Raspberry Pi 400 je moderni naslednik Mavric in Commodorjev
Matjaž Ropret 2. novembra 2020 ob 17:15

Kartični računalnik Raspberry Pi je že dolgo priljubljen med domačimi graditelji in tudi za uporabo v vlogi bolj običajnega PC-ja se ga je dalo dobiti v že pripravljenem ohišju, a zadeva še nikoli ni bila tako simpatična, kot je RP 400. To je kompleten osebni računalnik, skrit v malo tipkovnico, prijazno tipkovnico z vsemi potrebnimi priključki.

Raspbery Pi 400 je na zunaj belo-rožnata tipkovnica brez številčnega dela. Spominja na hišne računalnike iz 80-ih let prejšnjega stoletja, kot so bili ZX Spectrum, Commodore 64, Amiga in podobni. Seveda je manjši, predvsem manj debel (visok). Znotraj so komponente, poznane iz četrte generacije »maline«. Konkretno to pomeni štirijedrni procesor ARM, 4 GB delovanega pomnilnika, žični in brezžični omrežni priključek, bluetooth 5.0. Za operacijski sistem in podatke je na voljo čitalnik pomnilniških kartic microSD, ki sprejme največ 64-gigabajtno kartico. Zadevo pa napaja klasičen polnilnik za pametne telefone.

Raspberry Pi 4 ponuja izkušnjo, ki se za večino uporabnikov ne razlikuje od tiste pri klasičnem PC-ju. Še posebej od začetka pandemije opažamo povečano uporabo za delo od doma in učenje na daljavo,

poudarjajo v fundaciji Raspberry Pi, ki razvija te računalnike. Da jih je zdaj kdo namenil otroku za domače šolanje ali celo sebi za delo, ne zgolj za domačo avtomatizacijo, je povsem razumljivo, saj so poceni, zmogljivosti pa so se skozi leta precej izboljšale. Treba se je sicer zavedati, da za video konference zadeva še zdaleč ni idealna, ker je treba priključiti ali zunanjo kamero ali star telefon v tej vlogi, in upati, da bo procesorske moči dovolj za tekoče delovanje.

Novi model, ki bo naprodaj za slabih sto evrov, na zadnji strani »tipkovnice« ponuja tri vhode USB (dva 3.0 in enega 2.0), omrežni priključek (LAN), dva izhoda mikro HDMI, čitalnik kartic, polnilni priključek USB-C in 40-pinski večnamenski priključek. V kompletu bodo poleg samega računalnika (tipkovnice) še polnilnik s kablom, miška (prav tako v belo-rožnati kombinaciji), metrski kabel HDMI, kartica velikost 16 GB z operacijskim sistemom (linux) in knjiga z nasveti. Tipkovnica bo lahko imela britanski, ameriški, nemški, francoski, italijanski ali španski razpored. Zadeva pa bo menda na voljo že prihodnji teden.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografije: Raspberry Pi

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja