Roaming v Veliki Britaniji bo od aprila dražji, a zelo različno
Matjaž Ropret 3. marca 2021 ob 10:42

Britanci so z novim letom po dolgotrajnem in mučnem sprenevedanju in odlašanju le izpeljali brexit in niso več del Evropske unije. Z aprilom pa iz »evropske tarife« gostovanja v mobilnih omrežjih izstopajo tudi britanski operaterji. Tako se bodo za prišleke iz EU spremenile cene uporabe mobilnega telefona na tleh Velike Britanije (VB) in določenih območij, ki spadajo pod Združeno kraljestvo (Gibraltar, otoka Man in Jersey, itd). Jasno, da ne na bolje.

Že minuli teden sem omenil, da Evropska komisija nima veliko zaupanja v operaterje in njihovo samostojno postavljanje poštenih cen in da zato predlaga podaljšanje veljavnosti evrotarife oz. regulacije roaminga še za deset let, do leta 2032. Na primeru VB se kar dobro vidi razmišljanje operaterjev, zanimiv pa je popolnoma različen pristop pri A1 in Telekomu Slovenije, ki sta že objavila nove cene.

Telekom je ceno minute odhodnega klica iz VB v EU (torej tudi Slovenijo) postavil na 15 centov, ceno sms-a na 5 centov in 1 GB prenesenih podatkov na 4,99 evrov. Dohodni klic je brezplačen. Ne ponuja pa ta operater kakšnih opcij za zakup količin v Veliki Britaniji.

Pri A1 so »redne« cene bistveno višje, toda ta operater ponuja dve opciji zakupa, ki malo omilita celotno situacijo. Obvestilo o spremembah je sicer spisano tako, kot da želijo nekaj skriti. Namesto navedbe novih cen so povezave na cenike – celotne ponudbe, ne zgolj roaminga. In namesto jasne razlage, da je VB po novem vključena v opcijo s Srbijo in Makedonijo, ki se je zato preimenovala iz Dnevne tarife Srbija in Makedonija v Dnevno tarifo Tujina, ter navedbe, kaj vključuje ta opcija, so prav tako zgolj povezave na dokumente v obliki pdf.

Poglejmo torej, kakšne so cene in opcije. Po ceniku odhodni klic iz partnerskih omrežij (O2 in Vodafone) stane 2,60 evra, dohodni 1,60 evra, sms 50 centov, mms 84 centov in 1 MB prenosa podatkov 8,90 evra. V nepartnerskih omrežjih (EE, 3) pa je minuta odhodnega klica 3,60 evra, dohodnega 2 evra, sms stane 60 centov, mms prav tako 84 centov in megabajt podatkov 9,90 evrov. Zato operater spodbuja vklop omenjene opcije Dnevna tarifa Tujina, ki za 4,99 evrov na dan prinaša klice in sms znotraj EU ter do 500 MB prenosa podatkov. Še vedno je na voljo tudi opcija 1 GB izven EU, ki prinaša gigabajt prenosa podatkov v posameznem obračunskem obdobju (mesecu) za 9,99 evrov. Ta opcija se vklopi sama, vendar šele po petih prenesenih megabajtih. Torej je po tistem, ko se telefon »po nesreči« priklopi po pristanku letala, bolje še kaj prenesti in plačati deset evrov namesto denimo 40 za štiri megabajte. A1 je sicer poleg klasične omejitve na 50 evrov dodal še eno pri 200 evrih. Pri prvi je namreč mogoče s potrditvenim sms-om nadaljevati uporabo, pri drugi pa je treba poklicati v operaterjev klicni center, sicer se uporaba storitev ustavi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja