Računajo, da bo Peugeot 3008 znova uspešnica, in tokrat naj bi bila desetina električnih (#video)
Matjaž Ropret 6. junija 2024 ob 13:54

Prejšnji 3008 je bil za Peugeot prelomni model. Po približno desetletju iskanja identitete znamke in neprepričljivih izdelkov (samih po sebi in tudi glede zanesljivosti) je z drugo generacijo tega SUV-ja ponudila všečen, moderen, tehnološko napreden, inovativen avtomobil, ki je hipoma postal velika uspešnica in to tudi ostal vse do konca svoje življenjske dobe. Zdaj pa je tu tretja generacija, ki so jo znova korenito spremenili, da ostaja sveža. Ugajala naj bi sicer istim kupcem, a še nekaterim zraven, predvsem ciljajo na mlajše, nekatere bi lahko pritegnila tudi zaradi elektrifikacije.

Peugeot 3008 sicer ostaja srednje velik SUV, vendar tokrat s položno spuščajočim se zadnjim steklom, ki se zaključi kar visoko nad tlemi, od tam pa gre ravno navzdol. Zadek je torej v kupejevskem slogu, vendar ne gre tako nizko, da bi to vplivalo na prostornino prtljažnika. Ta je na enakem nivoju kot pri predhodniku, res pa je, da je avto zrasel v dolžino za skoraj deset cm. Taka oblika ima zagotovo za cilj atraktivnost, prepoznavnost (četudi ni ne prvi na zadnji v podobnem slogu), impozantnost, delno pa tudi aerodinamičnost, saj je čim nižja poraba ključnega pomena, še posebej pri električni izvedbi.

Spredaj ostaja prepoznaven tudi zaradi luči, sploh dnevnih, pa tudi zaradi novega, večjega emblema, ki narekuje tudi velikost maske. Žarometi so sicer pri višjem od zdaj le še dveh nivojev opreme (GT, osnovni je Allure) matrični z mnogo triki za prilagodljivo osvetljevanje glede na zavijanje oz. vožnjo naravnost, zunanje razmere, hitrost.

Ena od glavnih atrakcij druge generacije, predstavljene jeseni 2016, je bila za tiste čase naravnost »vesoljska« notranjost. Velika zaslona, lebdeči elementi, povsem drugačne linije, armatura, ki je obkrožala ne samo voznika, ampak tudi sovoznika, vse to je bilo takrat zelo posebno. Zdaj seveda ni več toliko, vseeno pa so znova poskrbeli, da 3008 tudi znotraj izstopa. Našli so nove načine, kako zadeve oblikovati drugače, tipke so postavili na mesta, ki jih drugi avtomobili sploh nimajo, na vrhu armaturne plošče pa, vsaj pri opremi GT (pri Allure za doplačilo) kraljuje enoten 21-palčni »lebdeči« zaslon, na katerega voznik gleda čez mali volan – tudi že standardna lastnost avtomobilov Peugeot, ki še naprej rahlo razdvaja, vendar očitno ne odvrača kupcev – in ki je na desnem delu odziven na dotike. Spodaj na armaturi je še komandni zaslon z bližnjicami do glavnih elementov infozabavnega sistema. Osnovni ima menda tam tipke in zaslona pod sicer enotnim steklom sta dva malo manjša. Do tega še pridemo, a bolj ali manj je oprema Allure, čeprav čisto spodobna, bolj zaradi tega, da je v ceniku cenejša opcija, večina pa bo najbrž razmišljala pretežno o GT-ju.

Avto je narejen povsem na novo razviti Stellantisovi platformu STLA M, ki predvideva tako hibridne kot popolnoma električno različico. Za zdaj je v prodaji slednja z »manjšo« kapaciteto baterije in enim motorjem za sprednji pogon. Poleg te pa še blagi hibrid s kombinacijo 1,2-litrskega prisilno polnjenega trivaljnega bencinskega motorja z močjo 100 kW (136 KM) in elektromotorja (21 kW) ter majhne baterije znotraj šeststopenjskega robotiziranega ročnega menjalnika. To kombinacijo so pred časom že začeli vgrajevati tudi v druge modele te in ostalih znamk iz skupine in smo jo nedavno testirali v Peugoetu 208, kjer nam je prirasla k srcu zaradi zelo tekočega in pretežno mirnega delovanja, le redko se namreč zazna menjave prestav in sliši kaj podobnega »tuljenju« tovrstnih sistemov, ter vožnje v maniri električnega pogona, skoraj brez uporabe pedala za zaviranje. Moči je bilo tam dovolj ali celo na pretek v športnem voznem načinu, kako bo pri večjem in težjem 3008, pa bomo šele videli. Ni več negativno razvpitega jermena, temveč deluje z verigo. Avto lahko, kadar je energije v bateriji dovolj, razvija več kot 150 KM, vendar je v homologaciji navedena zmogljivost bencinskega motorja, ker se hibridni del vklaplja samo za pomoč in ga ni mogoče vključiti »prisilno.« Ni torej povsem električne vožnje na zahtevo voznika, za to je baterija premajhna.

Z električnim, za katerega že s to, eno samo različico računajo na desetino prodaje, nezgrešljivo ciljajo na ID.4, Škodo Enyaq, prihajajočega Forda Explorerja, tudi Teslo Model Y, tako po velikosti avta kot po kapaciteti baterije in dosegu. Tega je uradno za 525 km, verjetno bo realnih 400 km v blagem vremenu kar soliden dosežek. Polnjenje z izmeničnim tokom je standardno trifazno z največ 11 kW, z enosmernim tokom pa do 160 kW, pol ure naj bi bilo zadosti za polnitev od 20 do 80 odstotkov. Prihodnje leto prihaja različica z dvema motorjema in s tem štirikolesnim pogonom, pri enaki bateriji, kar bo neizbežno nekoliko skrajšalo doseg, poleg nje pa še najbrž bolj zanimiva (če ne bo pretirano dražja) z večjo baterijo kapacitete kar 98 kWh. Ta naj bi po ciklu WLTP nudila blizu 700 km dosega. Imela pa bo en, vendar malce močnejši motor.

Že letos proti koncu jeseni naj bi se ponudbi pridružil še priključni hibrid. Ta bo imel večjo baterijo kot prejšnji, z 21 kWh namesto 13 kWh, kar bo menda zadostovalo za 85 km dosega. Žal se bo še vedno polnil zgolj enofazno na izmeničnem toku, v osnovi s 3,7 kW, za doplačilo pa s 7,4 kW. Sistemske moči bo 130 kW (195 KM), menjalnik bo sedemstopenjski robotizirani.

Cene se začnejo pri 33.650 evrih za hibrida in 45.200 evrih za električnega. Prvi je menda celo za tisočaka cenejši od starega 3008. Popusta pri lizingu je 1.500 evrov, razlike med opremama Allure in GT pa za 3.200 evrov pri hibridnem in 3.600 evrov pri električnem. Toda osnovni opremi bi vsekakor dodal aktivni regulator hitrosti, ki je na voljo samo v paketu (Pomoč vozniku, 1.300 evrov), in enotni zaslon z navigacijo (paket, ki prinese še podstavek za brezžično polnjenje telefona, 800 evrov), kar že nanese dobra dva tisočaka. Za še enega dodatnega pa z opremo GT kupec dobi še matrične žaromete, ogrevan volan, parkirna tipala spredaj, podiranje naslonjal v razmerju 40:20:40 ter še nekaj drugih zadev, zato se mi doplačilo vsekakor zdi na mestu, saj dobite bistveno bolj popolnjen in tudi uporaben avtomobil. In, mimogrede, doplačilo za serijsko vgrajeno, snemljivo vlečno kljuko, velja dokaj ugodnih 700 evrov.

Cenik

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja