Roborock S7: Izboljšano brisanje tal, a znane napake ostajajo!
Marjan Kodelja 1. oktobra 2021 ob 06:46

Kitajski robotski sesalniki se množijo kot gobe po dežju. Prihajajo novi modeli z dodatnimi lastnostmi, a proizvajalci se ne potrudijo odpraviti slabosti, ki robote z lasersko navigacijo pestijo ves čas. Roborock S7 ni izjema. Z mokro krpo učinkoviteje briše tla, toda še vedno ne najde poti za do tal segajočimi zavesami, ne zna se stisniti skozi ozek prehod in servisna storitev v Sloveniji je slaba.

Čeprav na videz enak predhodnikom, je razlika opazna. Znatno težji je, saj se v zadku skriva utež. Čeprav vzame nekaj prostora, je njena funkcija več kot očitna. Ne pri sesanju, kjer nima nobene vrednosti. Razen morda za odtenek višje porabe energije. Do izraza pride med brisanjem tal, saj »krpa« bolj pritiska na tla. Poleg tega se ta trese levo in desno, kar naj bi prav tako vplivalo na učinkovitost brisanja. Modul s krpo je gibljiv, da ga sesalnik med vožnjo po preprogi dvigne. Med kombiniranim sesanjem in brisanjem tal ne »moči« tekstilnih vlaken, čeprav me to nikdar ni pretirano motilo. Preproga se hitro posuši in med »brisanjem« te z drugimi roboti, nisem opazil, da bi se na krpi prijemala vlakna ali kakšnih drugih težav. Koliko je zaradi teže in vibriranja krpe brisanje učinkovitejše, je težko oceniti. Gotovo briše bolje, toda še vedno pritisk ni niti približno tolikšen, kot ga ustvarite na kolenih in s krpo v roki. Zasušenih madežev tudi ta robot ne bo pobrisal, zato zanj prav tako velja, da je brisanje toliko bolj učinkovito, kolikor pogosteje ga opravi. Po možnosti vsak dan in pod pogojem, da so tla večino gladka, brez preprog in tekstilnih talnih oblog.

Navigacija, kot je vedno bila

Če niso najbolj preprosti in posledično najcenejši, potem se kitajski roboti zanašajo na lasersko skeniranje prostora kot glavni način vodenje. Vsekakor je laser natančnejši in drugih oblik pametnega vodenja, robot namreč že po prvi vožnji ustvari popoln tloris prostora, ki ga lahko potem v aplikaciji po mili volji urejate. Spreminjate meje med sobami in rešite področja ali črte, kamor robot naj ne bi šel. Pretirana natančnost ima hkrati slabost. Medtem ko so se prvi sesalniki z lasersko navigacijo zapletli v do tal segajočo zaveso in obstali, jo zdaj »vidijo« in vozijo tik ob njej. Niti ne poskušajo zapeljati vanjo in sesati do robov prostora. Zaradi enakega razloga ne gredo po posteljo, ako je ta pokrita z do tal segajočo prevleko. Vidijo tudi vratna krila omar in ne sesajo tik ob coklu pohištva. Čeprav je razdalja manjša od enega centimetra. Poskusil sem že najmanj pet tovrstnih sesalnikov in vedno puščajo smeti ob kuhinjskih omaricah in ob robu stene z okni, kjer so kajpada zavese. Težavo sem opazil že pred leti in ni mi jasno, da programerji algoritma premikanja niso popravili. Dokaj preprosto je. Robot naj pelje, vse dokler ga ne ustavi tipalo dotika.

Zaradi podobnega razloga imajo še eno slabost. Vedno ne najdejo poti skozi ozek prehod. Če je odprtina le malce širša od premera ohišja, recimo med sedežno garnituro in večjim loncem sobne rastline, se robot ne bo poskušal stisniti skoznjo. Takšnih težav nima pri enako širokih odprtinah med nogami jedilnih stolov. Morebiti te laser vidi kot manjše ovire in program dojame, da gre za stole, medtem ko v prvem primeru pred seboj vidi »steno«.

Čeprav omenjenih slabosti niso odpravili, so poskrbeli za nekatera druga. S7 vozi za odtenek počasneje kot njegovi predhodniki, kar je s stališča učinkovitosti sesanja gotovo boljše. Običajni testni prostor v izmeri 33 kvadratnih metrov, v katerega spustim vse robote, je sesal 42 minut. Pet minut dlje kot S5 Max in enako časa manj kot modeli Irobota. Poleg tega lahko v aplikacijo določimo, da poleg sistematičnega sesanja v pasovih, robot sesa v mrežnem vzorcu. Kar je podobno učinkovito, kot če bi nastavili, da gre preko površine dvakrat. Ostal jo enako. Tudi s7 gre najprej okoli robov prostora, prvič ga določi sam, nato en prostor pomeni ena soba, in šele nato preko njega.

Novost, ki je pri kitajskih sesalnikih do sedaj nisem opazil, je sposobnost zaznavanja preprog. Ni pomembna le zaradi dviga modula za brisanje, temveč zato, ker tedaj poveča moč sesanja. Vsaj v teorijo to pomeni boljše sesanje, v praksi pa je to odvisno od dolžine in gostote vlaken. Ni važna znamka in model, vsi roboti imajo s preprogami težave, kar je znano vsaki gospodinji, ki jih je kadarkoli stepala. Še manjša zanimivost, ki nima vpliva na učinkovitost dela. Ko se premika, sijalke na nosu ne sijejo, temveč se svetloba premika od leve na desno stran niza sijalk in nazaj. Še dobro, da so zelene, kajti drugače bi s7 preimenoval v Cylona. Po robotih iz serije Battlestar Galactica.

Ena krtača, a brez ščetin

Električni motor ustvari sesalni tok moči 2500 kPa, kar pa samo po sebi ne pove veliko. Pomembna je namreč trojnost. Sesalna moč, učinkovitost krtač in delovanje filtriranega sistema. Bolj je prepusten, boljše je sesanje, toda robot več prahu vrne v prostor. In obratno. To sem zapisal le zato, da ne bi odločali izključno na podlagi podatka o sesalni moči.

S7 ima eno samo krtačo brez ščetin, ki jih je izredno težko čistiti. Krtača je v celoti iz gume, kar izniči vsaj omenjeno težavo. Še vedno je namreč zamudno odstranjevanje navitih las in vrvic na njenih robovih. Prav tako nisem prepričan o načinu praznjenja koška v primeru postaje s takšno sposobnostjo. Kot je razvidno na fotografijah, smeti iz koška potegne po isti poti, po kateri so prišle, torej mimo krtače in skozi ustje sesalca, kar se mi ne zdi najbolje. Podroben pogled je sicer pokazal, da je košek po praznjenju čist, a ne tudi površina filtra. Tega je občasno treba ročno izpihati.  

Kako učinkovit ta sesalec sploh sesa

Bistveno vprašanje, ki se tiče vsakega morebitnega kupca, a na katerega ni enoznačnega odgovora. Na gladkih tleh brez ovir se namreč vsak obnese odlično. Kaj pa, ko razmere niso popolne. Stoli niso na mizi, zavese umaknjene na stran in niste s krpo umaknili smeti z robov, ki jih roboti običajno ne dosežejo. Preprosto odgovor bi se glasil, prav nič bolje od sicer cenejšega Roborocka S5 ali podobno drage Roombe i7 in kar se tiče robov čisto malo slabše od Roombe i3.

S7 je uspel posesati večino tesnega prostora iz kuhinje, jedilnega kota in dnevnega prostora s sedežno garnituro ter preprogo pred njo in odstraniti večino smeti. Ker nima sistema za zaznavo večje koncentracije, gre preko vsake točke prostora le enkrat. Če stranska metlica potisne smet na stran, ta ostane vsaj do naslednjega sesanja. Nerazumno je, da gre S7 še vedno najprej po robovih, ko bi bilo bolje, da bi šla na koncu ravno zaradi morebitnega nabiranja smeti kot posledica vrtenja stranske metlice. Prav tako ostanejo v kotih in na nekaterih robovih. Večje ovire mu ne povzročajo težav, v primeru stolov poišče pot med nogami, manjše, kot je na primer copat pa potiska pred seboj. Čeprav bi ga zaradi velikosti laser mora videti. Prav tako se zlahka zaplete v vrvice in električne kable, zato jih umaknite ali področje z njimi označite na tlorisu v prostoru.

Za konec ostane pereča težava, za katero prodajalci kitajskih robotskih sesalnikov še niso našli rešitve, zato nekateri celo razmišljajo, da bi jih prenehali prodajati. Neobstoj uradnega servisa. Sesalnikov ne kupujemo za eno ali dve leti in jih ne menjamo vsakih, ko je na voljo nov model. Želimo si normalnega delovanja najmanj sedem let ter ves ta čas servisne storitve in možnost hitrega nakupa izrabljenih delov. Stranske metlice, krtače in filtra. Le tako namreč lahko cenovno primerjamo robote med seboj. Bolj kot cena nakupa je namreč pomembna cena lastništva in čim daljši čas uporabe, ki brez servisnih storitev ni mogoč. Vse naprave se namreč kvarijo. Žal je tako, da prodajalci nudijo servis v času garancije in še v tem primeru strošek popravljanja oziroma zamenjave nosijo sami, medtem ko kasneje ali v primeru nakupa naprave v tujini, servisne storitve ni! Ne govorim na pamet, temveč iz lastnih izkušenj. Doma imam model Roborock S50 in ta leži v delavnici, kajti pripetila se mu je napaka 13! V takšnih primerih je popolnoma nepomembno, kako nizka je bila nakupna cena izdelka.

HVALIMO:
 • Zaznava preproge in dvig krpe za brisanje, ko robot vozi po njej
 • Visoka sesalna moč
 • Enako dobro sesanje kot pri drugih robotih istega cenovnega razreda
GRAJAMO:
 • Ena sama krtača iz gume, ki jo je še vedno težje čistiti
 • Ne najde poti za zaveso ali pod posteljo, če je ta pokrita z do tal segajočo prevleko
 • Ne izkorišča dovolj dobro drugih tipal in se ne stisne povsod do roba prostora
Roborock S7
 • UČINKOVITOST SESANJA IN BRISANJA:
 • KAKOVOST IZDELAVE:
 • PREPROSTOST UPORABE:
 • PREPROSTOST VZDRŽEVANJA:
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO:
 • CENA DODATKOV (KRTAČE, FILTRI,...):
3.9

Naj Kupim?

Roborock S7 je sicer zanimiv sesalnik s ceno brez priključne postaje dobrih pet in pol stotakov, medtem ko vas bo postaja stala še nadaljnje tri. Če ne potrebujete funkcije brisanja tal ali so tla prekrita s tekstilnimi oblogami, potem ne boste imeli veliko od izboljšav na tem področju. Ne od dviganja modula za brisanja in ne od večje teže ter vibriranja krpe. Sesalni del ni veliko spremenjen, le krtača je brez ščetin in jo je malenkostno lažje čistiti. Baterija je milo rečena ogromna, kar pri sesalnikih, ki se znajo vrniti, napolniti baterijo in nadaljevati delo, ni ravno zelo pomembna lastnost.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
 • Sem lastnik sicer starejše Roombe in S5 Maxa. Prav vesel sem, da se S5, kakor tudi S7 ne zaletava skozi v steno, kakor Roomba, saj mi je ta v prostore s parketom skozi vlekel črno linijo po steni. Razen v kuhinji, ne vem kakšne smeti imate ob steni, pri meni je to prah in kakšne dlake od mačke, katere pa S5 brez težav posesa. Za zavese do tal, pa prevleke na postelji pa se zaradi mene ne rabijo trudit;)
  Lp, Tadej

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja