Ricoh Theta Z1: Razveselili se je bodo nepremičninski agenti
Alan Orlič 6. novembra 2019 ob 06:48

Počasi tonemo v svet 360-stopinjske fotografije, tokrat z Ricohom, ki je eden izmed pionirjev na tem področju.

Prvo 360-stopinjsko kamero za množični trg je namreč naredil že leta 2013. Naprava je bila dovolj majhna in prenosna, da je bila lahko praktično vedno poleg, podobno kot klasičen žepni fotoaparat. Šest let kasneje smo prišli do pete različice, ki prinaša kar nekaj pomembnih strojnih sprememb.

Prva in najbolj očitna je tipalo, ki premore diagonalo enega palca. Za primerjavo, skoraj vse ostale 360-stopinjske kamere imajo krepko manjša tipala, 1/2,3″ ali manjša. Drugače povedano, tipalo je enake velikosti, kot tisto v Panasonicu FZ2000, Sonyjevih modelih RX100 in drugih podobnih fotoaparatih. Objektiv zmore največjo vrednost zaslonk f/2,1. Kako jim je to uspelo stlačiti v dokaj majhne mere, lahko le ugibamo. In kljub večjemu tipalu je kamera le malo večja kot prejšnji Ricohovi modeli, kar v praksi pomeni, da je zadeva še vedno dovolj majhna za v žep. Oblika je ostala zelo podobna ostalim Thetam, malo debelejši spodnji del, na vsaki strani dva objektiva, na eni strani še majhen zaslon z osnovnimi informacijami, nad njim sprožilec ter gumbi ob strani.

Četudi je fizičnih tipk kar nekaj, moramo praktično vse nastavitve opraviti preko telefona, za razliko od Insta360 One X, kjer lahko z dvema gumboma naredimo marsikaj. Od tu naprej je novinec praktično klasičen fotoaparat z vsemi pomembnimi programi (PASM – Professional, Advanced, Super in Mega!!!, da boste vedeli, kaj slednji v resnici pomenijo in ne Program, Aperture, Shutter in Manual, kot si večina misli), kakršne slednji premorejo. Razpona časov se ne bi sramoval niti kakšen srednje dober fotoaparat, saj zmore od 60 sekund do 1/25.600s. Le pri  občutljivosti so bili bolj konservativni, sega od  ISO 80 do 6400, a tu je bolj kot ne za silo. Že ISO 800 postreže z veliko mero šuma, kar je v primerjavi z drugimi fotoaparati s podobno velikostjo tipala dokaj slabo, a še  vedno veliko bolje, kot recimo Insta 360 One X. Na srečo Lightroom dobro ostrani šum iz surovih posnetkov, a vseeno bi pričakovali kaj več že od same kamere.

Objektiv je klasično ribje oko in pri zaprti zaslonki odlično nadzira kromatsko aberacijo. Tudi pri najbolj odprti zaslonki je ta sicer vidna, a bistveno manj moteča kot pri drugih 360-stopinjskih kamerah. To seveda vpliva tudi na končni izdelek, ki daleč presega vse ostale podobne. Iz posnetka RAW lahko iztisnemo tudi več v svetlih in temnih delih ter bolje nadziramo  izravnavo beline. Ricoh je pripravil namenski vtičnik za Lightroom, ki surov posnetek spremeni v 360-stopinjskega. Sicer zahteva nekaj svojih prilagoditev programa, a omogoča določene napredne možnosti, recimo nastavitev razdalje sestavljanja ter bolj natančno izravnavo horizonta. Žal ne podpira skupinske pretvorbe, ampak je potrebno  obdelati vsak posnetek ločeno, kar doprinese k dodatnemu zamudnemu klikanju. Aplikacija ima še nekaj zanimivih in uporabnih možnosti, recimo zaporedno fotografiranje, HDR-fotografiranje, celo možnost zaporednih posnetkov z različnimi nastavitvami časa, zaslonke, občutljivosti ali izravnave beline.

Tisto, kar nas najbolj zanima je seveda končni rezultat. Slednji je za večino posnetkov mnogo boljši od podobnih kamer in ponuja veliko več možnosti za nadaljnjo obdelavo. Tukaj je Ricoh preskočil druge v velikem loku. S Theto Z1 brez težav fotografiramo nočno nebo, v RAW rešujemo presvetljene dele, skratka spodoben fotoaparat. Ko pridemo do videa, pa je je še vedno v letu 2016. Najvišja ločljivost je 4K in to za celotno 360-stopinjsko sliko, poleg tega je video  nestabiliziran ter rob pri sestavljanju ostane velikokrat viden, česar nikakor ne želite. Dodajte še dvakratno ceno v primerjavi z Goprojem Max ali Insta360 One X in razočaranje je še toliko hujše. Video je bolj v stilu saj ga imamo, kot pa resno uporabna stvar.

Sledi zadnje vprašanje, komu je Z1 namenjena? Fotografom, nepremičninarskim agentom in vsem ostalim, ki potrebujejo kvalitetne 360-stopinjske posnetke, že v osnovi odlične pripravljene za takojšnjo objavo na spletu. Še kanček bolj nišno, kot že omenjena Gopro Max ali Insta360 One X, ki sta po drugi plati bolj kot ne video napravi z dodanim foto delom. Koliko vam je vse našteto vredno v primerjavi z ostalimi 360-stopinjskimi kamerami, pa je vprašanje za slabih tisoč evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO
  • Odlična kvaliteta fotografij, še posebej iz datotek RAW
  • Veliko možnosti nastavljanja
  • Vtičnik za Lightroom
  • Kamera ni dosti večja od predhodnic kljub veliko večjemu tipalu
GRAJAMO
  • Video ni dorasel niti konkurenci niti zahtevani ceni
  • Povprečno trajanje baterije
  • Zgolj 19 GB vgrajene shrambe, brez možnosti razširitve
  • Zelo visoka cena
Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja