Richard Yu, Huawei: Mate 30 verjetno brez Googlovih aplikacij, P40 morda prvi telefon s Harmony OS
Matjaž Ropret 9. septembra 2019 ob 10:00

O podjetju Huawei se od 19. maja naprej govori še več kot prej, a ne več samo zaradi njegovih izdelkov. Ameriška blokada, kasneje odložena in napol preklicana, pa spet napovedana, je ustvarila popolno negotovost okrog drugega največjega proizvajalca mobilnih telefonov, ki bi brez te trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko morda že letos na prvem mestu ogrozil Samsung. Na sejmu IFA v Berlinu je glavni izvršni direktor za potrošniške naprave Richard Yu v uvodnem govoru predstavil novi procesor Kirin 990. Če deset dni pa bo približno 600 km stran, v Münchnu znova stopil na oder in prvič pokazal telefone iz družine Mate 30. Toda okrog teh telefonov je veliko nejasnosti, v kakšni obliki in kje se bodo sploh prodajali. Yu je v intervjuju pojasnil določene vidike in ko prebereš naslednje vrstice, bo slika o dogajanju in prihodnjih potezah Hauweija verjetno precej bolj jasna.

Najprej pa še nekaj pojasnil o samem intervjuju in formi članka, da ne bo kakšne zmede ali pomote. Imel sem priložnost udeležiti se skupinskega intervjuja z g. Yujem, kjer sem uspel zastaviti nekaj vprašanj, vmes pa so ga spraševali drugi prisotni novinarji (iz drugih držav, bil sem edini slovenski predstavnik izpraševalcev). Kljub temu, da vsa vprašanja niso moja, bom pogovor predstavil v obliki intervjuja, ker bodo tako odgovori in njihovo sporočilo najbolj jasni. Na koncu pa sledi še moj povzetek ali moje razumevanje stvari. Tiste ključne točke, zaključki, ki jih lahko na osnovi tega intervjuja in ostalih neformalnih pogovorov ob robu sejma IFA za zdaj izpeljem. Seveda pa se lahko do 19. tega meseca še kaj spremeni.

Avgusta ste na konferenci za razvijalce v Dongguanu prvič pokazali operacijski sistem Harmony OS ter tudi prvo napravo z njim (televizor Honor Vision, op. p.). Kakšna je prihodnost operacijskega sistema Harmony OS na Huaweijevih telefonih in kako hitro bomo videli prvi telefon s tem sistemom?

Kot dobro veste, smo v partnerstvu z Googlom glede operacijskega sistema. To sodelovanje je zelo dobro in radi bi še naprej uporabljali sistem Android in Googlove storitve, vendar se pri tem zapleta zaradi ameriške vlade. Če se to ne spremeni, imamo možnost uporabiti lasten operacijski sistem Harmony OS in se nasloniti na svoj ekosistem, saj imamo že zdaj trgovino z aplikacijami in druge storitve. Harmony OS je pripravljen za uporabo na telefonih, vendar ga na njih najraje ne bi uporabili, temveč še vedno čakamo na razplet na relaciji Google-ameriška vlada, da bi lahko še naprej ostali pri (Googlovem) Androidu za svoje prihodnje telefone. V kolikor pa to res ne bo mogoče, bi bil(i) prvi telefon(i) s Harmony OS morda P40 prihodnjo pomlad, verjetno marca 2020.

Kako nameravate rešiti potencialen problem z aplikacijami? Tudi, če je strojna oprema odlična in če sam sistem omogoča hitro delovanje, uporabniki želijo in pričakujejo določene aplikacije. Naj bodo to bančne, za družabna omrežja ali katere druge. Brez njih ne gre in če jih ne boste ponujali, bo to težava.

Uporabniki lahko na naših telefonih uporabljajo katerekoli aplikacije. Za Android je na voljo več aplikacij kot za iOS in vsako od njih se da namestiti na telefon Huawei.

Toda, bodo moja mobilna banka ali priljubljeni zemljevidi na voljo za Harmony OS?

To je pretežno odvisno od razvijalcev aplikacij, prepričani pa smo, da lahko vsaka, ki je na voljo za Android, deluje tudi na Harmony OS. Verjetno bo trajalo nekaj časa, da bodo razvijalci prilagodili aplikacije za naš operacijski sistem, vendar bo ta postopek s prevajalnikom, ki ga bomo ponudili, hiter in enostaven. Prepričani smo, da ta problem lahko rešimo.

Ravnokar ste predstavili sistem na čipu Kirin 990. Kakšna je za Huawei dobrobit razvoja lastnih procesorjev?

Svoje lastne procesorje izdelujemo že nekaj let. Po pravici povedano so stroški tovrstnega razvoja in raziskav zelo visoki, zadeva je ekstremno draga. Toda dobrobit je v tem, da imamo svojo tehnologijo, ki je tudi vodilna na trgu. Kirin 990 z integriranim modemom 5G bo vsaj pol leta edini tovrsten procesor iz najvišjega segmenta. Prepričani pa smo tudi, da je del procesorja za umetno inteligenco še bolj pred konkurenco.

V procesorjih Kirin se skriva veliko vaše tehnologije, njihova osnova pa je vendarle nabor ukazov, ki prihaja iz podjetja Arm. So morda glede tega na vidiku kakšne težave in kaj nameravate storiti, kakšen rezervni načrt imate, če te intelektualne lastnine ne bi več mogli uporabljati?

Za zdaj lahko uporabljamo Armovo osnovo in imamo licenco za izkoriščanje nabora ukazov ARMv8 (64-bitni procesorji, op. p.) v naših procesorjih. Če v prihodnje ne bi več imeli te licence, imamo pripravljen lasten CPU kot tudi GPU, podobno kot smo že razvili del sistema na čipu za umetno inteligenco. Morda je ta nadomestni procesor za nekatera opravila celo hitrejši. Vsekakor se nikomur ni treba bati črnega scenarija na tem področju. V vsakem primeru pa bi tudi tu daleč najraje ostali pri procesorjih Arm, tako kot pri Androidu na programski strani. Zgolj, če nas izrinejo, se bomo oklenili svoje rešitve.

Bi lahko svoje procesorje potem (ali pa tudi že zdaj Kirine) prodajali še drugim proizvajalcem telefonov?

Veliko podobnih vprašanj dobivam, priznam pa, da oklevamo z odločitvijo glede tega. Za zdaj Kirin, ki ga razvijamo v hčerinskem podjetju HiSilicon, prodajamo zgolj sami sebi. Razmišljamo in pogovarjamo pa se o tem, da bi ga še komu drugemu. Morda najprej za naprave interneta stvari. Industrija se vsekakor konsolidira, zelo malo proizvajalcev lahko preživi. Apple ima svoje procesorje, prav tako Samsung in mi. Vprašanje je, kaj bo z manjšimi ponudniki.

Lahko pojasnite, kako bo s serijo Mate 30 v Evropi. Lahko pričakujemo zamik začetka prodaje zaradi ameriške prepovedi in če da, za koliko časa?

Kot veste, bomo te telefone predstavili prihodnji teden (19. septembra, op. p.) v Münchnu. Bodo globalni izdelki, vendar jih bomo najprej začeli prodajati na Kitajskem. Če se odločitev ameriške vlade ne spremeni, nanje ne moremo namestiti Googlovih mobilnih storitev (Google Mobile Services, GMS), temveč zgolj odprtokodno različico operacijskega sistema Android (AOSP). Za obstoječe telefone in za tiste v prihajanju, za katere smo že prej pridobili »licenco«, ni nobenih težav. Za povsem nove pa so, in če se ameriška pozicija ne spremeni, bodo morali uporabniki sami namestiti manjkajoče aplikacije. Možnosti za to so, zgolj mi jih ne bomo prednaložili.

Pojavile so se govorice, da zapuščate področje prenosnikov. Je na tem kaj resnice?

Naš posel s prenosniki dosega skoraj 300-odstotno rast. Razlog zanjo so inovativni izdelki, ki jih uporabniki obožujejo. To je vsekakor dober posel, ki se mu ne nameravamo odpovedati. Sredi maja je zaradi ameriških potez kazalo, da ne bomo več mogli nameščati operacijskega sistema Windows na naše prenosnike. Zdaj ga lahko in je vse v redu. A tudi če ga v prihodnje ne bi mogli, lahko uporabniki sami kupijo licenco in naložijo Windows 10. Prenosniki brez sistema Windows v trgovinah niso tako redki in tudi mi bi jih lahko prodajali z Linuxom ali kakšnim drugim OS-m, kupci pa bi si sami priskrbeli Windows.

Kakšna je situacija s telefonom s prepogljivim zaslonom Mate X. Kot vidimo, ga sami uporabljate. Kdaj pa ga lahko pričakujemo v prodaji?

Tako je, Mate X uporabljam že nekaj mesecev in mi je res všeč. Podpira 5G in predvsem na širšem zaslonu vidim več vsebine, lažje odgovarjam na elektronsko pošto in podobno. Zaradi tega definitivno manj uporabljam prenosni računalnik. Rabili pa smo več časa, da so razvijalci lahko prilagodili svoje aplikacije razmerju stranic (odprtega) zaslona. Zato smo se odločili, da začetek prodaje nekoliko zamaknemo. Vendar je ta telefon pripravljen, da gre v trgovine, razmišljamo le še, na katerih trgih bi ga prodajali in kje bi začeli.

Je to druga različica Mate X? Prva, ki ste jo pokazali na MWC v Barceloni, ni imela četvernega fotoaparata.

Ah, ta telefon ima že od vsega začetka štiri objektive. Vendar smo na začetku enega skrili, ker takrat še nismo predstavili P30 Pro. (smeh)

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ključni poudarki

  • V Huaweiju želijo še naprej uporabljati Googlov Android. Če pa to nikakor ne bo mogoče, bi bil lahko prvi telefon z lastnim operacijskim sistemom Harmony OS model P40 (Pro), ki ga bodo predvidoma predstavili marca prihodnje leto.
  • V kolikor se glede ameriške blokade v kratkem kaj ne spremeni, telefon Mate 30 (Pro), ki ga bodo predstavili prihodnji četrtek (19. septembra), ne bo imel nameščenih Googlovih aplikacij in storitev, temveč bo na njem tekel odprtokodni Android (AOSP), seveda s Huaweijevo preobleko EMUI.
  • V tem primeru zelo verjetno Mate 30 (Pro) ne bo naprodaj v naši regiji, najbrž pa tudi ne v celotni Evropi.
  • Za nekatere telefone srednjega in nižjega razreda, ki šele prihajajo na trg, je Huawei že pridobil licenco za uporabo Googlovega Androida in ga bodo imeli nameščenega. Za ostale, tudi Mate 30, pa ostajata možnosti odprtokodni Android in Harmony OS. Razen, če ZDA tako ali drugače prekličejo blokado oz. Googlu dovolijo izjemo, da lahko posluje s Huaweijem.
  • Če bi se Huawei odločil za prodajo telefonov z odprtokodnim Androidom v Evropi, bi najbrž na telefone naložil katero od drugih trgovin z aplikacijami v zakulisju poskrbel, da bi se na spletu pojavila navodila, kako priti do Trgovine Play in Storitev Google Play.
  • Podjetje ima pripravljeno ali pa vsaj pripravlja tudi potencialno zamenjavo za Armove procesorje, če za svoje Kirine ne bi moglo več uporabljati osnove, ki jo zagotavlja britanska korporacija. Vendar Huawei tudi tu vztraja, da bi najraje še naprej uporabljal licenco za procesorje Arm.
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja