Realme 9 Pro: Bolj malo za »profesionalce«
Matjaž Ropret 27. aprila 2022 ob 05:59

Izvedbe z oznako Pro naj bi pomenile nekaj več, bile namenjene zahtevnejšim kupcem. Toda v konkretnem primeru temu služi Realme 9Pro+, ki smo ga opisali posebej,  še posebej pri fotografiranju in snemanju videa. Za model 9 Pro, ki ga prodajajo  se odločite, če vam to dvoje nič ne pomeni.

Na videz je 9 Pro in 9 Pro Plus izjemno težko ločiti, še posebej s sprednje strani, čeprav ima prvi nekoliko večji zaslon. To pa je tudi glavna razlika, ki diktira še malenkost večje ohišje. Od strani bi opazili še, da je za odtenek debelejše, in v roki, da je nekaj gramov težje in da se izdelava zdi za trohico manj kakovostna. Kar je lahko zgolj posledica dejstva, da je Plus bolj kompakten in zato daje vtis večje trdnosti. Zelena barva z bleščicami pri testnem primerku nesporno pritegne pozornost, a osebno mi je bližje nekoliko bolj zadržano, pa vendarle simpatično »črno« hrbtišče pri Plusu. Za razliko od slednjega je tu tipka za vklop in izklop nekoliko pogreznjena, ker vsebuje še čitalnik prstnih odtisov. Dobro delujoč, čez to nimam pripomb, kot pri drugem telefonu pa bi rad videl tipko za glasnost na isti, ne na drugi strani.

Sprednja stran prinaša največjo razliko med telefonoma. Tisto, ki je najbolj v prid Plusu, čeprav bi morda kdo po »papirnatih« lastnostnih sodil drugače. Model 9 Pro ima namreč klasičen zaslon LCD namesto OLED-a, kar je očitno takoj in potem ob vsaki uporabi. Barve so bistveno bolj blede, vse skupaj deluje nekako »sprano«, pravih kontrastov in črnin ni. Razen v cenovnem razredu pod 200 evri že nekaj časa nisem videl zaslona tako povprečne kakovosti v pametnem telefonu. Osveževanje s 120 Hz je seveda dobrodošlo, vendar ne more popraviti vtisa. Vedno vzamem kakovost pred hitrostjo osveževanja in to bi moralo biti jasno tudi proizvajalcem, namesto da poskušajo kupce zvabiti na limanice z višjo številko.

V spregi z mono zvočnikom to ni ravno uživaški telefon za večpredstavnost. Po drugi strani mu za večino ostalih namenov, če sprejmemo neizstopajoč zaslon, nič pomembnega ne manjka. Procesor Snapdragon 695 je kljub nižji oznaki v praksi zmogljivejši od marsikaterega lanskega ali predlanskega z serije 700, poleg tega niti ob daljših obremenitvah skorajda ne znižuje takta in ostaja povsem hladen, omogoča pa tudi povezovanje v omrežja 5G. Delovnega pomnilnika je 6 GB, podatkovnega 128 GB. Baterija je večja kot pri Plusu, ponuja kar 5000 mAh zaloge, kar je lahko dovolj tudi za dva dni konkretne uporabe. Polnjenje je nekoliko počasnejše, s 33W, a to je še pred letom ali dvema veljalo za hitro, zato v tem ne vidim težave.

Problem tega telefona predstavljajo kakovost fotografij in še posebej videa. Glavno tipalo s 64 milijoni pik je sicer dokaj v redu. Fotografije so nekje na ravni tega cenovnega razreda, vendar večinoma z ne ravno pravilnimi baravami in zelo očitno ne na nivoju Plusa z večjim tipalom in optičnim umirjanjem slike. Že na prvi pogled so opazno manj živahne, podrobnejši ogled pa razkrije tudi manj detajlov in slabšo dinamiko, razlika pa se še poveča, ko svetloba začne padati. Zares pa me je presenetila, skoraj šokirala kakovost fotografij z ultraširokokotnega objektiva, ki enako kot pri dražjem modelu premore 8-milijonsko tipalo. Ne samo, da so te fotografije tudi ob dobri svetlobi temnejše in z jasno izraženimi slabostmi ob robovih, nikakršne ostrine in lepo izrisanih podrobnosti ni niti na sredini. Ne gre za manj ostrenja ali več mehkobe, ki si je običajno želim, ampak preprosto za zelo šibko optiko. Na srečo je vsaj sprednja kamera dokaj solidna. Fotografije celo izpadejo nekoliko ostrejše kot jih izdeluje 9 Pro+, vendar v tem primeru tudi na račun programskega ostrenja.

Realme 9 Pro
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
  • Cena
3

Naj kupim?

Realme 9 Pro bi lahko bil zanimiv za koga, ki mu je fotografija postranskega pomena, a še v tem primeru konkurenca ponuja bolje zaokrožene in dovršene izdelke. Ker pa 9 Pro+ stane komaj kaj več, je moj nasvet jasen. Preskoči 9 Pro in pojdi neposredno po 9 Pro+.

Video je zgodba zase. Že dejstvo, da je mogoče snemati zgolj s polno visoko razločljivostjo, ne tudi s 4K, me je negativno presenetilo. Ob pregledu posnetkov na računalniku pa dobesedno nisem mogel verjeti. Kamera namreč naredi močan izrez, kakovost pa je slaba. Česa takega v l. 2022 res nisem pričakoval, še posebej, ker to ni ravno telefon iz najnižjega cenovnega razreda.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Realme 9 Pro je primer čudnih odločitev razvojnikov in računovodij v podjetju. Jasno je, da je pri snovanju vsakega izdelka treba sklepati kompromise, saj kakovostnejši sestavni del tu pomeni slabšega tam. Toda zelo očitno se pri foto-video sklopu nekaj ni izšlo po načrtih, zaslon pa bi lahko izbrali z nižjim osveževanjem, a višjo kvaliteto slike. Vse skupaj je še težje požreti, ker zgolj 70 evrov dražji 9 Pro+ ne izkazuje nobene tovrstne hibe in ima celo enega najboljših fotoaparatov v svojem cenovnem razredu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja