Renault z modelom Megane Conquest vstopa v manj zapolnjen razred in želi osvojiti nove kupce (#video)
Matjaž Ropret 14. junija 2021 ob 11:30

Renault po težavah med koronskim obdobjem na novo definira svojo prihodnost. Osrednja znamka v koncernu (ta obsega še Alpine, Dacio, Mitsubishi in Nissan) naj bi, poenostavljeno povedano, ponujala sodobne avte za množice. Avti za ljubitelje življenja, ne toliko za ljubitelje avtov. Med drugim so na novo izrisali znak, prepoznavni diamant, ki ga bodo lahko uporabljali v različnih izvedbah in ga bomo na vozilih prvič ugledali prihodnje leto na električnem modelu Megane-e. Zdaj pa so pripravili (hibridni) SUV, ki bo v naših krajih nosil podobno ime, Megane Conquest, navkljub dejstvu, da z izvirnim Meganom nima dosti skupnega.

Novinec je nekoliko nenavadna izpeljanka. Zasnovan je na konstrukcijski osnovi CMF-B, ki si jo delita Clio in Captur, torej manjša avta od Megana. Toda Megane Conquest je bistveno daljši, v dolžino namreč meri skoraj 4,57 m in je tako blizu karavanskemu Meganu Grandtour. Je tudi daljši od Kadjarja in bolj prostoren od tega »terenca« v kabini ter na podobnem nivoju glede prtljažnega prostora. Slednji namreč znaša 513 l pri bencinskih izvedbah (blagih hibridih) in 480 l pri hibridni različici, če je v dvojnem dnu zgolj komplet za popravilo pnevmatik, z rezervno gumo pa se uporabna prostornina občutno zmanjša. Nenavaden je ta avto tudi zaradi oblike. Že po višini je z malo manj kot 1,58 m nekje vmes med klasičnimi kombilimuzinami in SUV-ji. Nasajen je dokaj visoko, saj je odmaknjenost od tal 20 cm. Zadek, ki se kombilimuzinsko spušča in zaključi kupejevsko, pa spominja na poskuse prestižnih znamk, kakršnih doslej pri modelih za množični trg nismo videli prav veliko ali pa sploh nobenega. Izpade precej zanimivo in zanesljivo izstopa, na srečo tudi ni tako pretirano dimenzionirana kot kakšen BMW X6 ali X4.

Ko potniki vstopijo v Megana Conquest, jih pričaka podobno okolje kot v Capturju ali Cliu, z obveznima zaslonoma. Pokončnim na sredini armaturne plošče in pri nekaterih različicah še tistim pred voznikom, pri katerem še vedno pogrešam nekaj več možnosti prilagajanja vsebine in svetlo temo namesto konstantne črne. Materiali se zdijo v redu, oprema RS Line doda še nekaj barvnih detajlov. Nisem čisto prepričan, ali doda tudi črno oblazinjenje strehe, če ga, potem bi se osebno tej opremi izognil. Že osnovna oprema Zen je sicer kar solidna, doda pa srednja možnost Intens (za dodatna dva tisočaka) še prilagodljivi regulator hitrosti, funkcijo samodejnega držanja v klancu, usnjen volan, samozatemnitveno ogledalo, samodejni vklop in izklop dolgih luči, dodatno zatemnjena stekla zadaj, omenjeni zaslon pred voznikom, večji osrednji zaslon, brezžično polnjenje telefona in še nekatere dodatke. Vsekakor dovolj koristnih zadev, da se splača poseči po tem nivoju.

Motorne izbire so tri oz. na začetku dve. Znani 1,3-litrski bencinski motor s sistemom blagega hibrida, ki ima lahko 140 ali 160 »konjev«, drugi prihaja jeseni, ali pa Renaultov sofisticirani hibrid z 1,6-litrskim bencinskim motorjem, dvema elektromotorjema in skupno najvišjo močjo 105 kW (145 KM) ter sekvenčnim menjalnikom brez sklopke. Eden od elektromotorjev je pri hibridu vedno, kadar se vklopi, v vlogi pomočnika pri pospeševanju ali glavnega pogona za vožnjo izključno na elektriko, drugo pa je v osnovi alternator, lahko pa za kratek čas še dodatno pomaga pri vožnji, da avto doseže tisto skupno moč. Na elektriko se da peljati kilometer ali dva, večinoma avto način EV vklaplja in izklaplja samodejno, mogoče je to storiti tudi s tipko pod zaslonom, a ne »prime« vedno. Baterija ima kapaciteto 1,2 kWh, v Renaultu pa obljubljajo porabo 4,8 l/100 km. Smo ravno sredi testiranja Clia z enakim hibridnim sistemom in niti nismo daleč od take porabe, je pa seveda Megane Conquest nekoliko težji avto.

Pri blagem hibridu, tega žal nismo vozili, naj bi se poznala predvsem pomoč pri speljevanju in pospeševanju, dodatnega navora je 20 Nm, poraba bi morala biti nižja od klasičnega »bencinarja«, po WLTP 5,7 l na 100 km.

V vsakem primeru je menjalnik samodejni, ročnega ni in tudi ne bo na izbiro. S tem so tudi izhodiščne cene nekoliko višje, saj se vse skupaj začne pri dobrih 23 tisoč evrih, pri čemer standardni popust znaša natanko tisočaka. Megane Conquest TCe 140 s srednjo opremo Intens, kovinsko barvo in morda še ogrevanjem sedežev ter volana bi tako stal nekaj čez 25 tisoč evrov. Za hibrida pa je treba dodati tisočaka in pol.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja