Samozavestno na odru v Barceloni: »Honor zna!« (#video)
Matjaž Ropret 2. marca 2022 ob 18:27

Znamka telefonov Honor, nekoč pod Huaweijem v vlogi najboljše vrednosti za denar, zdaj očitno želi biti prepoznana kot tista, ki premika meje tehnologije naprej. Vsaj v taki maniri so predstavili telefona Magic4 in Magic4 Pro.

Lanska serija Magic3 je ostala zgolj na Kitajskem, letos, ko je Honor v drugem letu samostojnosti, bo menda drugače. Napovedali so že tudi ceni za omenjena telefona z 256 GB podatkovnega pomnilnika. Paradni Magic4 Pro naj bi stal 1099 evrov, malce okrnjeni Magic 4 Pa bo dvesto evrov cenejši. V obeh primerih gre sicer izdelka, ki se lahko po marsikaterih lastnostih kosata z ostalimi najboljšimi ali ju na papirju (ki seveda prenese vse) v marsičem celo prekašata.

Oba sta tudi velika in z diagonalo zaslona, ki temu pritiče, namreč 6,8 palcev. Glavna poudarka pri teh OLED-ih sta dinamično osveževanje, pri modelu Pro najnovejše vrste, ki gre od enega do 120 Hz, in pa hitrejša modulacija za zniževanje svetilnosti (1920 namesto običajnih 480 Hz), kar pomeni manj utripanja zaslona, ki ga nekateri opazijo. Oba zaslona sta tudi ukrivljena ob robovih. Pohvalili so se še, da Pro zmore izboljševati sliko SDR v HDR in običajni HDR v HDR10+, toda to jemljem z rezervo.

Foto-video zmožnosti so drugo veliko področje, kjer smo slišali obilo močnih obljub in videli »primerjav« z iPhonom 13 Pro. Sklop pri Magic4 Pro sestavljajo trije objektivi, glavni in ultraširokokotni s 50-milijonskim tipalom, in pa periskopski zum s 64-milijonskim tipalom in 3,5-kratno optično povečavo. Digitalni zum gre vse do 100-kratne vrednosti, predvsem pa so poudarjali, da je obdelava signala sposobna po celotnem obsegu goriščnic v območju optike, torej od 0,6- do 3,5-kratne vrednosti zagotoviti zelo kakovostno sliko, čeprav seveda optika ne pokriva vsega. Navajali so 60-odstotno izboljšavo med 0,6x in 1x ter kar 160-odstotno med 1,1x in 3,4x. V primerjavi s čim, je seveda dobro vprašanje. Detajli pa naj bi bili bistveno boljši kot pri omenjenem konkurentu. Kar pa lahko pomeni tudi pretirano ostrenje, bomo videli. Tudi za barve napovedujejo, da bodo bolj pravilne.

Pri snemanju videa je edinstvena lastnost 10-bitni zapis Log pri razločljivosti 4K in 60 sličicah na sekundo. Tudi med snemanjem pa bo menda mogoče zajemati »prave« fotografije. »Drugi ne morejo, toda Honor zna (angl. Honor can),« smo slišali večkrat. Tudi za zmogljivosti, kjer so procesor Snapdragon 8 prve generacije še dodatno grafični »navili« s svojimi algoritmi GPU Turbo X, te so promovirali že v času, ko so bili še pod Huaweijem. Pomenili pa naj bi več sličic na sekundo pri nižjih temperaturah, kot zmore konkurenca.

Še ena lastnost, ki je drugi ne ponujajo, je kar 100-vatno brezžično polnjenje, enako hitro kot s kablom. Pomeni pa, da je mogoče telefon za polovico napolniti v 15 minutah, pri čemer ima baterija kapaciteto 5000 mAh.

Magic 4 ima lansko generacijo zaslona, zgolj 66W žično polnjenje, 4800 mAh v bateriji, teleobjektiv pa ima tipalo z osmimi milijoni pik in manj zuma. Te razlike se ne slišijo velike, toda vseeno se zdi, da bo Magic4 Pro tisti pravi in zares zanimiv. Pričakujemo ga čez nekaj mesecev.

Poleg telefonov so predstavili še slušalke Earbuds 3 Pro, ki prav tako odražajo povečano samozavest. Stale bodo namreč 199 evrov, ponudila pa med drugim izboljšano aktivno dušenje hrupa in merjenje temperature v ušesu, kar bo zanimivo v navezi s pametno uro, ki spremlja srčni utrip in vsebnost kisika v krvi (SpO2).

Na sejmu MWC smo si lahko ogledali tudi prepogljivega Magic V. O njem smo že pisali, tule je nekaj fotografij, na kratko pa o njem tudi v videu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.