Razpis za direktorja Akosa bodo ponovili, vršilki dolžnosti se mandat izteče čez deset dni
Matjaž Ropret 14. aprila 2017 ob 08:37

Svet Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) je ustavil postopek za imenovanje novega direktorja telekomunikacijskega regulatorja, institucije, ki je v »prostem teku« že od lani jeseni. Kot nam je potrdil predsednik sveta Aleš Ivković, ne bodo izbrali nobenega od šestih kandidatov, ki so prišli skozi sito uradniškega sveta, temveč nameravajo objaviti nov javni natečaj.

Na vprašanje, čemu takšna odločitev, je Ivković odgovoril, da je razlog »vložena tožba enega izmed kandidatov ter s tem povezana morebitna odškodninska odgovornost agencije.« Kot smo na Tehnozvezdju razkrili že pred nekaj meseci, je tožbo vložila zdajšnja vršilka dolžnosti direktorice Tanja Muha, a je kasneje sodišče njeno prvotno tožbo zavrglo in bi svet agencije lahko izbral direktorja ali direktorico izmed tistih prijavljenih na razpis, za katere je uradniški svet ocenil, da izpolnjujejo pogoje. Tanja Muha jih po mnenju komisije ni, zato se je tudi pritožila. Izbiro direktorja bi potencialno lahko znova izpodbijala na sodišču, vendar bi po mojem mnenju morali vpleteni v postopek izbire prevzeti odgovornost za svoje odločitve, pa je očitno nočejo.

Naslednji korak naj bi bila tako objava novega razpisa, ki jo predsednik sveta Akosa napoveduje za prihodnji mesec.

Vsi kandidati bodo imeli  možnost sodelovanja v ponovljenem postopku in z ustavitvijo postopka ni z ničemer poseženo v njihove pravice oziroma pravni položaj.

Vmes pa trpi delo agencije, ki se slejkoprej ukvarja  zgolj z nekaterimi aktualnimi zadevami, ob strani pa pušča vse resnične probleme in strateška vprašanja. Zdaj ustavljeni razpis je bil objavljen lani poleti, 19. oktobra lani pa je vlada po izteku mandata Francu Dolenca Muho imenovala za vršilko dolžnosti direktorice z začetkom mandata 24. oktobra, največ za pol leta. Kar pomeni, da mora vlada na seji prihodnji četrtek ali podaljšati mandat Muhi ali imenovati novega začasnega direktorja, če ne želi, da Akos ostane brez vodstva s polnimi pooblastili.

Po eni od interpretacij bi lahko ustavitev postopka tudi pomenila čakanje na sprejem novega zakona o elektronskih komunikacijah, ki ga je vlada potrdila včeraj in ki spet prenaša pristojnost imenovanja direktorja Akosa s sveta agencije na vlado oz. ministrstvo za javno upravo. Nekateri poznavalci pa omenjajo še drugo razlago, da je namreč razpisna komisija z izločitvijo zdajšnje direktorice podrla načrte, koga imenovati na čelo Akosa.

Pri vsem skupaj je zanimivo, da ima obvestilo o ustavitvi postopka, ki so ga dobili prijavljeni kandidati, datum 31. marec. A se doslej nikomur, ne svetu Akosa, ne ministrstvu niti agenciji sami ni zdelo vredno o tem obvestiti javnosti. Enako, kot smo že za prejšnje zaplete z imenovanjem morali izvedeti po ovinkih.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja