ROG Zephyrus G14 AW SE: Če komu, potem »odbite« ideje uspejo Asusu (#video)
Marjan Kodelja 13. septembra 2021 ob 06:32

Lani se je podjetje pobratilo s kiberpunkovskim oblikovalcem Acronym in ustvarila verjetno najbolj avantgarden prenosnik Zephyrus G14 Acrnm, letos pa vajo ponovilo z glasbenim didžejem Alanom Walkerjem.

Posebne različice so vedno zanimive, saj dajejo občutek, da imate nekaj, česar večina nima. Zaradi omejenosti ponudbe, dragih materialov ali preprosto visoke cene, ki je še posebej izrazita pri posebnih modelih premijskih pametnih telefonov. Zatorej morajo biti povezane z znano blagovno znamko ali osebnostjo. Alan Walker je eden bolj prepoznavnih didžejev, s četico oboževalcev, ki jih Asus tokrat nagovarja. Natančneje iščejo se zahtevnejši igračarji, ki so hkrati ljubitelji elektronske glasbe in bi se radi preizkusili v mešanju glasbe. Kajpada je potrebno še marsikaj drugega kot računalnik, ponajprej kanček talenta, toda ravno zaradi tega je Asus storil pogumen korak. Plastična škatla, v kateri »pride« prenosnik, ima na dotik občutljive površine in služi kot preprost pripomoček za predelavo (remiks) skladb. Ko ga priključite preko kabla USB, se samodejno zažene program ROG Remix in že se lahko preizkusite v vlogi didžeja. Hecna zadeva, ki čeprav deluje, najbrž ne bo zamenjala profesionalnih »mešalnih miz«. Gotovo pa jo boste preizkusili. Vsaj enkrat, ker je zraven. Poleg tega so v kompletu še uporabna ter predvsem lična zaščitna torbica in kosa oblačil bogato označena z Alanovimi in ROG-ovimi logotipi. Nogavice in čepica. Velja omeniti, čeprav neke hude uporabne vrednosti ravno tako nimata!

Poudarek (predvsem) na oblikovanju

Alan pravi, da mu je v sodelovanju uspelo izdelati prenosnik, ki popolnoma zadosti njegovim potrebam, čeprav so v primerjavi s standardnim G14 spremembe večinoma v oblikovnih podrobnostih. Na hrbtišču se bohoti zaslon iz majhnih sijalk LED, ki svetijo modre namesto belo in tekstilna trakova prežeta s poševnicami in besedami »ROG«, »Join the Republic«, »Join the Walkers« in »Alan Walker«. Priznam, da mi je ta del bolj všeč kot aktivni zaslon. Če se bosta trakova le izkazala za dovolj vzdržljiva in čez kakšno leto ne bosta »razcefrana«. Zaslon Anime Matrix je druga pesem, kajti pri običajnem G14 se lahko odločite, da ga ne potrebujete in zato je prenosnik celo za odtenek lažji. Privzeti učinki, spet povezani z ikonografijo Walkerja, so sicer zanimivi, a po drugi strani, ker to vidijo drugi, ne vi med uporabo prenosnika, sem prepričan, da boste zaslon prej ali slej izklopili in raje energijo varčevali za igranje. Toda ker je model en in si ne moremo ničesar izmišljevati, pretirano ne moti.

To pa nisi edine oblikovalske spremembe. Ohišje je temno sivo, takšnih je večina tipk, rezen nekaj njih v svetlo sivi in modri, ki naj bi bili priljubljeni barvi Alana. Poleg tega sta na tipkah A in W njegova logotipa. Spremenjena je še tekstura sledilne ploščice, medtem ko so v sistem dodali njegovo ozadje in zvočnih učinkov. Posebej zanimiv je zvok ob zagonu prenosnika.

Lahko bi imel še en priključek

Drugih razlik v primerjavi s standardnim modelom ni, kar velja tudi za številčnost in razporeditev priključkov. HDMI (različica 2.0) ter po dva priključka USB tipa A in C (eden z DP 1,4 in možnostjo polnjenja baterije). Ni na primer reže za spominske kartice, ki bi prišla prav fotografu. A bolj me moti odsotnost ethernet priključka za kabelski priklop na računalniško omrežje. Prenosnik je dovolj »debel« in prav bi prišel kljub podpori standardu brezžičnega omrežja Wi-Fi 6. Ta sicer omogoča dovoljšne in predvsem stabilne hitrosti, toda kaj dosti ne bo pomagalo, če standarda ne podpira omrežni usmerjevalnik. Bodimo pošteni. Večina nas nima in še nekaj časa ne bo imela primernega. Manjša težavo predstavlja še priključek HDMI neposredno priključen na interno grafiko. Praktično to pomeni, da je treba v primeru neposredne povezave z grafično kartico za priklop dodatnega monitorja uporabiti priključek USB tipa C.

Za 14-palčni prenosnik je pravzaprav solidnih mer (324 x 222 x 19,9 mm) in teže. Glede na namen in zmogljivosti 1,7 kg namreč ni pretirano. Nekje v zlati sredini igričarskih prenosnikov. Prednosti večjega ohišja se takoj poznajo na tipkovnici, malo manj na sledilni ploščici. Tipkovnica je osvetljena z belo svetlobo, tipke so ravno prav velike, med njimi je dovoljšna razdalja, so odlično odzivne in imajo udoben hod. Sledilna ploščica ni velika kot pri nekaterih prenosnikih, je pa primerno odzivna, in klikabilna, toda tako ali drugače boste prej ali slej priklopili najmanj solidno igričarsko miško. Za druga opravila je sledilna ploščica uporabna, toliko bolj, ker sta levo in desno od nje veliki prazni površini – naslona za dlani.

Ena sama strojna »konfiguracija«

Čeprav gre za resen igričarsko glasbeno navdahnjeni prenosnik, je na voljo v eni sami konfiguraciji strojnih komponent. Procesor AMD Ryzen 9 5900 HS nikogar ne bo pustil hladnega, grafična kartica pa verjetno. Nvidia RTX 3050Ti bo sicer zadoščala v večini primerov, a glede na zaslon visoke razločljivosti QHD (2560 x 1440) in 120-herčno osveževanje bi se bolje odrezal model 3060. Delovnega pomnilnika je 16 GB, od tega 8 GB neposredno na matični plošči in 8 GB v modulu. Ker je nadgradnja mogoča le do 24 GB, bi bilo verjetno boljša razdelitev 16+16 GB. Vse skupaj nadgrajuje pogon SSD s kapaciteto polnjenja 1 TB. Še nekaj boste na tem prenosniku zaman iskali. Spletno kamero. Video klepeti so mogoči le z dodatno in zato tudi ni podpore za prepoznavo obraza. Namesto tega je na razpolago tipalo prstnega odtisa v tipki za vklop.

ASUS zadnje čase zelo poudarja prednosti zaslonov OLED, toda v G14 jih še ne boste našli. Namesto tega ima dobro in zanesljivo tehnologijo IPS. Nič ne de. Zaslon je odličen. Dovolj svetel za omejeno uporabo na prostem, z zaradi razločljivosti ostro sliko in 100-% pokrito barvno lestvico DCI-P3. Barve so na oko lepe in žive in natančnost je na primerno visoki ravni. Vse skupaj pride do izraza na primer v igri Horizon Zero Down. Takisto nisem opazil, da bi se med igranjem grafična kartica pretirano trudila in njena temperatura ni zletela v nebo. Morda zaradi sistema hlajenja z dvema ventilatorjema, katerega učinkovitost je značilna za Zephyruse. Spet z manjšo opazko. Ventilatorja znata biti na trenutke dokaj glasna in odprtina po celem zadnjem robu za izpih vročega zraka tega usmerja preko zaslona. Verjetno bi bilo bolje, če bi podobno kot stranski zrak pihal pod zaslonom in stran od prenosnika. A razlog je v podaljšku zaslona, ki odprt tipkovnico in s tem spodnji del dvigne za udobnejše tipkanje in boljši pretok zraka pod prenosnikom.

Solidna baterija

V bateriji se posebna različica ne razlikuje od standardne. Polnjenje poteka s pomočjo 180 W napajalnika ali preko enega od priključkov USB-C z močjo 100 W. Baterija je kapacitete 76 Wh in bo v primeru uporabe napajalnika napolnjena v približno dveh urah. Avtonomija delovanja je sicer odvisna od načina uporabe, a več kot pet ur doseže, medtem ko lonček k porabi pristavi hiter zaslon razločljivosti QHD.

Dobri občutki

ROG Zephyrus G14 AW SE sodi med prenosnike, ki bi ga z veseljem imel. Ampak! Žal je za nekatere preprosto predrag, a takšne so vedno »posebne različice«. Za prenašanje bo morda za nekatere prevelik in predvsem pretežak, sam imam na primer raje 13-palčnike, toda tolikšne zmogljivosti niso mogoče v ultra tankem ohišju. Že estetika standardnega modela je všečna in sodobna, lahko razumete, da je različica Alana Walkarja še nekoliko bolj »odbita«. Nisem sicer pretirani ljubitelj videoiger, a hkrati nisem imun nanje. Med preizkušanjem sem se za kratek čas potopil v svet igre Horizon Zero Down in bila je zanimiva in hkrati nostalgična izkušnja. Relativno zahtevna igra je tekla brez zatikanje ali kakšnih drugih motečih dejavnikov, čeprav grafična kartica sodi med vstopne modele. Očitno zadošča. Število prikazanih sličic je bilo dovoljšno, animacije zato odlične, barve živahne in podrobnosti več kot dovolj. Glasbene funkcije puščam ob strani, izkazalo se je, kar vem že dolgo, da nisem ravno talentiran v tej smeri, toda zmogljivosti prenosnika so dovoljšne še za druga zahtevna dela, kot je urejanje fotografij in videa. Lep in predvsem zanimivi prenosnik, ki zna marsikoga zadovoljiti. Vendar si ne delam utvar. Podobno zmogljivosti je mogoče dobiti za manj denarja.

HVALIMO:
 • 3.5 mm priključek za slušalke
 • Velike in odzivne tipke
 • Oster hiter zaslon z lepimi in živahnimi barvami
GRAJAMO:
 • Ni ethernet priključka
 • Glasna ventilatorja, ki vroč zrak usmerjata preko zaslona
 • Ni spletne kamere
ROG Zephyrus G14 AW SE
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • OPREMLJENOST IN DELOVANJE
 • TRAJANJE BATERIJE
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
3.9

Naj kupim?

Zagotovo, če ste oboževalec Alana Walkerja. V tem primeru je verjetno vprašanje nekoliko smešno. Mar ne? Potem ste prav tako pripravljeni plačati okoli pet stotakov več, kot bi za standardni G14 podobne strojne konfiguracije. Zanj marate namreč odšteti okoli dva tisoč evrov, kar pa morda ni preveč, da izstopate v družbi in preko zaslona iz sijalk LED na hrbtu okolici sporočate, karkoli želite!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja