Robustni telefoni eden za drugim prihajajo v prodajo s popolnoma zastarelo tehnologijo
Matjaž Ropret 16. junija 2021 ob 13:16

Podjetje Bullitt je te dni predstavilo nov robustni telefon Cat S42 H +. Samsung pa že nekaj časa prodaja nekaj podobnega z modelom Galaxy Xcover 5. Oba sicer imata nekatere dobre nastavke, a tehnološko sta daleč od tega, kar danes pričakujemo od pametnih telefonov.

Za Cat S42 H + , pri čemer tisti dodatek v imenu menda predstavlja Hygiene Plus Innovation, poudarjajo protimikrobno zaščito ohišja. »Vsaka zunanja komponenta robustnega telesa naprave je med proizvodnim procesom pomešana s protimikrobnim aditivom za tehnologijo srebrovih ionov, imenovanim Biomaster, za pomoč v boju proti bakterijam. S testi smo dokazali, da to aktivno protimikrobno sredstvo preprečuje razmnoževanje bakterijskih celic za več kot 80 odstotkov v 15 minutah in 99,9 odstotkov v 24 urah.« Tako novost pojasnjujejo v skupini Bullitt.

Novinec ima še certifikata za odpornost proti vodi in prahu po standardu IP68 in IP69 in prenese marsikakšno torturo ter stike z elektronskim napravam neprijaznimi tekočinami. Tudi baterija s kapaciteto 4200 mAh je taka, kot bi si je želeli, in zaslon je optimiziran za uporabo z rokavicami. Žal pa se tu bolj ali manj končajo res pozitivni vidiki, po lastnostih, ki so sicer pomembne za pametne telefone, je dotični precejšnje razočaranje.

Zaslon je majhen, v diagonalo namreč meri 5,5 palcev in ima zgolj ločljivost HD, vprašljiva je tudi njegova svetilnost in nasploh kakovost prikaza. Telefon poganja procesor Mediatek Helio A20, ki so ga sicer predstavili lani, a je povsem na spodnjem delu zmogljivostne lestvice. In ker je zraven zgolj 3 GB delovnega pomnilnika in 32 GB prostora za podatke, je to res bolj telefon kot kaj drugega. Po našem mnenju je trenutno absolutni minimum pomnilniška kombinacija 4/64 GB, za nemoteno uporabo pa raje 6/128 GB, vsaj na Androidni strani.

Galaxy Xcover 5

Samsungov Galaxy Xcover 5 se prav tako ponaša z večjo vzdržljivostjo in ima kot eden redkih pametnih telefonov zamenljivo baterijo. Je pa ta majhna, s kapaciteto vsega 3000 mAh. Tudi pri Samsungu je zaslon ločljivosti 720p in še manjši (5,3 palcev), z očitno obveznimi zajetnimi robovi okrog in okrog. Prav tako ima zgolj en objektiv glavnega fotoaparata s 16-milijonskim tipalom (pri Cat-u je 13-milijonsko). Ne zagovarjamo vgrajevanja objektivov samo zaradi števila, toda vsaj kombinacija običajnega in ultraširokega je danes skorajda nujnost, omenjena tipala pa so tudi izrazito stara in ne zagotavljajo dobre kakovosti posnetkov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tehnološko je tako večina robustnih telefonov na žalost pod nivojem sprejemljivega. Nismo razvajeni ali nečimrni, temveč gledamo na to, da je telefon sposoben in da tudi dosega določene standarde, ki jih uporabniki v določenem trenutku zahtevamo. Telefoni, kot so Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Realme 7 Pro ali skoraj identični 8 Pro in Galaxy A52 za podobno ceno kot omenjena zadovoljujejo večino potreb tudi zahtevnejših uporabnikov, izgledajo moderno in bodo kos izzivom tudi čez nekaj let. S kakšnim malce konkretnejšim ovitkom pa bodo tudi dovolj zaščiteni za večino situacij pri glavnini uporabnikov.

Fotografije: Bullitt Group in Samsung

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja