Ptice roparice in fantastična osamosvojitev Harley Quinn (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 3. februarja 2021 ob 06:35

Če bi bilo lansko leto običajno, bi bil začetek predvajanja drugega filma o Jokerjevi bivši lanski sneg, tako pa je silno navdušujoča novica za vse naročnike televizijskega programa HBO!

Zgodba je drugotnega pomena. Harley Quinn (Margot Robbie) je preprosto tako zelo kul, da mi je postalo jasno, zakaj se je hčerka vanjo preoblekla pred dvema letoma za pusta. Najprej Elsa, nato Harley, letos Harry Potter, kaj še bo? Ker se obnaša brez zavor in odgovornosti, Harley ugotovi, kaj pomeni emancipacija. Oziroma v njenem primeru razhod z Jokerjem. Nič kaj dobrega, saj se vsi, ki jim je kadarkoli škodovala, postavijo v vrsto. Ali kot je rekla zapita detektivka Renee Montoya (Rosie Perez), »začetek odprtega lova na Harley«. Poleg njunih so v ospredju še zgodba Lovke Helene Bertinelli (odlična Mary Elizabeth Winstead), Črnega kanarčka, pevke z nadnaravnimi močmi Dinah Lance (Jurnee Smollett-Bell), mladoletne žeparke Cassandre Cain (Ella Jay Basco) in osrednjega negativca Romana Sionisa – Črna maska (Ewan McGregor).

Harley je najboljša med streljanjem bomb s konfeti in ko ljubkuje domačega ljubljenčka, hijeno z imenom Bruce.  

Junaki v mestu Gotham so silno hrabri in načelni, a hkrati dolgočasni. Batman je morda res na pravi strani zakona, a Joker, Pingvin, Ugankar in druščina so bili vedno neskončno zabavnejši. Za Harley Quinn velja enako. Tako zelo zabavna je, da se ne sprašujemo o morali in etiki njenega početja. Čemu bi sploh se, ko gre za čisto fikcijo. Naslov sicer namiguje na skupino superjunakinj (Ptice roparice), ki se borijo proti zlu, vendar so v funkciji »odra« za njena odlično predstavo. Podobna Harlekinu, z banalnimi, a na trenutke silno inteligentni samogovori in verbalni prebliski, je zabavnejša, kot je bil Joker kadarkoli. Sploh pa zabavnejša, kot je ta v svoji zadnji filmski podobi.

»Imam doktorat, a mi je rekle, da sem glupa«

Kaj pa film. Petarda! Zgodba skače sem ter tja, naprej in po potrebi s hitrim predvajanjem nazaj, tako da spominja na noro vožnjo z vlakcem smrti brez delujočih zavor. Režiserka Cathy Yan se je potrudila in ustvarila zanimiv, dinamičen in razburljiv film, vreden ogleda.

Kaj: Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)

Kje: program HBO

Ocena: 4 (kot bi dejal moj dobri prijatelj, »tako neumen, da je zihr dobr«)

Priporočilo: Zaradi lupljenja obrazov in hudičevo veliko nakazanega nasilja, bi stežka dejal, da je primeren za vse starosti in intelektualne dosege. (uradno 16+)

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja