Samo pol leta je mimo, pa že novi Xiaomi Redmi Note
Matjaž Ropret 2. oktobra 2018 ob 10:40

Xiaomi je podjetje, ki se težko brzda. Vsaj, kar se tiče novih modelov telefonov. Skoraj ne mine dan, da ne bi predstavili kakšnega novega. Tudi komaj pol leta je preteklo, odkar so začeli trgovci prodajati Redmi Note 5 (Pro), pa je že tu naslednik, Redmi Note 6 Pro.

OK, pač še en šaomi, pa kaj! Res bi lahko tako odmahnil z roko, ker je telefonov tega proizvajalca res preveč in bi bilo nujno nekaj selekcije in konsolidacije. Toda linija Redmi Note je pomembna, ker je štirica pomagala povzdigniti Xiaomi nazaj med vodilne, med tiste, ki prodajo največ pametnih telefonov. V svojem času je Redmi Note 4 res izstopal, saj v cenovnem razredu pod dvesto evri skorajda ni bilo mobilnikov s kovinskim ohišjem, kakovostnim zaslonom in procesorjem srednjega razreda. Od petice smo znova pričakovali veliko, toda nekoliko višja cena, ne več tako izstopajoče lastnosti in večja konkurenca v tem cenovnem razredu so očitno primorale podjetje, da po hitrem postopku daje v prodajo šestico. Mogoče pa je razlog samo v tem, da pomladni model še ni imel zareze v zaslonu.

Ne glede na razloge za hitro zamenjavo poglejmo kakšne so razlike in v čem je Redmi Note 6 Pro ostal enak. Ena glavnih novosti je torej v zaslonu, ki gre zdaj zgoraj skoraj do skrajnega roba, na sredini seveda ne, tam ostaja zdaj že tradicionalen polotok. Diagonala je tako 6,26 palcev namesto prejšnjih 5,99, ločljivost pa je v osnovi enaka, razen tistih nekaj točk dodatne višine. Procesor je identičen, Snapdragon 636, kar še vedno ni slaba izbira, vseeno pa smo upali na 660 ali celo novega 710. Očitno za tak denar še ne gre tako visoko.

Še ena pomembna razlika bi utegnila biti v fotoaparatu. Tokrat je na obeh straneh dvojen in nadgrajen. Na zadnji strani ima glavno tipalo zdaj večje pike, 1,4 µm in boljšo zaslonko (f/1,9), drugo tipalo je še vedno le za merjenje globine. Spredaj pa ima tipalo za zajem fotografij – sekundarno prav tako skrbi za informacije o globini – kar 20 milijonov točk, ki so velike po 1,8 µm. Novost je snemanje videa 4K. Pomnilniški konfiguraciji že tretjo generacijo zapored ostajata 3/32 ali 4/64 GB, prva za bolj cenovno občutljive kupce, druga za tiste z malenkost debelejšo denarnico. Vrača se tudi reža za kartico microSD. Bluetooth je različice 5.0 in pri satelitskem signalu je dodana podpora za evropski sistem Galileo. In kapaciteta baterije je znova 4000 mAh, kar napoveduje lepo dolgoživost z enim polnjenjem.

Toda … na žalost sta se na spisek lastnosti znova prikradli dve glavni slabosti, ki smo ju omenjali že pri dveh starejših bratih. Še enkrat več telefon ne premore čipa in antene za NFC, tako da spet odpade plačevanje s telefonom (npr. NLB Pay in podobni sistemi drugih bank) ali uporaba za mestni promet (Urbana), pa tudi izmenjava datotek med telefoni ter sporazumevanje z drugimi napravami. Priključek za polnjenje pa še enkrat več zastareli microUSB, medtem ko glavnina telefonov zdaj dobiva simetrični in hitrejši USB-C. Res škoda, da Xiaomi naloge na opravi do konca in tako, kot je treba.

Ne glede na ti dve zameri. Kdor ju lahko spregleda, si lahko Redmi Note 6 Pro že naroči. Cenejša različica (3/32 GB) stane slabih 157 evrov, dražja točno dvesto. Izbira poštnine Priority line daje dobro možnost, da bo pošiljka prišla neposredno, brez plačila davka. Z njim in stroški »carinjenja« bi cenejši model stal malo čez dvesto evrov, dražji pa približno 260 evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja