Realme 9 Pro+:  Največji razlikovalni vidik je glavna kamera
Matjaž Ropret 27. aprila 2022 ob 05:57

Inflacija različnih modelov telefonov in očitno vse bolj težavno izmišljanje imen zanje je pripeljala do tega, da že v nižjem cenovnem razredu dobivamo oznake, kot je Pro Plus (kar nima nobene zveze s slovensko televizijsko oz. produkcijsko hišo). Realme 9 Pro+, ki nosi vso to navlako v imenu, je sam po sebi zelo spodoben izdelek, z osrednjim fotografskim tipalom kot svojo glavno točko bahanja. Ima pa znamka že od prej zelo dober in podobno cenovno pozicioniran telefon v modelu GT Master Edition. In za ne veliko manj denarja 9 Pro, o katerem pa več v ločenem članku.

Realme 9 Pro+ so za začetek umestili v spodnji del srednjega cenovnega razreda, v prosti prodaji tik nad 400 evrov, pri operaterjih pa na približno 12 evrov na mesec. Imam občutek, da so bili še lani podobni modeli za vsaj 50 evrov cenejši, a so pomanjkanje polprevodnikov in drugi razlogi, med katerimi ne moremo izključiti želje proizvajalcev po višjih dobičkih, tudi na tem področju prispevali k opazni inflaciji. Verjetno bi tudi z znižanjem števila različnih modelov lažje držali njihove cene pod kontrolo.

Četudi bi si v splošnem želel lanskega cenovnega nivoja, se glede na letošnjo konkurenco 9 Pro+ vseeno zelo dobro kosa. Dizajn je morda za odtenek manj zanimiv kot pri GT Master, hrbtišče je namreč iz bolj običajne sijoče, gladke plastike, a vendarle telefon deluje dovolj moderno in privlačno, verjetno bo komu bolj konvencionalno ohišje še bolj všeč kot imitacija kovčka. Črna, ki je bistvu nekje med temno modro in temno sivo, odvisno od svetlobe, deluje dobro. Tudi zanimivo odseva odbleske in srednje uspešno zakriva prstne odtise. Želel bi si tipk za glasnost na desni namesto na levi in malenkost manjše »brade« na sprednji strani, je pa zato zgornjega robu okrog zaslona dokaj malo. In telefon ni prevelik, kar mu tudi štejem v plus, ki ga poskuša propagirati že z imenom.

Z izbiro zaslonov ima znamka Realme v tej seriji že nekaj let – najmanj od številke 6 naprej – rahle težave. Tako so zdaj prišli do OLED-a z osveževanjem 90 Hz, lepimi barvami in solidno svetilnostjo. Nič ne bi imel proti 120-herčnemu osveževanju in še nekaj kandelam dodatne svetilnosti za uporabo na močnejšem soncu, tudi kakšen tovrsten telefon se dobi za podobno ceno, vendar temu zaslonu vseeno težko kaj resnega očitam. Užitek ga je uporabljati za običajno brskanje po spletu in časovnicah družabnih omrežij, za Youtube ali drug video in za mobilne igre, še toliko bolj, ker deluje v navezi s solidnima stereo zvočnikoma in tudi hitrim ter zanesljivim čitalnikom prstnih odtisov, ki je vgrajen pod steklo. Le pri telefonih Realme že poznano pretirano zatemnjevanje v temnih prostorih ob nastavljenem samodejnem spreminjanju svetilnosti nekoliko nervira.

Izbira procesorja se mi zdi dokaj posrečena, še posebej ob upoštevanju trenutnih težav za proizvajalce, kajti razmere že nekaj časa diktirajo bistveno manjšo izbiro. Mediatek Dimensity 920 je spodoben čip spodnjega srednjega razreda, ki omogoča tekoče delovanje v bolj ali manj vseh scenarijih. Tudi 15-minutni obremenitveni test je pokazal, da v tem času le občasno in malenkostno znižuje takt in da se telefon skoraj ne segreva. Zmogljivosti so malce boljše od tistih, ki jih zagotavlja Qualcommov Snapdrag 695 v telefonu 9 Pro, in nekaj pod Snapdragonom 778G, ki skrbi za delovanje telefona GT Master. Za ta cenovni razred je 6 GB delovnega pomnilnika ustreznih in tudi 128 GB podatkovnega verjetno dovolj, vseeno pa se tudi tu da najti primerke z 256 GB, kar prinaša dolgoročno mirnost, da prostora ne bo zmanjkalo.

Pri hitrosti polnjenja baterije Realme kompromisov ni sklepal. Priložen je napajalnik, ki v idealnih razmerah dovaja 60W energije, zaradi česar se baterija s kapacitet 4500 mAh v celoti napolni v 45 min, v praksi pa bo verjetno dovolj že 20 min do pol ure priklopljenosti na kabel. Tudi avtonomija je dobra, kajti dokaj nepožrešen procesor omogoča precej več kot cel dan delovanja z enim polnjenjem. Kot običajno pa pri tovrstnih telefonih zastonj iščemo brezžično dodajanje energije.

Realme 9 Pro+
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
  • Cena
3.7

Naj kupim?

Realme za enako ceno ponuja dvojico močnih pretendentov. Že znani GT Master Edition je oblikovno in po materialih ohišja bolj zanimiv ter ima za odtenek boljši zaslon, toda novi 9 Pro+ blesti z glavnim fotografskim objektivom, ki zajema verjetno najboljše fotografije v cenovnem razredu do 500 evrov.

Fotoaparat je tisto področje, kjer so snovalci šli v drugo smer. Izbrali so novejše, večje glavno tipalo s 50 milijoni pik, ki ima zato tudi večje pike, in mu dodali še optično umirjanje slike. Rezultati so zelo dobre fotografije za ta cenovni razred. Predvsem so izredno živahne, še posebej z vključeno umetno inteligenco, na račun česar morda nekoliko trpita barvna pravilnost in nevtralnost, kar pa dvomim, da bo motilo veliko uporabnikov. Poleg na večini fotografij nisem zaznal, da bi »vlekle« v določeno smer, kot pri konkurenci pogosto opažamo pretirano poudarjene modre, vijolične ali rumene odtenke. Dinamični razpon je dober in tudi detajli, še posebej za ta cenovni razred. Ostrenja je morda pri osnovni goriščnici za odtenek preveč in algoritmi HDR skoraj vedno poskrbijo, da je vse na fotografiji precej svetlo, toda to bo večini pravzaprav všeč. Kdor pa si želi nekaj več temin v določenih predelih motivov ali bolj »mehek« izgled, lahko zagrize v zajemanje v format RAW in obdelavo v ustreznem programu. V nekaj poskusih se mi je to presenetljivo v redu obneslo.

Nočni posnetki so dobri. Rekel bi, da kakšne pol koraka za najboljšimi, kar je pravzaprav odlično za telefon, ki stane dobrih 400 evrov. Barve so živahne, a lahko nekoliko napačne, fotografije svetle, že skoraj pretirano, podrobnosti je veliko. Spodobne so tudi fotografije z dvakratnim (digitalnim) zumom, ki da občutno boljše rezultate kot zgolj izrez in povečava iz fotografij z osnovno goriščnico. Zanimivo je, da pri zumu ni ekscesnega ostrenja, ki ga srečujemo običajno. Še več, te fotografije so prav prijetno mehke in naravne. Po drugi strani je pri ultraširokokotnih fotografijah bistveno več ostrenja ter poudarjanja barv in kontrastov, verjetno v želji ustvariti nekaj všečnega iz dokaj povprečne osnove, ki jo izdajajo ne najboljši detajli in precejšnje poslabšanje kvalitete (optike) proti robovom. Na voljo je še dvomilijonski makro, toda veliko bolje je uporabljati dvakratni zum, saj da neprimerno kvalitetnejše posnetke.

Hitri dostop v fotoaparat iz zaklenjenega zaslon uporabnik »vrže« v t. i. ulični način. Ta ponuja možnost daljših časov in določenih filtrov za posebne učinke, goriščnice pa ima zapisane v mm namesto v faktorjih, torej 24 mm namesto 1x in podobno. Mogoče zanimivo za koga, ki želi loviti mestne motive, vendar se mi zdi, da to bolj velja za uporabnike v velemestih.

Selfijevska kamera s 16-milijonskim tipalom je solidna, a nič posebnega. Dinamični razpon in detajli bistveno zaostajajo za tem, kar zmore glavna kamera, snemanje pa je omejeno na polno visoko razločljivost. Z glavno kamero je mogoče snemati v 4K, video pa je soliden. Slika je dokaj lepa, malo ji manjka globine in umirjanje ni najboljše, saj se denimo že med hojo opazi poskakovanje slike ob vsakem koraku.  

Programsko opremo, ki tokrat temelji na Androidu 12, pri znamki Realme iz ene v naslednjo generacijo nekoliko izboljšajo, še vedno pa bi rad videl nekoliko bolj minimalističen dizajn. Všeč mi je, da telefon že med nastavitvijo ponudi izbiro, ali bo uporabnik za pomikanje po sistemu uporabljal poteze ali navidezne tipke. Nekaj dodelave, posodobitve uporabniškega vmesnika ne bi škodilo pri nastavitvah, v aplikaciji kamera in še kje. Posodobitve pa so vsaj med testiranjem dajale dober vtis ažurnosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Na Realme 9 Pro+ je treba gledati kot na naslednika 8 Pro in nasploh te linije telefonov, saj je 9 Pro tokrat vsaj za stopničko, morda celo dve nižje. Novi »Plus« je še en zelo zrel izdelek te znamke, ki ne izkazuje kakšne večje slabosti. Glede na ceno bi si lahko želel še malo naprednejšega zaslon in procesorja, oboje navsezadnje ponuja enako pozicionirani GT Master Edition, ki parira tudi v avtonomiji in hitrosti polnjenja baterije, mami pa še z dizajnom ohišja in možnost izbire različice z 256 GB pomnilnika. Toda prednost tokrat testiranega modela je v za ta razred odličnem in tudi dobro izkoriščenem glavnem fotografskem tipalu, zato mu na koncu vendarle dam prednost.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.