PRVI VTISI: Že zaradi USB-C obvezno enega iz serije iPhone 15
Matjaž Ropret 26. septembra 2023 ob 06:35

Po prvem vikendu s trojico novih Applovih telefonov lahko podam prva opažanja o tem, kaj je novega in drugačnega, in tudi nekaj nasvetov, kako se odločati med novinci. Vsekakor pa že takoj povem, da bi imel v izbiri samo modele iPhone 15, kajti predhodniki s priključkom Lightning delujejo zastarelo in so bistveno manj vsestranski.

Na testu imamo »osnovni« iPhone 15 ter oba modela Pro. Manjka Plus, ki pa je v vsem, razen velikosti, enak petnajstici. Med Pro-jema je namreč poleg velikosti zaslona in baterije (ter seveda fizični velikosti naprav) še ena razlika. Novi Pro Max ima namreč po novem v foto-video sklopu teleobjektiv s petkratno optično povečavo, medtem ko 15 Pro ostaja pri že znani trikratni. O samih razlikah med »običajno« in »profesionalno« linijo pa seveda skozi besedilo. Nekateri morda še neodločeni se bodo zagotovo odločali tudi skozi prizmo cenovnih razlik, seveda v kombinaciji s tistimi iz dejanske uporabe – kaj pridobim s Pro oz. izgubim, če se odločim za »navadnega« -, pri čemer cene v prosti prodaji, ki jih bom omenjal v članku, veljajo za trgovine iStyle, operaterske pa za Telekom Slovenije. Ti dve podjetji sta namreč posodili telefone na test.

iPhone 15

Začnimo z najbolj dostopnim med novinci, pri čemer je opis dostopen uporabljen nekoliko svobodno, saj stane vsaj 1022 evrov v prosti prodaji (128 GB) ali 40 evrov na mesec ob dvoletni vezavi, različica z 256 GB pa 1162 evrov oz. 45,50 na mesec. Ta za samo uporabo še naprej ostaja daleč najbolj prijeten, dokaj majhen, tanek in lahek, čeravno je Pro zdaj nekoliko lažji od prejšnjih generacij in mu to precej pomaga pri dajanju boljšega občutka v rokah. Pa vendar je še vedno debelejši in občutno težji, tudi fotografska izboklina je bistveno bolj poudarjena, in ob oglati obliki bi zgolj ob upoštevanju ergonomije, ali če bi to lastnost postavil na nesporno prvo mesto, gladko izbral malo petnajstico. Plusa, ki ga sicer ne testiram, a sem ga imel v rokah v trgovini in se tudi spomnim lanskega, ne bi imel v izboru, saj je občutno večji in manj prijazen za uporabo, hkrati pa njegov večji zaslon ne ponuja veliko koristi. Poleg tega je s 1180 evri za skoraj 160 evri dražji in te cenovne razlike ter tudi absolutnega zneska nikakor ne opraviči. Če pogledujete proti večjemu zaslonu, potem priporočam 15 Pro Max.

Iphone 15 (in seveda tudi 15 Plus) ostaja pri zaslonu z osveževanjem 60 Hz, kar je velika škoda, četudi bo marsikdo trdil, da se tega ne opazi. To seveda ne drži, se pa strinjam, da ni usodno. Toda telefon stane več kot tisočaka in zato bi se hitrejše osveževanje ne samo spodobilo, temveč ni izgovora, da ga ne zagotovijo. Tudi 10-bitnih barv nima ta OLED, pa vendar je dovolj lep in tudi svetel, da se nad njim ne morem zares pritoževati. Dinamični otok, kot Apple marketinško poimenuje izrez v zaslon, je lepa estetska pridobitev v primerjavi s prejšnjo neugledno zarezo, prav veliko uporabne funkcije, poleg prikazovanje pomembnih sprememb – ko se nekaj vklopi ali izklopi -, pa v resnici nima. In mnogi razvijalci ga še naprej ignorirajo. Zagotovo pa so animacije, kjer so, izvedeno atraktivno. Ob strani je ostalo dobro znano stikalo za utišanje in to se mi zdi čisto v redu odločitev.

Fotografska objektiva sta še naprej dva, od teh je glavni končno prešel na tipalo z 48 milijoni pik, kar omogoča nekaj novih »trikov«. Med drugim shranjevanje fotografij v 24 megapikah namesto klasičnih 12 (s po štirimi pikami združenimi v eno) in dvakratni digitalni zum »brez izgube kakovosti«. In četudi imata oba modela Pro nekoliko izboljšano 48-milijonsko tipalo ter naprednejšo obdelavo signala zaradi novega procesorja, petnajstici uporabljata tistega iz lanskih Pro-jev, so razlike med fotografijami majhne ali celo zanemarljive. Vsaj po dozdajšnjih ugotovitvah, a nekaj testiranja je še pred menoj. Opazijo se kakšne različne teksture, rahlo drugačna osvetlitev in še kaj, toda s fotografijami iPhona 15 nihče ne bo razočaran. Tudi dvakratna povečava izpade čisto spodobno. Ultraširoka in selfijevska kamera nista kaj dosti napredovali.

Težko rečem kaj bolj določnega o trajanju baterije, toda zaloge je vsekakor dovolj za cel dan in med mirovanjem je poraba znova minimalna. Še posebej, ker še naprej ni opcije vedno vključenega zaslona, ki jo nudi nivo Pro. Tudi polnjenje ni nič kaj hitrejše, toda USB-C predstavlja veliko pridobitev. Več o njem, ko pridemo še skozi nekaj drugih novosti pri dražji dvojici.

iPhone 15 Pro in 15 Pro Max

Kot rečeno sta oba kar občutno lažja in ju je zdaj mogoče uporabljati dlje časa, brez da bi ju pretirano čutili, še vedno pa nista najbolj prijetna zaradi debeline in oglatega oboda. Titanski sloj je prijetnejši za dotik kot jeklo, kako se bo vizualno obnesel na dolgi rok, pa ne morem soditi.

Ob strani je zdaj »akcijska tipka« namesto stikala za utišanje, ki je po eni strani uporabna in zelo prilagodljiva, a po drugi preveč omejena in bo za nekatere tudi pomenila korak nazaj. Nastaviti jo je res mogoče za skoraj karkoli se lahko zamislite, nekatera dejanja, kot so vklop svetilke, zagon fotoaparat, snemanje zvočne beležke, povečevalno steklo, odpiranje želene aplikacije ali še kakšno drugo bližnjico. Toda nastavljena je lahko samo ena od teh zadev, ki se sproži ob malo daljšem pritisku, medtem ko krajši zgolj pove (v »otoku«) kaj je nastavljeno oz. ali zadeva vklopljena ali izklopljena (denimo utišanje). Kdor namesto utišanja želi nekaj drugega, bo zadovoljen. Kdor je prej samo pogledal telefon ali zatipal stikalo, in je vedel, ali je telefon »na tiho« ali ne, pa bo spremembo obžaloval. Mislim, da bi enako funkcionalnost lahko pripravili tudi z dvojnim pritiskom na katero od drugih tipk (za glasnost oz. vklop), staro stikalo pa pustili.

Pri fotografiji je poleg novega glavnega tipala nov tudi teleobjektiv, vendar le pri 15 Pro Max. Petkratna optična povečava je po eni strani sicer lahko poslabšanje, še posebej za goriščnice med staro in novo vrednostjo, ki se zdaj zanašajo na digitalno povečavo, toda sam bolj gledam z vidika, da je dvakratna še skoraj enake kakovosti kot osnovna fotografija z glavnega objektiva, in tudi trikratna digitalna še ni hudo slaba. Zato je smiselno, da ima teleobjektiv večjo goriščnico. V jeziku fotografov ima trikratni 72 mm, petkratni pa 120 mm. Morda bi raje videl 105 mm, torej malce več ko 4x, toda na žalost imajo proizvajalci svoje ideje. Sama kakovost se sicer zdi podobna ali celo boljša kot pri starem objektivu, ki ga še ima manjši Pro.

Oba omogočata izbiro goriščnice tudi pri glavnem objektivu, pri čemer je 24 mm optična, drugi dve opciji – 28 mm in 35 mm – pa sta pridobljeni digitalno, z izrezom in povečavo, tu žal ni kakšnega naprednejšega izbiranja ali združevanja pik. Na prvi pogled sicer velikih razlik v kakovosti ni, toda govoriti, da ima glavni objektiv tokrat tri goriščnice je vseeno vsaj do neke mere zavajajoče.

In potem pridemo do priključka USB-C. Pred leti je bil Lightning fina rešitev, toda sčasoma je, nenadgrajen, postal cokla. Poleg tega je se je USB-C razširil v vse ostale naprave, in iPhone ter nekateri drugi Applovi izdelki so ostali na svojem otočku. Zdaj lahko te telefone priklapljam na vse kable, ki jih imam po hiši, za polnjenje ali za prenos podatkov na računalnik, in vse deluje brez težav. Poleg tega je funkcioniralo še troje. Prek ustreznega kabla (iz USB-C na HDMI) sem na telefone priključil monitor in dobil sliko njihovega zaslona. Z razdelilnikom sem uspešno prebral datoteke na kartici (mikro) SD in na ključku USB. In snemal sem z zunanjim mikrofonom (»bubico«), ki ga uporabljam že nekaj časa, seveda doslej le z androidnimi telefoni. Oba modela Pro imata tudi spodobno hiter prenos datotek na računalnik, osnovna žal počasnega, toda za resno snemanje 4K si bo tako ali tako vsakdo od tovrstnih uporabnikov omislil 15 Pro Max. Slednjega bi tudi sam izbral, če bi se odločal med obema. Resda je večji, toda nekako se zdi bolje uravnotežen in tista »plošča« za kamere ni tako hudo izrazita, pa tudi baterija ima ustrezno kapaciteto, medtem ko je manjšemu za tovrstne video in druge zahtevne naloge malo manjka. Cenovno se sicer 15 Pro začne pri 1290 evrih v prosti prodaji ali 51 evri na mesec, kar je manj kot lani za 14 Pro, vendar še vedno s pičlimi 128 GB prostora za podatke. Za (nujnih) 256 GB je treba odšteti še pet evrov na mesec več oz. 1428 evrov v trgovini. 15 Pro Max ima že v izhodišču 256 GB, zato je njegova izhodiščna cena 1556 evrov v prosti prodaji ali 61 evrov na mesec z vezavo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja