Irobot Roomba Combo J7+: Krpo si oprta na hrbet, namesto da bi jo nosila pod seboj (#video)
Marjan Kodelja 21. oktobra 2022 ob 06:05

Kljub začetni skepsi, ali mu bo to uspelo, se robot z vlažno krpo ni dotaknil preprog ali področja, kjer sem mu brisanje prepovedal, a zato njegova kombinirana učinkovitost ni bila okrnjena. Nekaj težav pa zna povzročiti potreba po pogostejšem vzdrževanju v primerjavi z roboti, ki samo sesajo.

Preproge, tekstilne in druge mokroti nenaklonjene talne obloge so vedno predstavljale težave kombiniranim robotskim sesalnikom. iRobot je zato dodatek za brisanje prestavil na hrbet in odstranil večino ovir, ki težijo tovrstne domače pomočnike. Ker je krpa večino časa daleč od tal, ni potrebe, da bi jo odstranili, ko bi ga radi poslali čistit področja, kjer močenje tal ni priporočljivo. Kar je pogosta praksa pri drugih kombiniranih napravah. Kljub temu da znajo hkrati sesati in brisati, sem jih raje poslal najprej sesat z odstranjeno krpo, da bi jo v naslednjem dodal in poslal na površine, ki jim brisanje z vlažno krpo ne škoduje. Iz istega razloga jo spet odstranim, kajti ne počitim se dobro, da se med polnjenjem z njo robot dotikal parketa.

Manjših poporodnih bolezni še ni prebolel (test na kratko)

Roomba Combo J7 se že na daleč loči od drugih kombiniranih naprav zaradi mesta dodatka s krpo za brisanje, ki je na znižanem zadnjem delu hrbta. Kadar ga robot potrebuje, ga roki na obeh straneh zavihtita na tla, nakar se ta ritensko premakne za nekaj centimetrov, da dodatek preide v pravi položaj. Ko je ne rabi, postopek ponovi v obratni smeri. Rešitev ima nekaj očitnih prednosti. Krpa je večino časa daleč od tal. Takrat je tudi prekinjena povezava s posodo za tekočino, da ne bi prišlo do izlivanja, bodisi po telesu robota ali tleh.

Irobot je dodatek namestil na lani predstavljeni model Roomba j7 s kamero na sprednji strani, ki služi navigaciji in prepoznavanju predmetov. Prilagoditi pa so tudi algoritem premikanja. Prvič robota spustite v prostor z namenom izdelave tlorisa prostora, ne da bi med tem čistil. Tako bo samodejno prepoznal za močenje neprimerne podlage. Ko robot prostor spozna, najprej sesa po preprogah in morebitnih ročno vnesenih površinah, kjer ravno tako ne želite brisanja. S krpo pobriše, kar lahko, in sobo obvozi po robovih. Če to zahteva program čiščenja, nato odide v naslednjo. To počne izredno natančno, saj se nikdar ni s krpo dotaknil ničesar, česar naj se ne bi!

Ker ni večji od originalnega modela, to povzroči nekaj slabosti. Posoda za tekočino je v oboku koška za smeti, zato je njegova prostornina manjša. V primeru, da se ne odločite za model »plus« s samodejno funkcijo praznjenja, boste to morali ročno počeli po vsakih nekaj sesanjih. Ravno tako je treba pogosto dolivati tekočino. Izračunal sem, da v mojem primeru ob srednji nastavitvi vlažnosti, polna posoda zadošča za okoli 50 kvadratnih metrov neto površine. Še ena »slabost« pa je povezana z vlago in kaže, kako dobre krtače ima. Ko se robot premika, gre občasno preko vlažnih tal in takrat nekaj kapljic »preneseta« na ustje pred koškom. Lahko uganite, kaj sledi. Na vlažnih površinah se oblikuje tanka plast »nalepljenega« prahu, ki jo je smiselno v rednih intervalih obrisati. Na učinkovitost sesanja ne vpliva, le videti ni najlepše. Nič pretežkega, ob držanju preprostega nasveta, ki velja pravzaprav za vse robotske sesalnike – čiščenje ohišja, tipal, električnih stikov, izpihovanje filtra in odstranitev v krtačo ujetih smeti enkrat na teden.

Tehnični podatki:

Baterija4400 mAh
Prostornina koška in posode za vodomanj kot 400 ml, 210 ml
Največja površina čiščenja185 m2
Čas polnjenja baterije3 ure
Mere33,8 x 8,63 cm
Masa (robota)3,3 kg

Dodatek ne spremeni oblike in zasnove

Irobotu je uspelo oprtati dodatek za brisanje tal na hrbet robota, ne da bi to vplivalo na velikost. Zunanje mere ostanejo ena, tudi nizka višina, zaradi katere se zlahka stisne pod kavne mizice, do cokla pod vratnimi krili omaric in podobna mesta, ki nekaterim višjim robotom delajo preglavice. Več razlik v primerjavi z j7 je zato znotraj. Da so vgradili mehanizem dodatka s krpo, posodice s tekočino in večje baterije, jo je »skupil« košek za smeti. Kompromis je kar »očiten«. Ne moti me toliko prostornina za smeti, nenazadnje se lahko odločite za model s samočistilno postajo, kot prostornina posode za tekočino. Nemogoče je, da bi jo polnilni samo enkrat na teden in na primer robota vsaj drugi dan poslati čistiti. Moje izkušnje so drugačne. Pri srednjih nastavitvah (standardnih) močenja krpe je po dveh prehodih preko površine v izmeri 25 kvadratnih metrov aplikacija že javila, da naj dotočim vodo.

Temu podatki sicer ne dajem prevelikega pomena, nenazadnje imajo podobne omejitve vse kombinirane naprave. Roomba Combo j7 je tipičen primer robota, ki se bo najbolje obnesel v srednje velikih stanovanjih, s kombinacijo preprog in gladkih talnih površin (parketa ali laminata). V takšnih po mojih izkušnjah zlahka opravi najmanj dve čiščenji, predno boste morali izprazniti košek za smeti, natočiti vodo in po možnosti oprati krpo – ni odveč, kajti tudi na njej se počasi nabira umazanija.

Zanimivo ga je opazovati

Zaradi dodane funkcije brisanja tal je premikanje tega robota drugačno, kot smo ga vajeni v primeru drugih Roomb. Občasno se namreč premika ritensko, in ker zadaj nima tipala dotika, se je pripetilo, da je celo premaknil kuhinjski stol za nekaj centimetrov. Ravno tako se zdi njegovo premikanje konfuzno in manj urejeno, toda prepričal sem se, da posesa vse površine, do katere lahko pride. A ker zelo pazi, da se z vlažno krpo ne dotakne ničesar nedovoljenega, je v mojem primeru ostalo nekaj kvadratnih centimetrov nepobrisanih.

Ko robot po »spoznavni« vožnji oblikuje tloris, zazna mehke površine, kot so preproge in jih označi. Če ne posežemo in drugače uredimo tloris, potem teh nikdar ne bo pobrisal. Ne priporočam, da ob prvi vožnji hkrati še čisti, kajti v tem primeru bo potreboval več voženj, da bo samodejno zaznal za brisanje neprimerne podlage. Podobno je, ko kakšno kasneje dodamo. Prvič jo bo zaznal, toda pustil pri miru in šele v naslednji vožnji bo z njo ravnal kot z drugimi. Nanje bo zapeljal s krpo na hrbtu in tam le sesal.

Sposobnosti prepoznave predmetov na tleh so identične tozadevnim zmogljivostim modela j7. A nadgrajene. Zdaj prepoznata več stvari, ko pred enim letom, ko sem ga v tem pogledu dobro preizkusil. Pri tem lahko robotu pomagamo, pod pogojem, da prej v aplikaciji dovolimo, da posname fotografijo predmeta, ki se mu sicer umakne, toda ne ve, kaj je. Po zaključku vsakega čiščenja v poročilu prikaže neprepoznane predmete in nas prosi, da mu zapovemo, kako naj se v prihodnje obnaša. Med drugim lahko celo področje okoli najdenega predmeta označi kot zanj »prepovedano«.

Ostale možnosti v aplikacije so identične funkcijam, ki jih omogočajo Roombe srednjega in višjega cenovnega razreda. Določimo urnike delovanja, oblikujemo scenarije čiščenja s prilagojenimi močmi sesanja in močenja, zaženemo robota od daleč, povezava z digitalnimi pomočniki in podobno. Izredno uporabna so obvestila o stanju robota, ko se kje zatakne, česar ne moremo popolnoma izključiti in o nujnih vzdrževalnih posegih.

Kako učinkovito sesa in briše?

Sesanje je na ravni, ki jo od Roombe pričakujemo. Odličen sistem dvojnih krtač zagotavlja, da bo robot s tal pobral večino smeti, medtem ko je izredno preprosto odstraniti vanje zavite lase in vrvice. Tozadevno ni nikakršnih presenečen, temveč zgolj učinkovitost »kot običajno«.

Brisanje je čisto druga zgodba. Dvižni mehanizem dobro deluje, ravno tako vlaženje krpe, ki pa je za moj okus majhna. Vsaj manjša od krp tekmecev. Koliko to vpliva na kakovost brisanja, ne moram natančno določiti. Nekaj gotovo. Sicer nima smisla od pomivanja pričakovati preveč. Ga ni robota, morda je rahla izjema Dreame Bot W10, ki v tej funkciji blesti. Nudijo premajhen pritisk. Vemo, da moramo zelo močno pritisniti, morda trdovratni zasušeni madež celo namočiti. »Roke« ne more zamenjati noben mehanizem. Vsaj takšen ne, ki ga je moč vgraditi v naprave za domačo rabo. Kombinirani robotski sesalniki nenazadnje temu niso namenjeni. Še bolj kot v primeru sesanja je pomembno, da tla pobriše vsak dan, najbolje kmalu potem, ko je nastala umazanija. Ne celega stanovanja, temveč le tam, kjer je umazanije največ, kajti potem zna biti prostornina posode s tekočino dovoljšna za nekaj zaporednih čiščenj.

Razlike v učinkovitosti sesanja in brisanja kombiniranih robotov so vse manjše in vse bolj zanemarljive. Glavna prednost Roombe Combo j7 pred enako zmogljivi tekmeci, ki ravno tako vidijo predmete pred sabo, je pravzaprav inovativni dvižni mehanizem. Zaradi njega dodatka za brisanje nikdar ni treba vzeti z robota, da bi preprečili nepričakovano močenje tal.

HVALIMO:
 • Inovativno mesto krpe in dvižnega mehanizma
 • Učinkovito hkratno sesanje in brisanje
 • Kakovostna izdelava telesa robota
 • Robustna navigacija in nov operacijski sistem iRobot OS
GRAJAMO:
 • Cena!
 • Nabiranje prahu pred ustjem koška
 • Majhna prostornina koška in posode s tekočino
iRobot Roomba Combo j7+
 • UČINKOVITOST SESANJA
 • UČINKOVITOST BRISANJA
 • KAKOVOST IZDELAVE
 • PREPROSTOST UPORABE
 • PREPROSTOST VZDRŽEVANJA
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
 • DOSTOPNOST DODATKOV IN SERVISA
4.2

Naj kupim?

Roomba Combo j7 je vsekakor odličen kombinirani robotski sesalnik, ki po mojih »izračunih« zadošča potrebam povprečno velikega stanovanja tja do največ 100 kvadratnih metrov. Učinkovito se izogiba področjem, kje ne sme brisati, medtem ko je sesanje učinkovito. Kot je nenazadnje značilno za Irobotove robotske sesalnike. Večino slabosti, kot je nabiranje smeti pod krtačami, občasno potiskanje predmetov med ritensko vožnjo ter majhen košek in posodica za tekočino, mu zlahka oprostim, saj prednosti prevladajo. Ena pa je trši oreh. 800 evrov za samostojnega in 1000 v kombinaciji s samočistilno postajo, je za moj okus veliko!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja