Realme X50 Pro: (Pre)visoke ambicije
Matjaž Ropret 17. septembra 2020 ob 10:43

Precej višje postavljeni Realme X50 Pro 5G je povsem drugačna žival kot modela 6 in 6 Pro iste znamke, ki smo ju tudi že testirali. V skoraj vsem, razen eni lastnosti. Žal pa mi prav ta preprečuje, da bi lahko novinca brez zadržkov postavil ob rob uveljavljenim tekmecem v zgornjem cenovnem razredu.

Občutek pri uporabi je odličen. X50 Pro 5G je po velikosti ravno nekje med obema cenejšima »bratoma«, kar pomeni, da je za moj okus blizu idealne velikosti. Kovinsko ohišje s stekleno zadnjo stranico pa daje vtis kakovosti in drage naprave, in še mat obdelava stekla je za moj okus bolj zanimiva kot svetleča tako na pogled kot na otip. Žal pa zaradi material ni nič manj drseč in za manj previdne bo ovitek kar nujen. Na srečo proizvajalec prozornega že prilaga v škatlo. Telefon ni lahek, a je vseeno zelo prijeten, fizične lastnosti pa nikakor niso konec zgodbe, saj jih dopolnijo še druge vrline, primarno pa zaslon.

Govora je 6,44-palčnem ekranu OLED z 90-herčnim osveževanjem in podporo za prikaz HDR10+. Zaslon je res lep, barvit in svetel, opazno boljši kot denimo tisti v Oneplusu Nord, ker pač ni bilo treba tako varčevati pri sestavljanju telefona, saj je cenovno že v osnovi sodi v višji razred (testirana izvedba z 12 GB delovnega in 256 GB shranjevalnega pomnilnika pa še tolik obolj). Zaradi hitrejšega osveževanja je prikaz vsebine še bolj gladek, za kar sicer že tako ali tako poskrbi procesor Snapdragon 865. So se pa v Realmeju odločili za (raztegnjeno) polno visoko ločljivost, vendar je ta glede na velikost zaslona povsem ustrezna. QHD+ bi najbrž prišla v poštev samo pri nižjem osveževanju ali konkretno višji ceni. Na voljo je še uporaben in v kar lepi meri prilagodljiv prikaz informacij na izključenem zaslonu. Tako glede zaslona telefon res nudi vse, kar bi si človek želel za tako ceno. In ker še zvočnika pri večpredstavnosti delujeta oba (kot stereo), je to za video res prima naprava.

Izbira procesorja je po eni strani dobra, pa drugi pa malo nesrečna. Čez zmogljivosti se res ne da pritoževati. Vse od vsakdanjih opravil do najzahtevnejših iger deluje brez težav in tudi brez resnega segrevanja. Poleg tega niti poraba baterijske zaloge ni pretirana in se uporabnik zlahka prebije skozi dan, poln dogajanja, z enim polnjenjem. Toda procesor zaradi Qualcommove prodajne politike zraven zahteva modem za omrežja 5G, kar ga konkretno podraži, vsaj slovenskim kupcem pa ne prinese ničesar. Tudi kasneje, ko bo Telemach, ki za zdaj prodaja telefone Realme, enkrat imel omrežje pete generacije, ni nujno, da se bo X50 Pro 5G povezoval vanj. Čemu služi 12 GB pomnilnika težko rečem, verjetno ne bi bilo zaznavne razlike z za tretjino manjšo količino.

Baterija nima ogromne kapacitete (4200 mAh), a kot rečeno vseeno ponuja kar solidno avtonomijo. Ni pa nikakršne potrebe po zavlačevanju s polnjenjem, kajti priloženi polnilnik svoje delo opravlja noro hitro. Polni namreč s 65W in tako telefon od malo manj kot polovične do polne napolnjenosti pride v desetih minutah. Če bi bil blizu ničle, bi vse skupaj trajalo dvajset minut. Resda zdaj napovedujejo že 125-vatno polnjenje, ki bo menda kmalu realnost, a je že to, kar ponuja trenutno najdražji Realme, na meji znanstvene fantastike. Še nedolgo tega smo bili navajeni, da se telefon polni dve uri.

Vse doslej opisano nakazuje na skoraj idealen telefon, za katerega ni treba plačati »premijske« cene. Prijetno in lepo obdelano ohišje, lep zaslon s stalnim prikazom informacij, dober zvok, povsem drugačna izkušnja z baterijo. Ampak. Skoraj vedno pride ampak in tu ima en večji ter nekaj manjših vidikov. Glavni je, najbrž ste uganili – fotoaparat. Med manjše pa lahko uvrstim manjkajoča brezžično polnjenje in zatesnjenost pred vodo in prahom, pa tudi dejstvo, da v testirani konfiguraciji, kakršno tudi prodaja Telemach, telefon ni več tako zelo ugoden, saj cena z vezavo ob naročnini na paket Največ znese slabih 634 evrov (26,41 evrov na mesec), brez vezave pa skoraj 800 evrov.

Realme X50 Pro
 • Oblika in izdelava
 • Zaslon
 • Fotoaparat
 • Delovanje
 • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
 • Cena
3.7

Naj kupim?

Razmišljanje proizvajalca ima logiko. Veliko zmogljivosti in pomnilnika, 5G, super hitro polnjenje, fini materiali za nižjo ceno, kot bi jo plačali pri večini telefonov konkurenčnih znamk s podobnimi lastnostmi. Problem je v tem, da vsaj sto evrov »davka« na 5G ostane neizkoriščenih in da fotoaparat precej pokvari celotno sliko. Zato bi na X50 Pro 5G gledal kvečjemu kot na igričarski ali netflixovski telefon. Vendar niti za tako primarno uporabo ni edina, pa tudi ne najcenejša izbira.

Toda, posvetimo se še malo foto-video sklopu. Že samo pogled na papirnate lastnosti lahko privzdigne kakšno obrv, ker so te videti praktično enake kot pri več kot pol cenejšem modelu 6 Pro. Glavni objektiv s 64-milijonskim tipalom, potem teleobjektiv z dvakratno optično povečavo in tipalom z 12 megapikami in še ultraširoki z 8-milijonskim tipalom. Zraven je tu še dvomilijonsko »globinsko« tipalo namesto makro objektiva z enako (neuporabno) ločljivostjo. V teoriji kar uporabna kombinacija, čeravno bi bilo lahko »zuma« več in tipala z osmimi milijoni pik nekako ne sodijo več v telefone višjega razreda. Toda sum, da zadeva ni kaj dosti drugačna kot pri cenejšem sorodniku, se na žalost v praksi izkaže za upravičenega. Fotografije so res večinoma zelo podobne ali celo identične tistim, ki jih zmore zajeti 6 Pro. Nekaj razlik se kdaj pa kdaj opazi, verjetno predvsem zaradi različne obdelave signala, ki jo izvajata različna procesorja v teh dveh telefonih, nekaterih posnetkov pa niti z zelo podrobnih ogledom ni mogoče razločiti. Spredaj sta dva objektiva, pri čemer ima glavni 32-milijonsko tipalo (pri 6 Pro 16-milijonsko), drugi s širšim kotom pa 8-milijonsko (kot pri cenejšem modelu).

Ne morem reči, da so fotografije, ki nastanejo srede belega dne, slabe. Še posebej tiste, posnete z glavnim objektivom. Niso pa dovolj dobre za ta cenovni razred. Če je 6 Pro kot fotoaparat precej dober za svoj cenovni razred, je bolj ali manj enaka kakovost za dvakratno ceno težko sprejemljiva. Pa tudi v objektivnem pogledu, če fotografije primerjamo s tem, kar zmorejo podobno dragi konkurenti, ali si jih ogledamo kritično, zaključki niso najbolj ugodni. Problemov je več. Dinamični razpon ni nič posebnega in načinu HDR pogosto ne uspe preprečiti kar očitnih presvetlitev ali pa je celotna fotografija pretemna. Raven podrobnosti je prav tako povprečna, prikaz barv pa problematičen na več nivojih. Barve niso niti živahne niti zelo pravilne, poleg vsega pa je še zelena običajno premočna. Na voljo je še digitalni zum, a bi se mu sam raje izogibal, kajti s pastelnimi ali precej šumečimi fotografijami si je težko kaj pomagati. V mraku ali temi zadeva prav tako ni katastrofalna in nočni način je čisto soliden, vseeno pa smo že pri marsikaterem telefonu za podobno ali celo nižjo ceno videli bistveno boljše rezultate.

Mogoče še najbolj prepričljiv od te šesterice (oz. peterice) je glavni selfijevski objektiv. Ta zna izdelati povsem spodobne posnetke za to vrsto »kamere«. Tisti drugi pa je znova precej povprečen. Kakršen je tudi video iz glavne kamere (zadaj). Kljub temu, da je v razločljivosti 4K, so podrobnosti dokaj slabe, barve pa sprane. Video z ultraširokega objektiva pa je sploh slab.

Pri cenejši dvojici nisem bil najbolj navdušen na programsko opremo in tudi tu je podobno. S samim uporabniškim vmesnikom ni nič narobe, je povsem všečen in uporaben, tudi informacije na izključenem zaslonu so denimo izvedene lepo in se jih da nekoliko prilagajati. Motijo pa določene manjkajoče možnosti. Za delovanje čitalnika prstnih odtisov, ki je v zaslonu in je sicer odličen, je treba najprej zbuditi ekran. V fotoaparat se ne da z dvoklikom na tipko. In še nekaj je takih malenkosti, ki so drugod povsem samoumevne, tu pa po nepotrebnem slabšajo uporabniško izkušnjo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Malo mi je žal za Realme X50 Pro. Med vsakdanjo uporabo je res všečen. Odličen za večpredstavnost in super hitro polnjenje je druga dimenzija. Toda, fotoaparat ne samo, da je malo slabši od večine drugih telefonov v tem cenovnem razredu, je kar precejšnje razočaranje. Že osnovni različici (8/128 GB) za približno 650 evrov, ki v Sloveniji ni naprodaj, je težko oprostiti fotografsko kakovost na nivoju telefona za 400 evrov. Pri še 150 evrov dražji izvedbi (12/256 GB), kakršno ponujajo pri nas, pa bi res moral ekstremno ceniti druge prednosti (procesor in morebitne igričarske vrline, zaslon, polnjenje, občutek v roki) in biti povsem ravnodušen glede fotografije, da bi me X50 Pro 5G pritegnil.

HVALIMO:
 • Odličen občutek pri uporabi
 • Lep zaslon in stalen prikaz informacij
 • Vrhunske zmogljivosti
 • Noro hitro polnjenje baterije
GRAJAMO:
 • Fotoaparat iz srednjega cenovnega razreda
 • Manjkajoče lastnosti, ki so drugod samoumevne
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.