Računalniške in telefonske novosti s CES-a 2017
Matjaž Ropret 4. januarja 2017 ob 12:33

V Las Vegasu se je z novinarskimi konferencami, ki bo trajale še danes, začel sejem zabavne elektronike CES. Že pred predstavitvami v živo pa je, kot običajno, pridrvela kopica napovedi novih izdelkov. Omenili bomo nekaj najbolj zanimivih in realnih za slovenske kupce. Realnih zato, ker CES vedno prinese kup najav, ki se kasneje izkažejo za fantomske. Pa tudi zato, ker nekateri računalniki in druge naprave pri slovenskih trgovcih ali sploh niso na voljo ali pa zgolj v določenih konfiguracijah.

Lenovo X1

Lenovo Thinkpad X1 carbon

Pregled začenjamo z osebnimi računalniki, ki že drugo leto zapored izgledajo kot najbolj atraktivne konkretne naprave CES-a (različnih konceptnih tehnologij, ki jih še dolgo ne bo mogoče kupiti, pač ne štejemo). Vodilni proizvajalec Lenovo je že tradicionalno prikazal nov model paradnega izdelka Thinkpad X1 carbon. Letošnji ima poleg nove srebrne barve – seveda bo še vedno na voljo tudi v črni – nekaj pomembnih novosti. Med drugim je naložen čisti operacijski sistem Windows, brez dodatne navlake (Signature Edition), sledilna ploščica pa ustreza Microsoftovemu standardu Windows precision touchpad. Za varno prijavo v okna sta na voljo ustrezna kamera in čitalnik prstnih odtisov, zaslon ima diagonalo 14 palcev (Full HD ali QHD) v 13-palčni velikosti ohišja, poleg dveh izhodov USB-C s protokolom Thundebolt 3 sta še dva klasična USB, žal pa je spet izginil čitalnik pomnilniških kartic. Lenovo obljublja kar 15-urno trajanje baterije, ob tem, da ima računalnik »prave« procesorje core i5 in core i7 (modeli z oznako U, ne ultravarčni z oznako Y). V Slovenijo X1 carbon letnika 2017 prihaja marca, cene se bodo verjetno znova začele nekje pri 1500 evrih.

Lenovo Miix 720

Komur pri tem modelu manjka zaslon na dotik in prilagodljivost ohišja bo lahko prav tako od marca naprej posegel po podobno prenovljeni X1 Yogi. Prihaja pa tudi nova različica tablice X1 Tablet z novimi procesorji in možnostjo vgrajenega projektorja. Lenovo je predstavil še novega konkurenta Microsoftovemu križancu Surface Pro in Applovemu iPadu Pro. Miix 720 ima 12-palčni zaslon z ločljivostjo 2880 x 1920, kamero s podporo za prijavo v Okna (Windows Hello), procesorje core sedme generacije, režo za kartice microsd in priključek USB-C. Cene se bodo začele nekje pri tisočaku, prihaja pa maja.

Dellove, HP-jeve in Asusove dvoživke

HP Spectre x360

Dell zadnjih nekaj let navdušuje ljubitelje majhnih in lahkih prenosnikov z modelom XPS 13. Ta zaradi zelo majhnih robov okrog zaslona ponuja 13,3-palčno diagonalo v precej manjšem ohišju. Zdaj je ameriški proizvajalec zasnoval še XPS 13 2 in 1, ki je, kot pove že ime, različica v maniri Yoge. Zaslon se torej zavrti naokrog, da je mogoče prenosnik uporabljati tudi kot tablico ali ga postaviti na mizo kot šotor. Ločljivost zaslona bo Full HD ali QHD+, vgrajen bo čitalnik prstnih odtisov, baterija naj bi tako kot pri X1 carbonu zdržala 15 ur dela. A bodo procesorji iz družine Y, se pravi nekdanji core m, ki ponujajo manjšo zmogljivost od tistih v carbonu. Kako bo z dobavljivostjo tega računalnika v Sloveniji, je vprašljivo.

Asus C302

Prav tako ni nujno, da se bo v Sloveniji prodajal HP-jev 15-palčni Spectre x360, saj doslej nismo zasledili niti njegovega manjšega (13-palčnega) brata, ki v tujini dobiva zelo dobre ocene. Večji x360 ima zaslon 4K, 12-urno trajanje baterije, ločen grafični procesor Nvidia Geforce 940mx, zvočnike z oznako Bang & Olufsen, kamero za prijavo v Okna in izhode Thuderbolt 3.

Plejado novih modelov je predstavil tudi Asus, a je znova vprašljivo, katere bo prodajal v Sloveniji. Zanimiv se nam zdi Chromebook Flip C302 z vrtljivim in dotikabilnim 12,5-palčnim zaslonom polne visoke ločljivosti, štirimi gigabajti pomnilnika in procesorjem core m, kar bi morali biti več kot dovolj za sistem Chrome OS. Cena bo približno 500 evrov, kar je za chromebook že kar veliko, a jo narekuje strojna zasnova.

Telefoni srednjega cenovnega razreda

Poleg televizorjev (več o njih jutri) je na razstavnih prostorih v mestu greha vedno precej monitorjev. Samsung je predstavil dva ukrivljena s tehnologijo kvantnih pik, kar izboljša barvni spekter, dobri pa so tudi vidni koti. Monitorja z oznako CH711 bosta na voljo z diagonalama 27 in 31,5 palcev. Ločljivost 2560 x 1440 se nam zdi ustrezna za prvo in prenizka za drugo diagonalo. O cenah nismo izvedeli ničesar. Dell je predstavil ultratanek 27-palčni monitor z enako ločljivostjo, kot jo imata omenjena samsunga, in priključkom USB-C. Naprodaj bo za približno 700 evrov. HP pa je prikazal 35-palčni ukrivljen igričarski monitor za 1300 evrov.

Samsung Galaxy A5

Telefoni po navadi na CES-u niso v ospredju in letos ni nič drugače. Omembe vredna sta dva samsunga in en honor. Korejski proizvajalec je napovedal novo serijo A, iz katere bosta za Evropo in s tem tudi Slovenijo aktualna A3 in A5. Že zdaj priljubljena modela v inkarnaciji 2017 nista doživela revolucije, Samsung je igral na varne karte, a je nekaj izboljšav kar dobrodošlih. Med njimi vodoodpornost po standardi IP68 in boljša tipala fotoaparatov (13 oz. 16 milijonov točk), priključek USB-C ter 3 GB pomnilnika in 32 GB prostora za podatke pri A5. Manjši model ima kombinacijo 2 + 16 GB, pa tudi zaslon z manjšo diagonalo 4,7 palcev in ločljivostjo 720p, medtem ko je pri A5 zaslon velik 5,2 palca in ima polno visoko ločljivost. Pri oblikovanju se je tokrat Samsung odločil za nekaj več zaobljenosti, namesto oglatosti, a kakšnega presežka ni ustvaril. Datum začetka prodaje teh dveh telefonov v Sloveniji je 3. februar, ceni pa bosta nekje okrog 350 evrov za manjši in 450 evrov za večji model.

Honor 6X

Huawei je predstavil nov model v svoji podznamki za mlade. Za Honor 6X sicer še ni nujno, da bo na voljo v Sloveniji, zagotovo pa se ga bo dalo kupiti v Nemčiji za približno 300 evrov. Za ta denar bo kupec dobil velik, 5,5-palčni zaslon polne visoke ločljivosti, osemjedrni procesor, veliko baterijo, 3 GB pomnilnika in 32 GB prostora za podatke, predvsem pa dvojni fotoaparat na zadnji strani. Pri tem bo drugo tipalo skrbelo samo za zbiranje podatkov o »globini« motiva, kar naj bi omogočalo posebne učinke. Na pogled intriganten izdelek, a konkurenca v cenovnem razredu med 250 in 450 evri je huda. Tudi zato, ker menda februarja prihaja Honor 8 lite za 250 evrov. V čem točno bo slabši od že znanega honorja 8, pa bomo šele izvedeli.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.