Roborock S6 MaxV: Robotski sesalnik z umetno inteligenco, ki vas opazuje! (#video)
Marjan Kodelja 31. avgusta 2020 ob 06:38

Najboljši robotski sesalnik kitajskega izdelovalca je hkrati tudi eden najbolj impresivnih robotov, ki se je kadarkoli plazil po mojem domovanju. Zagreto se loti čiščenja, bolje se izogiba oviram in nikdar se nikjer ne zatakne.

Ko gre za kitajske robote, sam sebi vedno znova zastavljam vprašanje, koliko časa bodo normalno delovali in ne bodo zahtevali drugih posegov kot zamenjavo metlice, krtače ali filtra. Roborock S50 je prav tako sposoben sesanja in brisanja tal, po skoraj treh letih delovanja pa občasno čudno hrešči, čeprav še vedno enako učinkovito s tal pobira smeti. Opazil pa sem še eno težavico. Ni vzdržljivost baterije, ta še vedno zagotavlja skoraj dve uri dela, ampak občasna demenca. Nobene logike ni v zgrešenih površinah, predvsem pa ni ovir, ki bi mu preprečevale dostop. Kot bi se mu en dan zmešalo, da bi bil že naslednji dan spet normalen.

Roborock S6 MaxV
 • UČINKOVITOST SESANJA:
 • KAKOVOST IZDELAVE:
 • PREPROSTOST UPORABE:
 • PREPROSTOST VZDRŽEVANJA:
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO:
 • CENA DODATKOV (KRTAČE, FILTRI,...):
4.1

Naj kupim?

Odličen sesalnik, nabit s tipali in pametjo, z odlično in intuitivno aplikacijo, za približno pol cene najboljše Roombe. Robotski sesalniki ameriškega podjetja imajo največji tržni delež, so kakovostno in robustno narejeni, vendar pa so tudi veliko dražji. Kitajci po stari navadi za manj denarja nudijo več, niso pa dojeli, da sta dve krtači (in metlici) boljši od ene in da morda vsi ne potrebujejo dveh funkcij v eni napravi. S6 MaxV pa je kljub temu dobra izbira za vse, ki iščete zmogljiv in učinkovit robotski sesalnik za večje površine, pa vam visoke cene ameriških tekmecev ne dišijo.

Tri leta za tovrstne domače aparate ni veliko, vsaj po mojih merilih ne, ker pa še ni »crknil«, upam, da bo še dolgo z nami. Ne dvomim, da je tudi model S6 MaxV vsaj toliko vzdržljiv, ker pa je bolj zapleten in ima na krovu več tipal, na katera se med delom zanaša, me vseeno zbadajo dvomi. Ohišje je robustno, mehanika in motorji tudi, ne dvomim, da je podobno tudi z baterijo, le o kakovosti vezja ne morem soditi.

Znana oblika z nekaj dodatki

Roborockovi izdelki so si na videz zelo podobni, razlike se namreč skrivajo v notranjosti. Moči motorja, bateriji in zmogljivosti elektronike. Model S50 ima na primer manjšo posodo za vodo kar v držalu za krpo, medtem ko so jo pri kasnejših modelih premaknili v ohišje in povečali. Novejši roboti lahko posledično naenkrat pobrišejo večjo površino, kar je eden od razlogov, zakaj moj S50 skoraj nikdar ni bil uporabljen v tej vlogi. Drugi pa je, da robot krpe ne more dovolj močno pritiskati na tla, zato grem raje sam po potrebi na kolena. Manj (skoraj nič) sprememb pa je bil deležen mehanizem pobiranja smeti. Povečali so sicer moč sesalnega curka, pri S6 je narasel celo na 2,5 kPa pri najvišjih »obratih«, krtače pa se niso dotikali. Še vedno ima kombinacijo ščetin in gumijastih trikov in je ena, čeprav sta dve nasproti vrteči učinkovitejši. Ampak to so že malenkosti. Robotski sesalniki, pa naj bodo še tako dragi, se ne morejo meriti z običajnimi, zato je čiščenje učinkovito samo v primerih, ko pogosto sesajo. Dvakrat na dan, ni nobena potrata njihovega časa.

Kljub izpopolnjenosti programske opreme in tipal ter sposobnosti zaznave večine ovir je za učinkovitost sesanja boljše, če prostor pospravite in primerno prilagodite. Na primer prestavite stole na mizo, kavno mizico pa na kavč. Ne samo, da bo zaradi iskanja poti med nogami stola, sesalnik delal dlje in porabil več energije, marsikje pod jedilno mizo ne bo posesal, pod večino kavnih pa se verjetno niti stisniti ne bo mogel.

Prepoznava predmete in se uči

Uporaba robota je sicer preprosta. Polnilno postajo vključite v elektriko, njega postavite nanjo, ga vključite in na pametni telefon namestite aplikacijo. Naslednje korake pa potem naredite z njo. Najprej ga poskušate priključiti na domače omrežje Wi-Fi, kar je pravzaprav nujno, če ga želite nadzirati prek aplikacije. Tu pa se je pojavila manjša težavica. Robot ne podpira omrežja v frekvenčnem območju 5 GHz, zato mojih naprav prepletenega omrežja, ki sicer podpirajo tudi frekvence 2,4 GHz, sploh ni zaznal. To zna biti težava, ki jo je treba upoštevati še pred nakupom.

Potem gre vse premočrtno. Ko robota prvič pošljete na delo, naredi in si zapomni tloris prostora, na njem pa lahko narišete črte, ki jih ne sme prestopiti in prepovedane površine. Sam tudi določi sobe, kajpada pa imate možnosti, da tloris po potrebi ročno prilagodite. Novost pa je ta, da jih je lahko več, kolikor nadstropji imate, robot pa se bo sam znašel in dojel, kje je, ko ga boste prenašali gor in dol. Še veliko drugih možnosti je, tudi oblikovanje urnika dela, pregled zgodovine čiščenj in napotki za vzdrževanje, funkcije pa so dovolj preproste in razumljive, da z uporabo aplikacije ne boste imeli težav. Robota lahko po želji priključite na Alexo ali Googlovega pomočnika in ga upravljate tudi z glasom.

Ni samo sesalec, je tudi vaš osebni varnostnik

Spredaj ima robot dve kameri za stereoskopski vid, ki vidita tudi v temi. Z njima opazuje okolico in lažje zazna predmete ter se jim izogiba. Te po potrebi lahko tudi fotografira in vam jih pošlje, da ste na tekočem, kaj vse leži na tleh. Njun namen je zaznati nižje predmete, ki jih laserski sklop (LIDAR) na hrbtu sesalnika ne zazna, kot so copati ali kosi oblačil. Ne samo, da jih vidi, s pomočjo umetne inteligence jih skuša tudi razumeti, zna pa se tudi učiti in prilagajati. Spremlja tudi vzorec uporabe in na njegovi podlagi, če tako želite, celo sam predlaga, kdaj je po njegovem mnenju primeren čas za sesanje.

V praksi je S6 lepo videl in se izognil copatom, kratke hlače na tleh je pravilno zaznal, le ko jih je hotel obvoziti, ji je premaknil, medtem ko vtiča s sredstvom proti komarjem ni zaznal in se je gladko zabil vanj. Vse to lahko vidite tudi v videu na koncu članka. Model S50 se je občasno zataknil v pol prosojne zavese, potem pa tam obstal, ker se ni mogel izmotati, S6 pa jih zazna in pelje vzporedno, čeprav je za njimi površina polna smeti. Podobno mu še vedno težave povzročajo vratna krila kuhinjskih omar, pod katera se noče zriniti.

Imata pa kameri tudi nepričakovano vlogo. Kadar se robot kje zatakne, morda ne najde poti do polnilne postaje, lahko od daleč pogledate, kje je in ga ročno vodite »domov«. Na voljo pa je tudi funkcija opazovanja od daleč med sesanjem ali ročnim vodenjem robota po bivališču. Medtem ta ves čas glasno govori, da je funkcija za nadzor vključena, saj je žal to tudi način za vdor v zasebnost sostanovalcev. Lahko mu pošljete posnetek govora, ki ga predvaja preko svojih zvočnikov, nima pa mikrofona, da bi še vi slišali zvokov njegove okolice.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
 • Izredno preprosta namestitev in raba
 • Zmogljiva in intuitivna aplikacija
 • Učinkovito premikanje in čiščenje
 • Dvonamenska naprava, saj lahko tla sesa ali pa jih briše
GRAJAMO:
 • Dokaj visoka cena (600 evrov)
 • Ne podpira Wi-Fi omrežja v frekvenčnem območju 5 GHz
 • Zapletena zgradba, ki lahko vpliva na robotovo dolgoživost
 • Ena sama krtača za pobiranje smeti
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja