Roborock S7 MaxV Ultra nad Roombo S9 s trojno priključno postajo
Matjaž Ropret 5. januarja 2022 ob 14:45

Eden vodilnih proizvajalcev robotskih sesalnikov, podjetje Roborock, je v okviru sejma CES predstavil trojico svojih najbolj naprednih in tudi najdražjih modelov doslej – S7 MaxV.

Kitajsko podjetje je, vsaj v svojih očeh, preraslo status izzivalca z nižjimi cenami in se poskuša postaviti kot tehnološki inovator. Novi modeli – imajo večjo moč sesanja, nadgrajen sistem izogibanja predmetom, ki jim pridejo na pot, in Ultra tudi trojno samočistilno priključno postajo.

Družina predstavlja nadgradnjo lanskega modela S7 in jo sestavljajo tri različice. Poleg »osnovne« S7 MaxV še S7 MaxV Plus in S7 MaxV Ultra. Sam robot je v vseh treh primerih enak, Plus ima zraven še enojno, Ultra pa trojno postajo. Sesalna moč je tako v vseh primerih 5100 Pa, kar je, vsaj glede na uradne podatke, dvakrat več kot pri predhodniku. Sistem za izogibanje predmetom vsebuje barvno kamero, 3D-strukturirano osvetlitev okolice in obdelovanje podatkov z umetno inteligenco. Tako robot prepozna vrsto in pozicijo pohištva, pa tudi vrsto tal, da lahko prilagodi tako način kot vzorec sesanja. Za pomivanje tal uporablja že znan sistem mikro vibracij – več tisoč na minuto. Posoda za smeti ima prostornino 400 ml, za vodo pa 200 ml, medtem ko naj bi baterija zadostovala za do tri ure sesanja.

Najbolj zanimiva je trojna priključna postaja pri izvedbi Ultra. Za razliko od enojne pri Plusu nudi poleg praznjenja košare za smeti – kapaciteta v postaji menda zadošča za skoraj dva meseca sesanja – še rezervoar za umazano vodo in enega za doziranje čiste v robotov rezervoar. V njem je sistem, ki ga očisti, prav tako gre čistilna metla čez krpo na spodnji strani robota, in to umazanijo potem postaja povleče v zbiralnik odpadne vode.

Osnovni S7 MaxV naj bi v Evropi stal 799 evrov, Plus 999 evrov, Ultra pa 1399 evrov. V prodajo bo trojica menda prišla v drugem četrtletju.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja