Samsung bi lahko opustil vse druge telefone, razen družin Galaxy S in Galaxy Note
Matjaž Ropret 8. marca 2018 ob 09:18

Pogovori o tem, ali so pametni telefoni dosegli plafon in se le še marginalno izboljšujejo, so vse bolj pogosti. Sam sicer trdim, da je napredek vedno možen in da je tudi viden, vsekakor pa drži, da so še posebej tisti iz najvišjega razreda tudi po letu ali dveh še vedno zelo dobri, po navadi boljši od novih predstavnikov srednje klase, kjer se proizvajalci vedno odločajo za take in drugačne kompromise. Prav zaradi tega bi Samsung moral posnemati Apple. Ne pri zasnovi telefonov, ampak pri strategiji, katere od njih ima v ponudbi. V bistvu bi lahko glavnino vsega sestavljali le še liniji Galaxy S in Galaxy Note.

Apple že leta izvaja enako taktiko. Ko predstavi nov iPhone, gre prejšnji model v vlogo cenejše možnosti za kupce, ki si najnovejšega, najboljšega in najdražjega ne morejo ali nočejo privoščiti. Skoraj nikoli ne vidimo novega predstavnika v nižjem cenovnem razredu, edini izjemi sta bili 5c in SE. In vsaj eden od njiju je bil popolna polomija. Nazadnje je Apple svojo paleto še malo bolj razširil, saj je dodal tri novince, poleg obeh osmic še desetico (X), ohranil pa ne samo predhodni sedmici, ampak še 6s in tudi malega SE. Ponekod se dobi še celo šestico, čeprav njen nakup odsvetujem, saj pred sabo nima več veliko nadgradenj in njena »vsebina« postaja zastarela.

Nekaj podobnega kot Apple pri telefonih (ter tudi tablicah in urah) s fotoaparati počne Sony. V družini RX100 je tako v prodaji kar vsa peterica predstavnikov, ki jih je japonska korporacija doslej izdelala. Obema se strategija precej dobro obnese. Kdor hoče najbolj napreden izdelek kupi najnovejšega in najdražjega, kdor se lahko zadovolji s tem, da kakšne funkcionalnosti ali nove tehnologije nima, poseže po enem od cenejših. Še vedno dobi napravo, ki je bila leto ali dve nazaj na vrhu ponudbe. Ne samo pri konkretnem proizvajalcu ampak nasploh. Današnji model srednjega razreda nikoli ni tako dober kot tisti, ki je bil lani ali predlani zadnji krik tehnike.

Samsungovi predstavniki Tomaž Semič, Bernard Purkart in (od leve) Primož Petelinšek ob voditeljici Bernardi Žarn na slovenski predstavitvi Galaxyja S9.

Samsung je s serijo Galaxy S prišel do točke, ko ima dovolj dobrih, kaj dobrih, odličnih inkarnacij eno za drugo, da gre lahko brez težav v tak poslovni načrt. Po lovljenju med trojko in petico je z esšestico ujel smer in jo od sedmice naprej dokončno naravnal. Galaxy S7 je bil eden prvih telefonov, kjer nismo pogrešali skoraj ničesar, in je še danes zelo dober. Morda po izgledu in formatu zaslona malo manj sodoben kot letošnji srednjerazrednik Galaxy A8, toda v fotoaparatu in še čem slednjega konkretno prekaša. Galaxy S8 pa je še vedno eden najboljših sploh, pa je tu že njegov naslednik. Zato bi Samsungova linija brez težav izgledala nekako takole – S7 za 400, S7 edge za 500, S8 za 600, S8+ za 700, S9 za 850, S9+ za 950 evrov in nad njimi še Note8 oz. Note9, ko pride jeseni. Čeprav bi tega lahko malo bolj diferencirali od es plusa. Tako bi bil pokrit praktično cel spekter razen najcenejših telefonov, kjer bi verjetno še vedno prišla v poštev linija Galaxy J oz. Galaxy A. Ali pa sploh umik iz tega segmenta.

Apple za pokrivanje nižjih cenovnih razredov prav tako v prodaji drži starejše modele, kot je iPhone 7, ki so tudi še zelo spodobni.

Seveda bi moralo korejsko podjetje poskrbeti, da bi tudi starejši predstavniki dobili in še nekaj časa po nakupu dobivali posodobitve, tako sistema Android kot še toliko bolj varnostne popravke zanj. Te bi tako ali tako moral Google spraviti na redno prenašanje do vseh uporabnikov mimo proizvajalcev in operaterjev, ampak to je že druga tema. Mislim pa, da bi tudi Samsung lahko opustil stotine operaterskih in drugih različic in s takim poenotenjem ter poenostavitvijo ponudbe poskrbel, da bi tisti telefoni, ki jih prodaja, dobivali nadgradnje precej dlje.

Galaxy S7 edge je tudi po dveh letih v marsičem še vedno boljši od večine telefonov na trgu.

Verjetno Korejci ne bodo šli v tako radikalno spremembo dosedanjega poslovanja, toda že v zadnjih letih so precej oklestili število telefonov v ponudbi. In do neke mere se to, kar opisujem zgoraj, že dogaja. Viri blizu podjetja pa trdijo, da se v kratkem napoveduje še ena korenitejša sprememba in da je letošnje leto pravzaprav tranzicijsko, preden se bo v prihodnjem izkristaliziralo, kateri modeli še ostajajo in s kakšnimi imeni. Vsekakor pa je Samsung prišel tako daleč, da v zgornjem androidnem razredu nima prave konkurence in je še nekaj časa ne bo imel. S svojimi starejšimi modeli pa bi zdaj zlahka dominiral tudi v srednjem. Medtem ko je v nižjem tako ali tako tekmovanje s »kitajci« obsojeno na dirko proti minimalnim ali celo negativnim maržam. Dobički se delajo zgoraj, osredotočenje na peščico glavnih telefonov vsako leto pa je za kupce kvečjemu dobro.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.