Qualcomm bi rad v vseh napravah videl podporo za 5G
Matjaž Ropret 3. septembra 2020 ob 16:26

Podjetje Qualcomm je verjetno eden največjih promotorjev tehnologije 5G in zagovornikov vedno vključenih ter vedno povezanih prenosnih računalnikov. Za vse tovrstne naprave seveda proda procesorje, modeme in druge čipe proizvajalcem, na letošnjem, pandemičnim razmeram prilagojenem sejmu IFA 2020, pa je predstavil nov tri nove procesorje – vstopnega s povezljivostjo pete generacije za mobilne telefone ter novi generaciji čipov za prenosnike in pametne ure.

Letošnji telefoni in tablice s procesorjema Snapdragon 865 in 865+ vsi podpirajo peto generacijo, ker proizvajalci ne morejo uporabiti teh čipov brez modema za 5G. Videli smo že nekaj telefonov s srednjerazrednim procesorjem Snapdragon 765G. v začetku prihodnjega leta pa prihajajo še modeli z novim Snapdragonom serije 400. S tem bodo lahko proizvajalci ohranili ceno pod dvesto evri in hkrati tudi cenovno občutljivim kupcev ponudili 5G. Med podjetji, ki so že napovedala tovrstne telefone, so Oppo, Xiaomi in Motorola (Lenovo).

Qualcommov predsednik Cristiano Amon je v svojem govoru na Ifi ocenil, da bo prihodnje leto prodanih 750 milijonov telefonov s podporo za 5G, leta 2022 pa bo to število že preseglo milijardo. Leta 2025 naj bi bilo po svetu že blizu tri milijarde povezav v omrežjih pete generacije. Teh je sicer zdaj že več kot 80 v več kot 40 državah, med njimi tudi v Sloveniji. Vendar Telekom Slovenije še vedno časa s predstavitvijo podrobnosti (naročniškega paketa in cen) ter dejanskim začetkom ponujanja te storitve. Želi namreč imeti v ponudbi telefone z nadgrajeno in preverjeno programsko opremo vsaj dveh proizvajalcev.

Procesor za prenosnik Snapdragon 8cx druge generacije je glede povezljivosti sicer enak predhodniku in tu se proizvajalci naprav dejansko lahko odločijo, ali bodo vanje vključili podporo za 5G (ter hkrati tudi za LTE) ali ne. Pri ultra tankih računalnikih z dolgo avtonomijo baterije je seveda smiselno vključiti se konstantno povezanost, saj brezžičnih omrežij Wi-Fi pač ni povsod. Naj bi pa procesor prinesel 50-odstotno pohitritev glede na prvo generacijo in za toliko bo po Amonovih trditvah zmogljivejši tudi od Intelovega i5 s sedmimi vati porabe (serija Y). Glede na i5 s 15W (U) naj bi bil 8cx gen2 do 18 odstotkov zmogljivejši. Ta procesor sicer tipično tudi porablja 7W energije, toda v Qualcommu zatrjujejo, da je njegova energijska učinkovitost za polovico boljša od tiste pri i5 in da zalo lahko prenosnik z njim ponuja tudi »večdnevno« avtonomijo. Poleg tega napovedujejo boljšo obdelavo signala s kamer kot pri običajnih prenosnikih in bolj jasen zvok iz mikrofonov.

Prvi prenosnik s tem čipom, ki so ga predstavili na tokratni Ifi, je Acerjev Spin 7. Z vrtljivo zasnovo zaslona, pisalom in za zdaj neznano ceno. Menda nekaj atraktivnega v poslovnem razredu pripravlja HP, vendar tokrat še niso razkrili nikakršnih podrobnosti.

Velika težava teh prenosnikov na nasploh platforme Windows 10 za Arm, je poleg visokih cen predvsem odsotnost podpore za 64-bitne programe. Zaradi tega mnogi programi za Windows 10 na teh računalnikih preprosto ne delujejo. Amon in Microsoftov Panos Panay sta v skupnem delu nastopa zatrdila, da prihaja večja podpora za 64-bitne ukaze v tem operacijskem sistem, s tem pa tudi več programov, a nista bila nič bolj specifična glede časovnice in obsega. Vse skupaj pa traja že nekoliko predolgo in predvsem je napredek bistveno prepočasen. Morda ga bo spodbudil Applov prehod na procesorje Arm pri računalnikih Mac.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Snapdragon 4100 je nova platforma za pametne ure, ki obljublja za 85 odstotkov boljše sistemske zmogljivosti od predhodne generacije, grafične zmogljivosti pa so se menda povečale kar za 2,5-krat. Ob tem naj bi ure s sistemom Wear OS namesto en dan ali v najboljšem primeru dva dni, z enim polnjenjem baterije omogočale več dni, celo do en teden delovanja. To pa bi bil tudi glavni in najbolj zaželen napredek.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja