Realme 8 Pro: Tokrat fotografska izboljšava, na ostalo malo pozabili
Matjaž Ropret 17. avgusta 2021 ob 06:40

Znamka Realme se v osnovi uveljavlja s telefoni na vrhu nižjega ali v spodnjem delu srednjega cenovnega razreda. Tako je bil lanski 7 Pro kar nekaj mesecev po našem mnenju najboljši nakup za približno 300 evrov (v prosti prodaji). Za naslednika, model 8 Pro, ki je prišel po manj kot enem letu, tega ne moremo povsem trditi, pa mu ne manjka veliko. Vendarle je premalo izboljšav glede na predhodnika in v nekaterih lastnostih se je prikradla celo kakšna degradacija. Konkurenca, tako zunanja (Xiaomi Redmi Note 10 Pro) kot notranja (Oneplus Nord CE) pa je toliko napredovala, da zdaj za podobno ceno v celoti gledano ponuja več, četudi ima Realme 8 Pro vsaj eno področje, kjer dejansko izstopa.

Novi modeli v tej liniji si dejansko sledijo na pol leta in to se že kaže kot prehiter tempo. Komaj lani pomladi so predstavili 6 Pro, jeseni že 7 Pro in letos pomladi 8 Pro, ki je v Slovenijo prišel v začetku poletja in smo ga zdaj tudi uspeli preizkusiti. Nobeno presenečenje ni, da so telefoni precej podobni v glavnih značilnostih. Dizajn je nekoliko drugačen, še posebej pri izboklini za fotografske objektive in vzorcu ter barvah hrbtišča, toda splošna oblika, izbira materialov, občutek v roki in tudi ključni sestavni deli so precej enaki. Po svoje je lepo videti, če se podjetje drži določene smeri in ne spreminja iz generacije v generacijo celotnega koncepta, a po drugi strani trije skoraj enaki izdelki v razmaku približno enega leta tudi nimajo pravega smisla.

Veseli nas, da je Realme nadaljeval z manjšim, 6.4-palčnim zaslonom OLED, za kakršnega se je odločil že pri 7 Pro. Spomnimo, da je 6 Pro imel 6,6-palčni LCD. Posledično sta tako 7 Pro kot 8 Pro nekoliko manjša telefona in prav to je lahko eden glavnih adutov napram omenjenemu Xiaomiju in drugim modelom v tem cenovnem razredu, ki so skoraj vsi po vrsti večji in zato manj simpatični ter lahko zoprni za uporabnike z manjšimi dlanmi. Ohišje je plastično, ne na otip ne na pogled nič kaj izstopajoče. Kakovost se zdi v redu, a tudi kaj bolj prefinjenega smo že videli za podobno ceno. Navsezadnje je lanski pomladni imel na hrbtišču zanimiv spreminjajoč se vzorec, a kasneje so tovrstno estetiko povsem opustili. Večja škoda pa je, da glede zaslona niso storili še enega koraka naprej. Lep, živahen in solidno svetel zaslon je namreč ostal pri osveževanju s 60 Hz, medtem ko konkurenca za enako ali le malo višjo ceno ponuja vsaj 90, če že ne 120 Hz in s tem več užitka pri uporabi. Prehod z 90-herčnega LCD-ja na 60-herčni OLED se nam je zdel  dobra odločitev, kajti tehnologija samosvetilnih pik je v vsakem pogledu superiorna, toda za 9 Pro bo nadgradnja glede hitrosti osveževanja malodane nujna. Prav nič nam ni všeč niti odločitev, da za večpredstavnost znova skrbi zgolj spodnji zvočnik. Predhodniku smo dobre ocene dali tudi zato, ker je bil takrat eden redkih s kombinacijo zaslona OLED in stereo zvočnikov v tem cenovnem razredu. Zdaj so prišli še drugi (s še naprednejšimi zasloni), Realme pa je storil še korak nazaj pri zvoku. Tako za Youtube in ostale vsebine brez slušalk ta telefon preprosto ne nudi enakega užitka.

Delovanje je zgledno, hitrost pri vsakdanjih opravilih ni vprašljiva, saj je procesor Snapdragon 720G še vedno (ravno) dovolj zmogljiv. Nenazadnje se zanj odločajo tudi drugi proizvajalci, denimo Samsung v modelih Galaxy A52 in A72, pa vendar bi tudi tu počasi pričakovali nadgradnjo.  Realme isti čip uporablja že tretjo »generacijo« zapored. Če je pri 6 Pro še izstopal za to ceno, zdaj ni več nič posebnega. Nekateri drugi mobilniki se ponašajo z malenkost bolj zmogljivimi Snapdragoni 732G ali 750G, ki prinaša še povezljivost 5G. Testna in tudi najbolj smiselna pomnilniška različica je 6/128 GB. Tako za gladko delovanje kot za ustrezno veliko prostora za shranjevanje podatkov oboje zadošča. Ali bo tudi čez dve oz. tri leta, je ta čas težko napovedati, vsekakor pa naj vsakdo, ki namerava telefon uporabljati dlje časa, že v osnovi razmisli o nakupu česa dražjega in zmogljivejšega.

Realme 7 Pro je bil odličen kljub dokaj povprečnim kameram. Takrat je bilo foto-video tisto področje, ki so ga ob jasnem napredku v drugih vidikih nekoliko žrtvovali. Tokrat je ravno obratno. Največjo izboljšavo so opravili pri glavnem fotografskem objektivu in tipali pod njim, vendar pa za razliko od predhodnika nisem povsem prepričan, če lahko to »reši« telefon in ga povzdigne na enak status najboljšega nakupa v razredu. Tokrat so namreč namesto 64-milijonskega vgradili tipalo s 108 milijoni pik. To se veliko bolje sliši in bere v marketinških materialih, dobra novica pa je, da so to tipalo tudi pametno izkoristili. Fotografska aplikacija ponuja možnost tri- in petkratne povečave in vsaj 3x ni zgolj digitalni »zum«, temveč dejansko uporablja presežne pike na tipalu in tako shrani fotografijo skoraj brez izgube podrobnosti, čeprav telefon nima pravega teleobjektiva. To lahko počne, ker je privzeta velikost fotografij 12 milijonov pik, torej pri običajni goriščnici združuje gručo devetih pik (3×3) v eno veliko. Ostali trije objektivi so (verjetno) enaki kot prej in so daleč od kakovosti glavnega. Ultraširoki z 8-milijonskim tipalom je vsaj za silo uporaben, medtem ko 2-milijonski makro in globinsko tipalo s prav tolikšno ločljivostjo služita zgolj povečevanju števila.

Dobre rezultate tako dajeta osnovna goriščnica (1x) in trikratna povečava (3x). Prva je nekje na ravni tega, kar za tristo evrov lahko pričakujemo. Solidne detajle in dinamiko, pri čemer so barve dokaj nasičene, a nobena ne izstopa pretirano, kar vsem proizvajalcem ne uspeva. Nič ne bi imel proti malo manj poudarjenim kontrastom, saj prevečkrat pride do izraza ne najboljša dinamika v temnih območjih motivov.

Trikratni »zum« je res presenečenje, saj je težko ločiti te fotografije ali tiste, posnete s katerim od telefonov, ki takšno povečavo omogoča optično, z namenskim objektivom. Slednji pogosto premorejo zgolj osem milijonov pik in imajo toliko slabšo optiko, da so barve precej bolj blede in detajli neizraziti. Tudi to so barve malo drugačne, a ne tako zelo, prikaz podrobnosti pa presenetljivo dober, le dinamični razpon še dodatno pade. Tako so rezultati lahko celo boljši kot s pravim teleobjektivom. Od 3x naprej gre seveda za digitalne trike, zato kakovost hitro trpi.

Fotografije v slabi svetlobi so v samodejnem načinu dokaj povprečne. Detajli se hitro izgubijo in svetla območja motivov (luči in podobno) so običajno presvetljena. Nočni način zadevo precej izboljša, saj prikaže precej lepše podrobnosti, četudi z nekaj več ostrenja robov, kot bi si želel, ampak to je standardni trik za preprečevanje meglenih posnetkov, prav tako povečini spravi v red pretirano svetle predele. Vse to pa velja zgolj za standardno goriščnico in tudi tu obdelava traja precej dolgo, kakšnih pet sekund. »Zuma« brez izgube kakovosti v nočnem načinu ni, ultraširokemu objektivu pa tudi ta način ne pomaga, da bi ponoči zajel kaj uporabnega. Saj že podnevi komajda. Tudi takrat so fotografije namreč dokaj meglene, z veliko popačenja in poslabšanja ob robovih. Ultraširokokotni objektivi v poceni telefonih nasploh niso na nivoju, kakršnega bi si želeli, a dotični res ni dobra reklama zanje. Kot seveda ni nizkoločljivostni makro.

Celo selfijevska kamera je bila deležna starejšega tipala s 16 milijoni pik namesto prejšnjega z 32 MP. Ni slaba, vsekakor pa ne prinaša izboljšanja. Pohvalim lahko kakovost videa (4K), vsaj med snemanjem dokaj pri miru. Težko bi pričakoval lepšo sliko, razen če bi telefon stal bistveno več. Celo v slabi svetlobi in z nekaj močnimi izvori svetlobe (beri na koncertu) mu uspeva zelo dobro, tudi zvok je več kot soliden. Zato pa nekoliko šepa umirjanje slike pri hoji, teku in drugem premikanju.

Realme 8 Pro
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
  • Cena
3.8

Naj kupim?

Najboljšega razmerja med ceno in kvaliteto Realme 8 Pro ne ponuja, to titulo mu je odnesel Xiaomi Redmi Note 10 Pro. Še vedno je zanimiv in simpatičen, tudi fotografsko dober, je pa Realme nekoliko zaspal in bo moral pri nasledniku pokazati kaj več.

Od ostalega si hvalo zasluži še odlično tipalo prstnih odtisov. Integrirano je v zaslon in deluje perfektno, enako kot pri dvakrat dražjem modelu GT. Baterija je ostala pri 4500 mAh in bi lahko ob manj intenzivni uporabi zdržala tudi dva dni z enim polnjenjem. Proizvajalec sicer tega ne predvideva, saj prilaga hiter polnilnik. Resda ne tako hitrega kot pri predhodniku, ki se je ponašal s 65-vatnim, novi namreč omogoča polnjenje s 50W, kar pa še vedno zagotavlja, da bo telefon pol v največ tričetrt ur (namesto v pol ure). Če uporabnik ne čaka povsem do konca, ampak ga priključi prej, bo verjetno dovolj 20 min ali največ pol ure.

Za programsko opremo velja enako, kot smo zapisali pri telefonu GT. Realme UI je postal prijaznejši, dodelati bi morali le še kakšne malenkosti, posodobitve Androida 11 in varnostni popravki tudi prihajajo redno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Manjše mere v primerjavi z neposredno konkurenco in fotoaparat z zelo spodobnim glavnim objektivom, ki ponuja tudi dejansko uporaben trikratni zum brez (pretirane) izgube kakovosti, sta glavna aduta telefona Realme 8 Pro. Zaslon OLED, solidno hiter procesor in hitro polnjenje baterije pridobivajo tudi drugi izdelki v cenovnem razredu okrog 300 evrov, zato ne izstopa več tako, kot je lani jeseni 7 Pro.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja