Remade iPhone je rabljen, vendar na pogled kot nov (#video)
Matjaž Ropret 15. maja 2021 ob 06:33

Obnovljene pametne telefone srečujemo že dlje časa, še posebej pogosti so »refurbished« Applovi primerki. Toda Remade iPhone, ki je zdaj na voljo pri operaterju T-2, gre še korak naprej. Kot zagotavlja francosko podjetje Remade, so ti mobilniki pravzaprav popolnoma prenovljeni. Kupec tako dobi izdelek, ki izgleda kot nov, s svežo baterijo in enoletno garancijo.

Remade iPhone pa sploh ni edina ponudba te vrste, ki smo jo srečali v zadnjem času. Pri A1 in nekaterih spletnih trgovcih so v ponudbi tudi obnovljeni oz. na 42 točkah pregledani modeli Zoot iPhone. Pristop teh dveh ponudnikov je nekoliko drugačen. Zoot ne posega v same izdelke, medtem ko si Remade dovoli več svobode in zamenja oz. spremeni marsikaj. Pod znamko Zoot sta sicer na voljo modela iPhone Xs in iPhone 8, medtem ko sta pod imenom Remade, ki smo si ju tudi ogledali, v prodaji iPhone X in prav tako iPhone 8, oba s 64 GB podatkovnega pomnilnika, prvi v dveh, drugi pa v treh barvah.

Na prvi pogled, ko kupec dobi prodajni paket, ni nobenega sledu o Applu. Na škatli je napis Remade in tudi v njej so vsi dodatki, razen telefona, recimo jim neoriginalni, če gledamo s perspektive »jabolčne« naprave. Polnilnik, kabel, pretvornik za zvočni izhod, slušalke, vse to Remade nadomesti s svojimi izvedbami. Verjetno zato, ker pri večini telefonov, ki jih odkupi za prenovo, sploh ni zraven celotne dodatne opreme, ali pa je ta že tako »utrujena«, da je niti ni mogoče obnavljati, kaj šele prilagati k telefonu, ki naj bi izgledal kot nov. Kakšna je konkretna vsebina škatel si sicer lahko ogledaš v videu.

V podjetju Remade torej množično odkupujejo približno tri leta stare telefone (iPhone X in 8 sta prišla v prodajo septembra 2017) in se lotijo njihove funkcionalne in lepotne operacije. Prva in osrednja stvar je prejkoslej zamenjava baterije, a se še zdaleč ne ustavi tu. Baterijo prav tako zagotovi podjetje samo in zanjo pridobi certifikat, da je kakovostna. Potem pregledajo vse elektronske komponente in po potrebi zamenjajo ali popravijo tiste, s katerimi je kaj narobe. Prenovijo tudi zaslon, še posebej njegovo zgornje steklo. Tako kot tistega na zadnji strani mu s kemičnim postopkom povrnejo izgled novega, tako da na njem ni nikakršnih prask ali drugih sledov uporabe. Hrbtišče telefona tudi na novo barvajo in skozi kemično obdelavo gre ogrodje, saj nikjer ni videti, kot da bi bil izdelek že rabljen. Prav to, da vizualno daje vtis novega in da je vse v najboljšem možnem stanju je prednost teh iPhonov pred dejanskimi rabljenimi in klasičnimi obnovljenimi.

Jasno je, da po njih ne bodo posegali snobi in tehnološki navdušenci, ki želijo imeti najnovejše in najnaprednejše naprave. Namenjeni so okoljsko osveščenim, tistim, ki želijo iPhone, a zanj ne bi plačali tisoč evrov ali več, tudi tistim, ki se jim nakup rabljenega na katerem od spletnih oglasnikov zdi preveč tvegan. Če odmislimo trajnostni vidik, pa je treba tehtati med skoraj štiri leta starim modelom in katerim od novejših, ki lahko vsaj v strojnem pogledu ponuja marsikaj več, četudi ni nujno iPhone. Za iPhone X sicer lahko rečem, da še vedno deluje moderno in ima tudi po zmogljivostih ter programski podpori v sebi še kakšni dve ali tri leta solidnega življenja. Procesor je zanesljivo na nivoju današnjih srednjerazrednih v androidnih telefonih, zaslon OLED je zelo lep in fotoaparat  z dvema objektivoma spodoben, čeravno je velik preskok s pametnim načinom HDR Apple izvedel v naslednji generaciji, z modelom Xs. Po drugi strani se osmici že pozna starost. Dizajn, izkoriščenost sprednje površine za zaslon, en sam objektiv, majhna baterija in še kakšna lastnost so zelo očitno izpred nekaj let.

Ena od motivacij za nakup mora kajpak biti cena. Za Remade iPhone X je treba brez vezave odšteti 540 evrov (z vezavo nekoliko manj), za osmico pa 363 evrov. Po eni strani je to precej manj od novega iPhona takega kova, vsaj v primeru desetice, a po drugi tudi precej več od rabljenega in približno toliko, kolikor stane zelo soliden androidni telefon srednjega ali celo višjega razreda. Denimo povsem novi Asus Zenfone 8, ki se začne pri 599 evrih, in to za 128 GB shrambe. Apple tudi še vedno prodaja lanski model SE, ki je na pogled enak kot osmica, a zmogljivejši in z izboljšanim fotoaparatom, uradno je izhodiščna cena še vedno malo nad 500 evri, a se da reč najti za nekaj deset evrov manj.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Popolnoma prenovljeni rabljeni telefoni tako niso napačna ideja, navsezadnje bi jih bilo res škoda razglasiti za elektronske smeti po vsega treh ali štirih letih uporabe, in lahko marsikomu prinesejo še veliko užitkov ob uporabi. Vsak zase pa mora presoditi, katere lastnosti pametnega telefona so mu najbolj pomembne in kakšna cena se mu zdi za to razumna.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.