Ryze Tello: Majhno, brenčeče, vodljivo
Alan Orlič 8. maja 2018 ob 16:53

Ko sem prvič slišal za Tello, sem si rekel, moram imeti. Zadeva je na papirju obljubljala veliko, predvidena cena pa vzbujala rahel dvom.

Začnimo s podjetjem. Ryze je mlado zagonsko podjetje, ki sodeluje s precej bolj uveljavljenima DJI in Intelom pri razvoju dronov. Za začetek so naredili majhno letečo zverinico, jo zvrhano napolnili s tehnologijo in jo za razumno ceno okrog 110 evrov poslali v svet. DJI pomaga pri distribuciji, Intel skrbi za čipovje. Zdaj, ko je ozadje znano, gremo naprej.

Tello je res majhna zadeva, samo ohišje meri 98 × 92,5 × 41 mm in tehta le 80 gramov, z baterijo in propelerji vred. V notranjosti se skriva cel kup tipal, od optičnih do smernih, vse skupaj pa krmili Intelov procesor. Slednji skrbi, da ko je enkrat brenčalo v zraku, tam tudi ostane, in čim bolj ubogljivo sledi našim ukazom. Krmilimo ga preko telefona, aplikacija je na voljo tako za Android kot iOS. S telefonom se poveže preko povezave wifi, kar pomeni, da je domet relativno omejen, a kakšni daljši poleti s tem malčkom niti niso v planu. Baterija zdrži presenetljivih 13 minut, kamera ima ločljivost 5 milijonov točk in zmore snemati video v ločljivosti 720p. Za današnje čase sicer malo, a za zabavo več kot dovolj.

Aplikacija je preprosta, podobna ostalim in omogoča krmiljenje drona v vseh smereh. Vzlet je samodejen, pristanek prav tako, oziroma ko pride dovolj nizko, sam pristane. Ker je Tello zelo majhna zadeva, ga brez težav prizemljimo na dlani, a slednje priporočam po vsaj nekaj vajah iz prostega letenja. Kljub temu, da je aplikacija preprosta, med ostalim premore pod/nadosvetlitev slike in celo izbiro kvalitete stiskanja v formatu JPEG. Pri 5 milijonih točk to niti nima tako velikega pomena, a nekdo je mislil na to.

Pa še k zabavnemu delu. Tello zmore kup akrobacij – prevračanje naprej, nazaj, levo, desno, celo po diagonali. Vse to brez posebnega truda, izberemo to možnost in nato le podrsamo po ekranu v pravi smeri, vse ostalo opravi letalnik.  Tu je še kroženje, počasno vrtenje in spuščanje/dviganje. Namesto klasičnega vzleta ga lahko tudi vržemo v zrak in tisto, kar je najbolj zanimivo, mali čmrlj je programabilen. Slednje zahteva nekaj telovadbe in znanja, potrebno je namestiti programski jezik Scratch, zbrati vse potrebne knjižnice in nato lahko začnemo. Najbolje je uporabiti prenosnik, čeprav se kar nekaj aplikacij najde tudi za Android ali iOS (Droneblocks je ena od zanimivejših). Od tu naprej sledi tako rekoč klasično objektno programiranje v slogu vzleti, pojdi naprej 2 metra, naredi obrat v desno, pojdi nazaj dva metra, pristani. Lahko tudi bolj zapleteno, programski jezik omogoča tudi zanke, recimo pojdi naprej/nazaj, dvigni se za en meter, spusti nazaj, ponovi trikrat. Dobesedno tako tudi izgleda Scratch, ki je v osnovi namenjen otrokom za učenje programiranja. Aplikacija omogoča še vodenje preko igralnega vmesnika, a je podpora dokaj omejena. Gamesir T1s dela v zadnji različici, morda še kakšen drug, vsekakor je vredno preveriti na forumih. S krmilnikom postane letenje podobno ostalim dronom, če pa imamo 3D očala za telefon, pa je vse skupa še rahlo bolj zanimivo.

Kljub temu, da se najde kar nekaj cenejših kitajskih dronov s podobnimi lastnostmi, je Tello vseeno korak pred konkurenco. Že izgled mu daje videz resnosti, ne le igrače. Kamera sicer ni nič posebnega, za selfije več kot dobra, akrobacije in stabilnost leta pa so poglavje zase. Tudi možnost programiranja ni zanemarljiva, saj postane relativno preprost  in zabaven dodatek. Kar bi si želel, je vgrajeni pomnilnik, vsaj nekaj gigabajtov res ne bi smelo močno podražiti malčka, prednost pa bi bila bolj tekoč video, ki se mu trenutno zna sem ter tja kolcniti zaradi wifi povezave. Ali pa vsaj reža za kartico microSD. Tako bi lahko tudi povečali bitni tok in kakovost videa bi bila boljša.

Ryze je naredil majhno in spodobno zadevo, ki ponuja kar nekaj zabave za še vedno dokaj znosno ceno. In če žena vpraša, zakaj nova igrača, je odgovor na dlani: otrok se bo med ostalim učil tudi programiranja (vsak izgovor je dober, tudi če ga dron na vvv prinese).

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja