Qualcommov Quick Charge 5 bo telefon napolnil v četrt ure
Matjaž Ropret 29. julija 2020 ob 11:15

Rešitve (super) hitrega polnjenja telefonov, o katerih smo pisali nedavno, so z uporabniškega vidika dobrodošle, imajo pa težavo. Delujejo samo v kombinaciji s točno takim polnilnikom, kot ga proizvajalec prilaga telefonu, ni nikakršne širše združljivosti. V povezavi s priključkom USB-C sicer obstaja standard Power Delivery, ki pa ga večinoma uporabljajo proizvajalci prenosnikov, redkeje telefonov. Pri teh je še najbolj univerzalna tehnologija Qualcommov Quick Charge, ki pa je v zadnjem času nismo videvali prav pogosto, saj je nekoliko zaostala. Do različice 5, ki jo je ameriško podjetje napovedalo nedavno in v konkretne izdelke prihaja jeseni.

Glavna novost pri tehnologiji Quick Charge 5 je možnost polnjenja s 100W ali celo več, medtem ko je različica 4 šla do 45W. Seveda je novi standard združljiv za nazaj in tudi z USB-C Power Delivery, tako da bodo novi polnilniki primerni za kar širok krog naprav, ki jih bodo lahko polnili pri optimalni napetosti in toku, ne samo za nove telefone, ki bodo dejansko podpirali QC 5. Prav to je pogosto težava z mobilniki, ki so zasnovani denimo za Vooc ali Super Dart (Oppo, Realme) ali za Huaweijev SuperCharge. Če jih uporabnik priključi na drug polnilnik, tudi če podpira USB-PD, QC 4 ali kakšno drugi hitro tehnologijo, se bo polnil bistveno počasneje in manj optimizirano, kot bi se lahko.

Novi standard deluje pri 20V napetosti, pri čemer ima vgrajenih 12 ločenih zaščit glede napetosti, toka in temperature. Nasploh naj bi nova rešitev pomenila za deset stopinj Celzija hladnejše polnjenje, pri čemer pa je do štirikrat hitrejše. V Qualcommu obljubljajo, da se bo baterija z danes tipično s kapaciteto (med 4000 in 4500 mAh) od 0 do 50 odstotkov napolnila v vsega petih minutah, popolnoma v 15 minutah. Kot sva z Marjano že večkrat poudarila, je sicer bolj »zdravo« začeti polnjenje kmalu, kot odstotek pade pod polovičnega, in ga ustaviti med 80- in 90-odstotno napolnjenostjo.

Velika sprememba, ki sploh omogoča tako hitrost, je razdelitev baterij v telefonu na dva dela. Podobno kot imajo prenosniki (ali nenazadnje avti) baterije oz. akumulatorje z več celicami, ki pa se navzven predstavljajo kot enotne, bosta tudi v mobilnih s podporo za Quick Charge 5 dve ločeni bateriji, da bo sistem lahko polnil obe hkrati in tako dosegel želeno hitrost. Delovali pa bosta kot ena sama.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Novi standard bodo za začetek podpirali telefoni s procesorjem Snapdragon 865 ali Snapdragon 865+ ter ustreznim dodatnim vezjem ter tipali. Kasneje pa bo Qualcomm zadevo seveda vključil v prihodnje procesorje višjega razreda, upamo pa, da jo bo sčasoma ponudil vsaj še v srednjem cenovnem razredu.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.