Računalniki od Karavank do Pekinga na ogled v Ljubljani
Matjaž Ropret 5. februarja 2019 ob 11:39

Na kulturni praznik (to je ta petek) v zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše vrata odpira razstava Naši računalniki od Karavank do Kitajske. Društvo Računalniški muzej želi z njo predstaviti duha časa, ki je bil na slovenskih tleh prisoten v 80. letih prejšnjega stoletja, ko je bilo potrebne za nakup in uporabo računalnikov precej iznajdljivosti, pa tudi znanja.

Iskra Delta 4850

Razstavljenih bo več kultnih računalnikov iz tistega časa, ki pa ne bodo samo mrtve naprave, ampak bodo za to priložnost oživeli in obiskovalcem ponudili možnost, da obudijo spomine. Prepletale se bodo tri glavne, eksplozivne zgodbe. Iskradelta 4850 ter strežnik in terminal Triglav (Vax) bodo obiskovalce popeljali postavljat mrežo po Kitajski. Predor Karavanke se predstavlja s prenosnikoma, ki sta »delala« na predoru – Daewoo dn386s in Compaq Portable III. Kdor se še spominja, kako je čez mejo »švercal« računalnike ali komponente, pa bo to podoživel v »stoenki«, v kateri se bo pripeljal dobri stari ZX Spectrum ali po domače mavrica. Poleg tega pa bo na voljo »no-lan kišta«, malo drugače zapakiran računalnik – namreč konzola Playstation prve generacije z igrami naše in vaše mladosti.

Za vse, ki se še spominjajo teh časov in so se morda takrat tudi začenjali spoznavati z računalniki, ljubiteljsko ali profesionalno, bo razstava verjetno nostalgična. Za ostale pa bo priložnost, da se prestavijo v drugo obdobje, ko digitalnost nikakor še ni bila vsakdanja in ko smo se pogovarjali o kilobajtih in kvečjemu megahercih, ne giga- in terabajtih ter gigahercih.

»Čeprav razstava posega slabih 40 let v zgodovino digitalizacije družbe, nagovarja marsikatero vprašanje, ki je še kako aktualno prav v tem času. Ob grožnji najnovejše trgovinske vojne, nas popelje v čas, ko so inženirji Iskre Delte z ameriško tehnologijo v omrežje povezali dobršen del Kitajske. Ob vedno pogostejših raziskavah o zasvojenosti naših malčkov s tablicami in pametnimi telefoni se spomnimo kakšno razburjenje je v hiše prinesel pogosto prešvercani ZX Spectrum. Ob razširjenosti virtualnih delovnih okolij in dela na daljavo pa nas razstava popelje v zgodovinski trenutek, kjer je današnjemu očesu precej neimpresiven prenosnik omogočil pospešeno meddržavno sodelovanje ob gradnji vrhunskega tehnološkega dosežka – cestnega karavanškega predora,«

so zapisali v Računalniškem muzeju.

Slednji v Ljubljani deluje že več kot 15 let in edini sistematično hrani pomembne mejnike iz zgodovine naše digitalne družbe, ki je bila pogosto v vrhu svetovnega napredka. Celotna zbirka s 350 eksponati bo letos dobila stalno postavitev v novih prostorih na Celovški cesti 111 (ob kinu Šiška). Tokratna razstava v ljubljanski Mestni hiši bo odstrla delček celotne zbirke, na ogled pa bo do 26. tega meseca.

V tem času se bo zvrstilo tudi nekaj dogodkov. Poleg odprtja razstave ta petek (8. februarja) ob 18. uri, bo 12. prav tako ob 18h odprto srečanje društva Računalniški muzej Spomini na kilobajte. V torek, 19. februarja, bo znova ob šestih popoldne RETRO okrogla miza – svetla in temna zgodovina računalništva. Na njej bodo sodelovali Jonas Žnidaršič, Sergej Hvala, Artur Švarc, Mitja V. Iskrić in član našega uredništva Marjan Kodelja. Nato pa bo 26., kajpak ob 18h, skupaj z zaključkom razstave še predavanje Svilena dolina ali kako so slovenski strokovnjaki prvi izvozili internet na Kitajsko.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografije: Računalniški muzej

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja