Google in ameriški proizvajalci čipov kanijo zaradi Trumpa odrezati Huawei
Matjaž Ropret 19. maja 2019 ob 23:05

Huawei naj bi ostal brez dostopa do Googlovega Androida, ki je osnova za androidne telefone v Evropi, ZDA in nasploh zunaj Kitajske. Tako je sinoči poročala tiskovna agencija Reuters, ki ji je vir iz Googla povedal, da ameriška korporacija prekinja sodelovanja s kitajskim proizvajalcem, razen pri odprtokodni programski opremi. Kasneje je ukrep posredno potrdil Google, tako v tvitu uporabnikom kot za ameriške medije. Če dejansko drži, kar navajajo viri, bo to sprožilo pravi potres na trgu pametnih telefonov. Kajti Huaweijevi bi (čez čas) ostali brez posodobitev operacijskega sistema, prihodnji modeli pa tudi brez dostopa do trgovine Google Play in Googlovih aplikacij.

Reutersov vir trdi, da je povod za tako potezo ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je Huawei vpisal na seznam podjetij, ki ne morejo kupovati ameriške tehnologije brez izrecne odobritve vlade. Razlog je v že velikokrat prežvečenih strahovih o »prisluškovanju«. Malo verjetno pa je, da bi ponudniki z velikim obsegom obdelovanja osebnih podatkov, kakršen je Google, lahko pridobili tako odobritev, tudi če bi zanjo zaprosili. V Googlu so se odzvali s komentarjem, da »spoštujejo predsednikov ukaz in ocenjujejo posledice.« Spoštovanje ukaza naj bi pomenilo ukinitev Huaweijeve androidne »licence«, s čimer bi ta proizvajalec ne imel več dostopa do Googlove različice operacijskega sistema, ampak samo še do odprtokodne. Bi pa to veljalo za telefone, ki šele prihajajo v uporabo, obstoječi naj bi še naprej delovali nemoteno in tudi še dobivali posodobitve. To je Google zagotovil tudi v tvitu z uradnega androidnega računa:

Vendar Google menda ni edini, ki je odtegnil dobavo Huaweiju. Tudi proizvajalci čipov, kot so Broadcom, Intel, Qualcomm in Xilinx so po poročanju Bloomberga kitajsko korporacijo obvestili, da mu ne bodo več dobavljali kritične strojne in programske opreme. S tem pa Huawei ostane tudi brez mnogih ključnih komponent za svoje telefone. Resda glavne procesorje (Kirin) proizvaja sam, toda mnogi čipi za omrežno povezovanje in druge funkcionalnosti prihajajo od ameriških dobaviteljev.

Bi pa že zadeva z Googlom v vsakem primeru imela ogromne in daljnosežne posledice. Res je, da je Android v osnovi odprtokoden in prost operacijski sistem, toda sam po sebi za uporabnike ni pretirano zanimiv. Tak postane šele z Googlovimi aplikacijami (Gmail, Youtube, Zemljevidi, iskalnik, Foto, …) in tržnico z aplikacijami. Play je namreč mesto, kjer dobivamo vse, kar telefone dela uporabne. Ne smemo pa pozabiti še na podstat sistema Storitve Google Play, ki se prav tako posodabljajo pred Trgovine Play in so nujne za delovanje večine aplikacij spletnega velikana. Brez vsega tega je približno tako, kot če bi na telefonu imeli nameščen operacijski sistem Linux, s katerim seveda ni nič narobe, a večini uporabnikov ponuja premalo. Primer so Amazonove tablice Fire, ki imajo nameščen OS na osnovi odprtokodnega Androida z Amazonovo tržnico. Zanimive so samo zato, ker so poceni in ker ima Amazon dovolj svojih vsebin (digitalne knjige, videoknjižnico, itd).

Poteza, če se izkaže za resnično, bo udarila tako Huawei kot desetine milijonov uporabnikov teh telefonov. Kitajski proizvajalec se je zavihtel na drugo mesto po globalnem tržnem deležu prodanih pametnih telefonov in je začel ogrožati št. 1 – Samsung. Brez Googla je lahko še naprej zanimiv in konkurenčen samo še na domačem trgu, drugod pa v trenutku ostane brez pravih možnosti. Znotraj podjetja so se menda pripravljali tudi na tako možnost in so razvijali svoj operacijski sistem, toda uspeti z njim bo izjemno težko. Tudi za Samsung vemo, da se že dolgo želi otresti Googla in uporabnike preseliti na lasten operacijski sistem (Tizen), a je tak korak upal storiti samo pri urah in televizorjih, pri telefonih pa ne. Vsi ostali, ki so to poskušali, so prej ali slej opleli. Kljub vložkom, kakršen je bil denimo Microsoftov. Edini preostali konkurent Androidu je Applov iOS.

Vsi načrtovani Huaweijevi telefoni bi naenkrat postali nezanimivi, obstoječi bi sicer še delovali, toda brez varnostnih popravkov in posodobitev na nove različice Androida bi uporabniki ostali z napravami, ki bi bile lahko tarča napadalcev. Četudi bi bilo kaj na tem, da dotični proizvajalec s pomočjo telefonov ali omrežne opreme (baznih postaj) prisluškuje komur koli, je razplet z ukinitvijo podpore za telefone v uporabi najslabši možen za vse kupce. Seveda pa je za ameriško vlado in ameriške interese taka pot onemogočenja kitajskega »sovražnika« daleč najlažja.

Kitajska stran se zagotovo ne bo kar tako vdala in povsem možen scenarij so kakšni protiukrepi. Zagotovo pa bodo prej vsi skupaj poskušali najti nekakšno rešitev oz. dogovor. Zanimivo bo tudi videti, ali se ukrep nanaša tudi na telefone Huaweijeve podznamke Honor in kako bo to vplivalo na jutrišnjo predstavitev telefonov Honor 20 v Londonu.

Posodobljena vsebina (ponedeljek, 20. 5. ob 9.07): Dodatni odzivi in pojasnila nekaterih vpletenih, razen Huaweija, ki se do takrat še ni oglasil.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja