaslon, a bo ta verjetno treba počakati vsaj še eno leto. Ne preseneča pa, da v korejski korporaciji pričakujejo še večje zanimanje za preklopni telefon, kajti potencialni kupci imajo vsa več zagotovil obstoječih uporabnikov, da je tehnologija zanesljiva in vzdržljiva, poleg tega so tovrstni modeli za marsikoga tudi najbolj zanimivi ob siceršnjem dokajšnjem mrtvilu glede konkretnih novosti.

Galaxy Z Flip4 naj bi imel še nekaj manjših dodelav. Zunanji zaslonček bo menda malenkost zrasel, na diagonalo dveh palcev (z 1,9 palca), prav tako baterija za deset do dvajset odstotkov z dokaj skromnih 3300 mAh pri predhodniku. Utegnil bi dobiti še tretji fotografski objektiv, predvidoma z optično povečavo, verjetno pa bo celoten sklop še naprej kakšno generacijo za tistim, ki jih Samsung uporablja v seriji Galaxy S22. Za zdaj še ni konkretnih informacij o tem, ali so inženirji kaj storili na zmanjšanju špranje, ko je telefon zaprt. Pričakujemo, da bodo novinca, skupaj s četrto generacijo Folda, predstavili poleti.

Fold bo po navedbah dobro obveščenih prav tako v osnovi ostal enak, vendar dobil več opaznih novosti. Predvsem naj bi v ohišje, kot pri Galaxyju S22 Ultra, integrirali ležišče za pisalo S Pen. Ni povsem jasno, ali to pomeni širšo napravo. Slednje bi bilo sicer dobrodošlo, če bi pomenilo še razširitev tako zunanjega kot notranjega zaslona. Vsaj za prvo obstaja realna možnost, tudi če dimenzije ostanejo enake. Na notranjem, prepogljivem zaslonu bo Samsung menda uporabil novo generacijo ultra tankega »stekla«, ki da je trše, bolj trpežno in daje boljši občutek pri uporabi. Skoraj prepričani smo, da tu pri tem modelu iščejo način, kako celotni stranici sklopiti čim bolj skupaj, ko je naprava prepognjena. Skoraj zagotovo se pripravlja tudi osvežitev foto-video modula, kajti zadnji dve generaciji sta imeli v osnovi enakega in recikliranje tega še tretje leto zapored bi izpadlo slabo.

Največjo razliko bi seveda naredilo znižanje cene z zdajšnjih 1800 oz. 1900 evrov. Tu bi sicer največ pomenila močnejša konkurenca, toda kitajske znamke, ki so že predstavile tovrstne telefone (Honor, Oppo, …), jih še vedno večinoma prodajajo zgolj na domačem trgu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja