PRVI VTIS: Zaradi tega me Ultra kot »športnica« ni prepričala!
Marjan Kodelja 30. septembra 2022 ob 05:51

Nedvomno gre za zanimiv skupek strojne opreme, toda Applova ura za zahtevne športnike ne nudi ničesar, česar še nisem videl, ob ne pretirano uporabni avtonomiji. A za marsikoga bo še največja ovira cena!

Ko so pokojnega Steva Jobsa vprašali, kdaj bo Apple naredil pametno uro, je odgovoril z vprašanjem. »Ali potrebujete še eno napravo, ki jo morate polniti vsak dan?« Očitno je, da uporabniki Applovih naprav s tem nimajo nikakršnih težav. Hkrati nisem prepričan, da bo enakega mnenja nekaj odstotkov najbolj zahtevnih rekreativcev in športnikov, katerim želijo vsiliti Apple Watch Ultra. Vam, ki zdaj uporabljate športne ure Garmin, Polar ali Suunto.

Apple vedno stavi na vse ali nič. Ne pride mu na pamet, da bi po vzoru na primer Huaweijeve ure Watch 3 omogočil večtedensko življenjsko dobo baterije ob izklopu večine pametnih funkcij. Namesto tega Ultra nudi vse, kar premore bolj običajna Apple Watch serije 8, in še nekaj dodatnih funkcij in izboljšav. Posledica je avtonomija do 36 ur oziroma do 60 ur v načinu varčevanja, ko ura izklopi nekatere funkcije. Kot so vedno prižgan zaslon, Wi-Fi, zaznava nepravilnega srčnega ritma in spremljanje nasičenosti kisika v krvi. Skratka ničesar pretresljivo pomembnega, vendar je hkrati jasno, da lahko kar pozabite na varčevanje med snemanjem dejavnosti. Podatek o avtonomiji bo kar držal. V 24 urah, med katerimi sem slabo uro beležil hojo po gozdu, je napolnjenost baterije padla na 49 odstotkov.

Težava ni toliko avtonomija kot pozabljivost. Če je ne boste redno polnili in ob načrtovani športni dejavnosti raven napolnjenosti baterije ne bo blizu vrha, je ne bo sposobna spremljati. Če traja uro ali celo dve sicer ne boste imeli težav. Toda ne predstavljam si, da bi Ultro vzel na dvodnevno potepanje po gorah, večdnevnega namenoma raje ne omenjam, in polnilec ali dodatno baterijo pozabil doma! To pa je nekaj, kar zahtevni uporabniki hočejo in kar jim nudijo športne ure, kot je na primer Suunto 9 in nekatere izven te označbe (Huawei Watch GT 3). Celo Samsungove pametne ure Galaxy Watch 4 in 5, ki jih glede tega redno kritiziran, nudijo daljšo življenjsko dobo baterije!

Poglejmo še eno »razvpito« novo funkcijo – potapljanje. Apple po mojem dokaj nekritično trdi, da Ultra nadomesti potapljaške ure, kot sta na primer Suunto D5 oziroma podobna Garminova. Nedvoumno zagotavljata, kar obljubljajo. A čemu bi potapljači, katerim je natančnost in predvsem celovitost življenjskega pomena, zaupali v tem pogledu slabo preizkušeni noviteti. Ne bodo. O tem sem prepričan. Morda turisti, ki se na dopustu ob profesionalnem vodstvu spustijo ne pretirano globoko. Ali občasni potapljači na dah, ki iščejo školjke za svoje otroke. Koliko nas sodi med takšne? To sem se nazadnje vprašal poleti med preizkušanjem programa beleženja prostega potapljanja ure Watch GT 3 Pro. Takrat se mi je zdelo funkcija zanimiva. Kasneje zabeleženih podatkov nisem niti enkrat pogledal. Nekaj, kar je morda uporabno za peščico, a hkrati tudi nekaj, česar večina ne potrebuje.

Natančnost satelitskega sprejemnika je naslednja pomembna lastnost dobre športne ure. Težko bi dejal, da je dvofrekvenčni sprejemnik novost, saj sem ga videl že v kar nekaj urah. Strinjam pa se, da pomaga pri natančnejši navigaciji v gozdovih in predvsem urbanih »soteskah«. A kot sem dejal. Apple tudi v tem primeru bolj kot ne sledi dejavnostim drugim. Tistim, ki jim z Ultro želi speljati kliente.

Ultra kot tehnološka naprava nudi ogromno. Ampak kot naprava, ki je v prvi vrsti namenjena beleženju športnih dejavnosti, ima prekratko življenjsko dobo baterije!

Pomembna, a manjkrat izpostavljena lastnost športne ure, je trpežnost. Ohišje iz titana in safirno steklo. Verjetno dovolj, čeprav najbolj »žlahtne« športne ure stavijo na ohišje iz kompozitnih materialov. O estetiki bi lahko razpravljali na dolgo in na široko, a mi je bolj kot ne jasno. Občutki so »binarni«. Bodisi vam je nadvse všeč, ali pa se vam zdi škatlasta in milo rečeno čudna. Zmotil me je namreč podaljšani rob s krono in gumbom. Ultra ima na drugi strani še enega. Ne rečem, da boste imeli vsi z njim težave. Toda, zaradi načina, kako primem uro, da bi pritisnil krono, sem ga vedno znova nenamenoma pritisnil in zaradi tega je ura skočila v meni, ki ga pravzaprav nisem želel.

Glavna ovira pa je gotovo cena. Tisoč evrov je občutno preveč za športno ali pametno uro, naj bo še tako zelo sodobna, nadgrajena in sposobna, kdo ve, česa vsega. Za pol manj denarja namreč dobiš enako (ali celo bolj) zmogljivo športno uro oziroma, če razen »Appla« nič drugega ni vredno počenega groša, potem je po moje vseeno bolje, da se odločiš za Apple Watch 8.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.