Realme želi biti eko na drugačen način kot Apple ali Samsung in ponujati najboljše zaslone v telefonih
Matjaž Ropret 28. februarja 2022 ob 16:40

Med zadnjim obiskom sejma MWC l. 2019 je komaj kdo poznal znamko Realme, zdaj pa je že ena bolj pomembnih v svetu mobilne telefonije, pozicionirati pa se želi še na drugih področjih. Njeni tokratni glavni novosti sta telefona GT2 in GT2 Pro, a so še druge.

Znamka, ki deluje pod okriljem koncerna BBK, iz katerega bolje poznamo denimo Oneplus, je sicer predstavitev zažela z ekološko noto. Napovedali so, da bodo za vsak prodan telefon zasadili eno drevo in da bo z zmanjšanjem plastike v embalaži na manj kot en odstotek celotnega pakiranja pri milijonu proizvedenih telefonov prihranjenih toliko plastike, kot je je potrebne za 3,5 milijona plastenk. Nova telefona pa ima hrbtišče iz »bio polimera«, za katerega je menda treba toliko manj energije pri proizvodnji, da to prihrani 35 odstotkov izpustov CO2. »Za večino znamk trajnost pomeni, da odstranijo polnilnik iz škatle, kar je v bistvu povečalo prodajo napajalnikov. Mislimo, da je naša pot boljša za potrošnike in za okolje,« je prizadevanja podjetja komentiral Lukasz Lyzwa, direktor prodaje za srednjo in vzhodno Evropo.

Za omenjeno hrbtišče, ki je lahko v »papirnati« beli ali zeleni ter v črni barvi, so znova sodelovali z oblikovalcem Naotom Fukasawo, kot že pri seriji GT Master. Material ni povsem gladek in deluje dobro tako na pogled kot na otip.

Na sprednji strani ima GT2 Pro 6,7-palčni OLED z ločljivostjo 1440×3216, 10-bitnimi barvami, 1400 kandelami svetilnosti, tehnologijo LTPO 2.0, ki zagotavlja možnost spremenljivega osveževanja od 1 Hz do 120 Hz, kar izboljša trajanje baterije za uro in pol. Pravijo, da je to celo prvi ploski zaslon z visoko ločljivostjo (1440p) in LTPO 2.0. Tisti v Samsungu Galaxy S22 Ultra je seveda ukrivljen. Zmožnost zaznavanja dotikov pa so dvignili kar na 1000 Hz, torej na tisoč prepoznav v sekundo. Očitno so zasloni letos področje, ki ga bodo proizvajalci izpostavljali. GT2 ima zelo podobnega, vendar s polno visoko ločljivostjo, 1300 kandelami svetilnosti in ne tako naprednim samodejnim osveževanjem.

Pri kamerah je GT2 Pro eden najbolj posebnih. Glavni objektiv ima 50-milijonsko tipalo Sony IMX766 z optičnim umirjanjem slike, kar bi moralo zagotavljati najmanj solidne rezultate. Zraven je ultraširoka s prav tako 50 milijoni pik, vendar drugačnim tipalom, premore pa kar 150-stopinjski vidni kot, kar je na ravni akcijskih kamer. Tretja kamera je 40-kratna mikroskopska, ki omogoča pogled še bolj v detajle kot običajna makro.

Telefon poganja procesor Snapdragon 8 prve generacije, zanimiva inovacija je 360-stopinjski NFC, pa tudi sicer naj bi bil sprejem anten dober v vseh smereh. Baterija ima kapaciteto 5000 mAh in se lahko s priloženim polnilnikom polni s 65W. Vse to pa so vgradili v 8,18 mm debeline, kar je za odtenek manj kot pri konkurenci. Telefon bo (v zahodni Evropi) stal 749 ali 849 evrov, odvisno od tega, ali bo imel 128 in 256 GB podatkovnega pomnilnika.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cenejši GT2 (549 ali 599 evrov) bo namesto letošnjega imel lanski procesor (Snapdragon 888), kot rečeno nekoliko »slabši« zaslon, foto-video sklop pa bo bolj vsakdanji. Glavni objektiv je enak, zraven pa je še ultraširoki z 8-milijonskim tipalom in makro s štirimi milijoni pik, kar še vedno ni idealno, a vsaj bolje od običajnih dvomilijonskih.

Prenosnika Book Prime verjetno v Sloveniji ne bomo videli, s tisoč evri tudi ni pretirano zanimiv za kupce »nizkocenovnih« znamk, prav tako težko verjamem, da bodo k nam uvažali danes predstavljene televizorje. Zato pa bodo lahko zelo zanimive popolnoma brezžične slušalke Buds Air 3 s precej izboljšanim aktivnim dušenjem hrupa, možnostjo samodejnega preklapljanja med različnimi napravami, 30 urami baterijske zaloge in novim dizajnom, ki naj bi stale 60 evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja