Razlike med 400 ali 2400 evrov dragima so, toda ali so sploh pomembne?
Marjan Kodelja 29. aprila 2021 ob 09:44

Z robotskimi kosilnicami je podobno kot s sesalci. Veliko različic in velik cenovni razpon, vendar višja cena še ni jamstvo boljšega delovanja. Lahko je celo nasprotno in z malce spretnosti cenejšo nadgradite na raven dražje!

Zadnje je mogoče v primeru razdrobljenosti ponudbe istega izdelovalca, saj je jasno, da je elektronika in večina delov običajno enaka, medtem ko so nekatere funkcije programsko izključene ali omejene. Takoj ko imaš več modelov, enakih mer in osnovnih značilnosti, se ne izplača vsakega razviti iz ničle in vgrajevati unikatne dele – kvečjemu nekaterih ne, če na primer »slabši« model nima nekaterih funkcij. Toda osnove ostajajo enake.

V slovenskih trgovinah na primer najdete izredno ugodno robotsko kosilnico Landxcape LX796 za 370 evrov, medtem ko v nemških za dodatnih 30 dobite model LX812L. Od bistvenih razlik ima ultrazvočno tipalo, da se lažje izogiba oviram in pa možnost priklopa v omrežje Wi-Fi, ki se izkaže za odločilno, če želite, da kosilnico krmilite kako drugače kot preko uradne aplikacije in ji na ta način izboljšate zmogljivosti. Okolje Domoticz za pametne hiše je eden izmed teh. Torej kupi to in jo predelaj, kot to počne zajetna skupnost uporabnikov, ki napotke za predelavo objavlja na spletnih forumih. V tem primeru predvsem nemških, kajti gre za izdelek tamkajšnjega izdelovalca. Z znanjem in veščinami »naredi sam« lahko ta poceni kosilnica pridobi funkcijo dela na različnih področjih vrta (conah), medtem ko ji površino košenje z enkratnim polnjenjem povečate z dodatnimi celicami baterijskega kompleta. Originalnim petim dodate še pet in s tem povečate njen »doseg«.

Edini namen inflacije modelov je v tem, da ponudb na videz pokriva vse cenovne razrede in večino potreb uporabnikov.

Primer daje misliti, ko pogledate ponudbo. V osnovi so kosilnice podobne. Področje košenja ogradite z v tleh vklopljeno žico, največkrat imajo dva motorja, enega za pogon in drugega za vrtenje rezila, nekaj tipal, kajti kosilnica postane robot šele, ko se zave, kje je, in elektroniko z bolj ali manj dodelanim načinom premikanja. Večinoma se premikajo naključno, torej se peljejo prek vsake točke v prostoru najmanj enkrat in preko večine večkrat. Ker kosijo pogosteje, kot to počnemo z »ročno gnanimi«, na enkrat odrežejo majne koške trave in jih pustijo na trati, da v bilke vrne del hranil. Torej, če je najcenejša vredna 400 ali je tista za 2400 evrov 6-krat boljša. Dvomim!

Ni dvoma, da so dražje v nekaterih pogledih zmogljivejše in kakovostnejše. Predvsem bi me najprej zanimala izdelava, kajti nekaj, kar daje občutek, da je na hitro skupaj zmetano, z ohišjem iz tanke plastike, ne daje zagotovil po dolgotrajni uporabi. Kosilnice pa ne bi smeli kupovati za leto ali dve, temveč za mnogo daljše obdobje. Tehnologija »rezanja« travnih bilk v naslednjih desetletjih ne bo toliko napredovala, da bi morali kot v primeru telefonov pogosteje posegati po novih. Gotovo je kakovost rezila pomembna, menda je s šestimi kratki boljše od treh, vendar predvidevam, da ga je mogoče zamenjati. Nenazadnje je to del, ki se pri vsaki kosilnici najprej okvari. Električno motorji niso pretirano občutljivi na staranje, zatorej okvar z njimi ne bi smelo biti. Dražje kosilnice imajo največkrat močnejše, zatorej premagajo večje naklone. Dobro zanje, vendar nam kaj dosti ne pomeni, ko ima večina skoraj popolnoma izravnane trate. Največja neznanka je elektronika. Ne si delati utvar. Noben robot za domačo uporabo, naj bo kosilnica ali sesalnik, nima pretirano zapletene in temu primerno drage. Torej bi me morali zanimati ali je servis blizu in koliko stane popravilo. Oziroma v primeru, da ga bom popravljal in nadgrajeval sam, dosegljivost rezervnih delov, podpora splošno sprejetih standardov in dovolj široka skupnost uporabnikov, da so na voljo nasveti in morda celo modificiran firmware.

Da boste zadovoljni ni nujno, da ste lastnih najdražje možne robotske kosilnice. Morda boste ravno tako zadovoljni z najcenejšo!

Nekatere dražje kosilnice so opremljen s sprejemnikom satelitske navigacije. Ni dovolj natančen, da bi jo varno peljal po pol metra široki poti med živo mejo in robom bazena iz enega dela vrta na drugega. Uporaben je v druge namene. Kot pomoč pri košenju res velikih površin in za preprečevanje kraje. Namreč v tem primeru bo kosilnica javila svoj geografski položaj takoj, ko jo bo »novi« lastnik povezal z aplikacijo. Edini razlog, čemu odobravam povezavo kosilnice v oblak, kajti drugače lahko enako dobro deluje zgolj povezana v lokalno omrežje. Da jo preko aplikacije zaženete oziroma oblikujete urnike delovanja. Vsekakor je dobro, da je sposobna zaznavanja dežja in se zna vrniti na polnilno postajo, ko je v baterijah premalo energije za nadaljevanje dela.

Ker kosilnice za domačo uporabo nimajo načina, da bi vsak trenutek vedele, kje so, zato tudi kosijo med premikanjem po načelu urejenega kaosa. Površina, ki jo lahko z enim polnjenjem pokosijo, kajpada so uradni podatki višji od dejanskih, je skoraj v celoti odvisna od baterije. Kolikšno kapaciteto v Ah ali Wh nudi. Toda vprašajte se, koliko kvadratnih metrov površine sploh imate, kajti nima smisla imeti model sposoben na enkrat pokositi več kot 1000 kvadratnih metrov velike trate, če vaša obsega borih 200. Hkrati je zmogljivost baterije tisto področje, ki ga še najbolj preprosto izboljšate sami, tako da v napravo vgradite »večjo«. 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.