Realme Buds Air 3: Toliko za nizko ceno ne dobiš pri nobenih drugih popolnoma brezžičnih slušalkah!
Matjaž Ropret 6. aprila 2022 ob 06:29

Znamka Realme doslej ni bila znana po izstopajočih slušalkah, toda z Buds Air 3 se to lahko spremeni. Ta izdelek namreč na novo definira, kaj lahko pričakujemo tudi v nižjem cenovnem razredu.

Lani pomladi so me presenetile Huaweijeve Freebuds 4i, ki so ponujale res soliden zvok in aktivno dušenje hrupa za 80 evrov. Kasneje so jih reinkarnirali še v Honor EarBuds 2 Lite. So pa oboje imele nekaj pomanjkljivosti pri materialih in določene funkcionalnosti so še vedno ostale zgolj dražjim, med njimi hkratno povezovanje z dvema napravama. Tudi Xiaomijeve Mi True Wireless Earphones 2S za 70 evrov so bile zelo v redu, toda že na predstavitvi Buds Air 3, poleg najnovejših telefonov Realme, sem osupnil nad priporočeno ceno 60 evrov, potem ko so omenili vse lastnosti, vključno z omenjenim bluetooth multipoint. Trenutno so v Amazonovi akciji na voljo še za nižji znesek. Seveda vedno ostane skepsa, dokler zadeve ne preizkusimo, kajti obljube so eno, realnost pa običajno nekaj drugega.

V konkretnem primeru se dobri vtisi začnejo že pri polnilni škatlici. Ta deluje precej bolj šik, kot bi pričakoval glede na ceno. Oblikovno, še posebej z zgornjim »steklenim« vložkom, in po materialih, saj je trdna in nič ne šklepeta, pokrov pa ostane odprt, ko jo položimo na mizo, za razliko od tiste pri Huaweijevih ali Honorjevih. Tudi magneti lepo držijo slušalkici, a tudi niso premočni, da bi ju bilo težko jemati ven. Fino je, da je ob strani tipka za sprožanje »parjenja« in da je priključek za polnjenje USB-C. Edino, kar manjka, je brezžično polnjenje. Toda trajanje baterije je dovolj dolgo, da jih najbrž ne bo treba priklopiti več kot enkrat na teden. Realme navaja do 30 ur poslušanja, seveda vključno z vso zalogo v škatlici, v samih slušalkah je z vključenim izničevanjem hrupa in ne pretirano glasnostjo energije za približno pet ur, kar je soliden, ne pa rekorden dosežek.

Tudi sami slušalkici sta narejeni dobro. Repek je dokaj kratek in enostavno, ampak elegantno oblikovan, v bistvu valj z lepimi zaključki. Nanj je nasajena glava, ki se kar lepo prilega v uhelj, in na koncu še klasičen silikonski čepek. Vse skupaj je majhno, lahko in prijazno do dolgotrajnega nošenja. Priložene so tri velikosti čepkov, kar je dokaj malo, vendar mi niti ni bilo treba menjati srednje velikih, ki sta bila nameščena privzeto.

Slušalke podpirajo hitro povezovanje z androidnimi napravami, kar pomeni, da jih te takoj zaznajo in na zaslonu prikažejo sličico (animacijo) ter ponudijo seznanitev, nato pa so v obvestilnem polknu osnovne informacije, kot je napolnjenost baterije. Podobno kot Airpods v navezi z napravami iOS. Tudi s slednjimi se sicer Buds Air 3 povezujejo brez težav, kot tudi s prenosniki in ostalimi izvori zvoka. Za najboljšo izkušnjo na telefonih si je smiselno namestiti še aplikacijo Realme Link. Ta sicer zahtevajo prijavo, a nato omogoča nastavljanje marsičesa. Med drugim izbiranje zvočnega načina – običajnega, aktivnega dušenja hrupa ali prepuščanja zunanjih zvokov (Transparency) –, zvočnih učinkov (nekakšen preprost izenačevalnik), pa tudi vklop povezovanja z dvema napravama (Dual-device Connection) in samodejnega prevzemanja klicev (Auto answer), če eno od slušalkic vzamemo iz ovitka. Namesto pravega izenačevalnika je na voljo »prilagojena uglasitev (Customized audio tuning), kjer slušalke postopno predvajajo različno glasne piske, najprej za levo in nato še desno uho, uporabnik pa pri vsakem klikne, ali ga je slišal ali ne. Na osnovi tega na koncu aplikacija izdela profil, obseg frekvenčnega prostora, ki ga posameznik sliši. Razlika v zvoku je, pri nekaterih zvrsteh majhna, pri drugih večja, v nekaterih primerih se sliši bolje, v drugih mnogo slabše. Ne bi se branil izenačevalnika.

Zvok teh slušalk je sicer prijeten. So ene tistih, ki ne pretiravajo v nobeno smer in tudi nimajo kakšnih zelo slišnih lukenj. Base, ki niso najmočnejši, a tudi ne ravno manjkajoči, se da nekoliko okrepiti, a račun celotne zvočne slike (tu se pozna izostanek izenačevalnika). Na uravnoteženi (Balanced) nastavitvi sem pri večini glasbe, ki sem jo poslušal, zadovoljen. Morda bi bili lahko visoki toni za odtenek čistejši, občasno je pri kakšni pesmi nekaj popačenja, k čemur precej prispeva profil iz prej opisanega uglaševanja, in nizki toni so bolj izraziti z vključenim aktivnim dušenjem hrupa, toda tak zven bi zlahka sprejel tudi pri precej višji ceni. Tudi glasnost je dobra in kakšnega resnega padca kvalitete pri višji nisem zaznal. Ne rečem, da dražje niso boljše, vendar še zdaleč ne dvakrat ali trikrat.

Presečen sem bil tudi na aktivnim dušenjem hrupa. To ima sicer zgolj en nivo, ni nikakršnega nastavljanja moči dušenja, kaj šele dinamičnega prilagajanja. Vendar je učinkovito. Klasičen preizkus med delom ob delovanju pralnega stroja v bližini je skoraj povsem izničil njegovo bobnjenje, slišalo se je zgolj pretakanje vode, kot pri večini tovrstnih slušalk. Tudi na letalu so zelo dobro odstranile moteče hrumenje motorja, da sem lahko brez težav poslušal podkaste ali spremljal dialoge v serijah.

Samodejno ustavljanje predvajanja, ko sem eno od slušalk vzel iz ušesa, in nadaljevanje, ko sem jo znova vstavil, je delovalo brezhibno. Prav tako prevzemanje klicev ob jemanju iz škatlice. Za upravljanje so na voljo dvojni in trojni trepljaji ali pridržanje prsta na vrhu repka, s čimer tudi ni težav, v aplikaciji pa je mogoče nastaviti, kaj posamezna »tipka« naredi. Za telefonske pogovore so se Buds Air 3 dobro obnesle, samodejno preklopijo na prepuščanje zvoka iz okolice, kakšnih pritožb, da bi se me slabo slišalo, pa nisem dobil.

Večkrat sem že omenil, da je istočasna povezava z dvema izvoroma zvoka odlična. Lahko sta to telefona, kot tokrat v mojem primeru, lahko telefon in prenosnik ali pa kakšna druga kombinacija. Slušalke brezhibno preklopijo na drugo napravo, če se tam nekaj pojavi, denimo telefonski klic, ali uporabnik nekaj sproži, in potem spet nazaj, v kolikor je treba, primer je nadaljevanje predvajanja glasbe po pogovoru na drugem telefonu. Za to funkcionalnost je bilo doslej treba poseči po slušalkah s priporočeno ceno vsaj 150 evrov. Seveda se tudi te da dobiti kdaj dobiti ceneje, vendar Realme multipoint vnaša v bistveno nižji cenovni razred.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Popolnoma brezžične slušalke so definitivno najhitreje napredujoči izdelek potrošniške elektronike. Že lani sem jih označil za hit leta, ker smo od tega, da je bilo treba še leto prej za dobre odšteti 150 evrov, prišli že pod sto evrov na zelo spodobne. Zdaj so tu Realme Buds Air 3 s priporočeno ceno 60 evrov, ki pa jih je mogoče že na začetku kupiti še ceneje, pa jim prav zares nič ne manjka (če odmislimo naprednejše kodeke, ki za veliko večino neavdiofilskih ušes ne predstavljajo nobene razlike). Mogoče o njihovi kakovosti še najbolj zgovorno pove dejstvo, da sem zadnji mesec uporabljal skoraj izključno te, pa lahko v vsakem trenutku izbiram med vsaj pol ducata različnimi, večinoma precej dražjimi.  

HVALIMO:
  • Zelo dobra izdelava
  • Večinoma boljši zvok, kot bi ga pričakovali pri taki ceni
  • Hkratna povezava z dvema napravama in samodejno preklapljanje vira zvoka
  • Brezhibno samodejno ustavljanje predvajanja
  • Spodobno aktivno dušenje hrupa
  • Hitro seznanjanje z androidnimi napravami in solidna aplikacija
  • Cena!
GRAJAMO:
  • Rahle slabosti pri zvoku (pri nekaterih pesmih)
  • Ni pravega izenačevalnika
  • Manjkajo napredni zvočni kodeki
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja