S karticami in mobilnimi denarnicami dvakrat višji znesek brez PIN-a
Matjaž Ropret 10. maja 2022 ob 09:19

Združenje bank Slovenije (ZBS) je potrdilo dvig limita za brezstične nakupe brez vpisovanja kode PIN. Od 1. junija naprej bo ta 50 evrov namesto zdajšnjih 25 evrov, kar bo dobrodošla sprememba tudi za vse uporabnike mobilnih denarnic, ki zgolj digitalizirajo fizične plačilne kartice.

Sprememba višine limita bo veljala za kartice Maestro, Mastercard in Visa, pri slednjih tako za debetne kot za kreditne. Slovenije je doslej imela enega nižjih limitov v Evropi, zdaj postaja primerljiva z mnogimi drugimi državami. Kot pojasnjujejo v ZBS, bo sprememba začela veljati postopno od začetka do sredine junija in bo odvisna od nadgradenj posameznih terminalov POS.

Včasih bo mogoče še vedno treba vpisati PIN, kajti določene banke imajo svoja dodatna pravila glede brezstičnega plačevanja. Ta določajo skupen znesek brez vtipkanja kode in ponekod tudi najvišji dnevni znesek, pogosto pa še število dovoljenih zaporednih tovrstnih transakcij. Običajno je tako treba s PIN-om potrditi vsako sedmo brezstično plačilo, če ne pride prej v poštev od banke določen limit skupnih plačil. Toda v praksi je bila vsaj do zdaj zelo velika verjetnost, da je po nekaj nakupih brez PIN-a prišel na vrsti kakšen večji, ki je zahteval kodo, kar je vse omenjene »števce« vrnilo na ničlo. Verjetno tudi po novem ne bo dosti drugače, kajti skoraj vsakdo ima dokaj redne nakupe živil in ostalega, ki presežejo 50 evrov.

Vse zapisano velja za plačevanje s plastičnimi karticami in tudi z mobilnimi denarnicami, ki samo prenesejo kartice v digitalni svet (denimo NLB Pay in podobne), ne delujejo pa po principu overjanja kupca na sami napravi. Tudi tovrstno plačevanje s telefoni bo pridobilo višji limit. Za uporabnike platform, ki upoštevajo načelo CDCVM, torej avtentikacijo na napravi, sprememba nima nikakršnega vpliva. Pri Apple Pay, Curve, Garmin Pay ali Google Pay odklep telefona ali ure nadomesti vpisovanje PIN-a v terminal POS in pri teh načinih plačevanja že doslej ni bilo treba, tudi pri višjih zneskih, ničesar vtipkati v terminal.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.