Regeneracija Doktorja in še šova povrh (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 2. novembra 2022 ob 06:36

Jodie Whittaker se je iztekel čas kot 13. doktorici, a tokratna regeneracija bo drugačna. Na koncu oktobrske »specialne« epizode se Jodie preobrazi (nazaj) v desetega Doktorja Davida Tennanta.

Doctor Who je najdlje trajajoča znanstvenofantastična serija, katere začetek sega v leto 1963. Vmes je bilo nekaj »lukenj«, tako da od leta 2005 in od devetega Doktorja spremljamo modernejšo različico »šova«, ki se je pričakovano malo izpela. Ni me motila ženka v vlogi nesmrtnega, ciničnega in na trenutno ošabnega starodavnega bitja, ki čas in prostor premaguje v Tardisu zakritem kot angleška policijska telefonska govorilnica, kot dejstva, da je snovalcem zmanjkalo idej. Stalno eni te isti nasprotniki, Daleki, Cybermani, Master in meni najljubši (a manjkrat prikazani) jokajoči angeli, in ter podobni zapleti. Nepridipravi že skoraj zmagajo, nakar jih Doktor in spremljevalci kakopak drugače, naučijo kozjih molitvic. Čas je za ponovno prenovo. Takšno, kot smo ji bili priča leta 2005.

Natanko to se bo zgodilo, toda nisem prepričan, če mi je vse, kar napovedujejo, všeč. Odločitev, da se za nekaj delov vrne Tennant, se mi zdi dobra, toda znano je, da bo kot štirinajsti Doktor kratkega daha. Znan je že petnajsti, ki ga bo upodobil temnopolti igralec Ncuti Gatwa. Kot vodja »šova« se hkrati vrača Russell T. Davies, ki se je podpisal pod prve štiri sezone od trinajstih. To ne pomeni, da se serija vrača k temeljem. Še ena pomembna sprememba se nam obeta. BBC je sklenil dogovor z Disneyjem, ki bo prispeval zvrhan kupček denarja in smel predvajati serijo povod drugod razen v državah, ki jih tradicionalna obvlada angleška nacionalna televizija s pretočno storitvijo iPlayer. Menda naj bi Američani celo privolili, da bo imel BBC še vedno zadnjo besedo pri scenariju in igralcih. A v isti sapi obljubljajo več nastopov znanih, ki naj bi pritegnili več gledalcev. Kar je verjetno edino, kar za Disney šteje.

Osvežitev je vsekakor potrebna, kajti Doktor je začel izgubljati občinstvo. Vprašanje pa je, kako daleč bodo šli. Upam, da ne v smeri, ko bodo umetni učinki in pretiravanje z akcijo zasenčili intelekt in tipičen britanski humor. Nikdar namreč ni bil pomemben videz, sodobnost ali posebni učinki. Daleki so videti kot kante za smeti, a natanko zaradi tega so legendarni in zanimivi. Enako je s Cybermani, čeprav so videti kot roboti v filmih iz petdeset let. Tokrat oboji sodelujejo, da bi dokončno uničili človeštvo, medtem ko želi Master iz zgodovine izničiti Doktorja. Ta sicer slavi, a ker je igrala v treh sezonah, se mora Jodie na koncu posloviti. Kar je pravzaprav edini pravi namen posebne epizode The Power of The Doctor, pri kateri naj Disney še ne bi pristavil svojega lončka.

Kakšne bodo spremembe in kako hitro jih nameravajo vpeljati, bomo videli enkrat prihodnje leto. Da bo po novem »šov« na voljo na pretočni storitvi Disney+ pa bo vseeno imel pozitivno plat. Doktorja bomo gledali legalno, kar do zdaj ni bilo ravno praksa. Z malo sreče in s pravimi potezami bo serija doživela novo preobrazbo, kar si kot ena boljših znanstvenofantastičnih vsebin zasluži.

Kaj: The Power of The Doctor

Kje: V temnih predelih interneta.

Ocena 3: Vse je tako predvidljivo. Edino pravo presenečenje se zgodi v zadnjih sekundah, ko se Whittakerca spremeni nazaj v desetega doktorja.

Primernost: Doktor Who je bil vedno družinam prijazna serija in to se v vseh letih niti malo ni spremenilo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja