PRVI VTIS: Torres nam je pokazal zobe
Marjan Kodelja 17. novembra 2023 ob 05:48

Vseeno, kaj si mislite o avtomobilih SsangYong, nečesa jim ni moč oporekati. Opaznosti. Torres se, kakopak, temu ni izneveril! Drugo ostaja na ravni, ki smo jo pri tej znamki že spoznali.

Korejsko podjetje je pred kratkim dobilo novega lastnika KG Group in ker je Torres prvi avtomobil zasnovan pod njihovo taktirko, so iz karoserije izginile vse oznake SsangYong. Zaradi tega se nima smisla razburjati, kajti v vsem drugem je novi »voz« točno takšen, kot sem pričakoval in kot mi je, kar je kar malce čudno, postalo všeč. Predvsem Rexton se mi je prikupil, ker je ravno prav drugačen od avtomobilov njegove kategorije in ker je zasnovan tako, da čeprav ima vse pričakovane voznikove pomočnike, še vedno izžareva mehanski duh. Zakaj ne? Nekaterim je to všeč. Čemu bi jih torej silil za volan »vesoljskih ladij« na kolesih. Poleg tega. Kdor ne mara baterijsko gnanih vozil, ima na voljo dobri stari bencinski motor. V Koreji je sicer na voljo tudi baterijska izvedba EVX s kapaciteto 73 kilovatnih ur, ki pa v naše vode naj še ne bi priplula.

Motor:1,5-litrski bencinski turbo (1.497 cm3)
Menjalnik:šest stopenjski ročni ali samodejni
Največja moč in navor:120 kW (163 KM); navor 280 Nm
Zmogljivosti:največja hitrost 194 km/h
Dimenzija (D x Š x V):4.700 x 1.890 x 1.710 mm
Medosna razdalja:2.680 mm
Prtljažni prostor:730 l (1.662l s podrtimi sedeži)
Teža praznega:1.498-1.618 kg, vlečna moč 1.500 kg
Uradna poraba:7,9– 9 l na 100 km
Emisijski standard:Euro 6d
Cena:od 31.899 €

Robustnega, do nekje »škatlastega« videza ni mogoče spregledati. Poleg tega je na njem cel kup podrobnosti, detajlov, za katere pomisliš, da nanj sodijo. Na primer. Na sprednji maski bodi v oči rdeč kvadratek, ki skriva priključek za primer, da je avtomobil treba vleči. Vertikalni stebrički pod havbo spominjajo me na zobe, mu dajejo agresiven, morda malo zloben videz. Zadaj so, tako so dejali, »pofejkana« vrata, kot jih imajo terenci z rezervno gumo in odpiranje na stran, medtem ko na bokih poleg oglatih linij izstopa še z drugo barvo poudarjeni stebriček C. To še ni vse. Na levem in desnem delu havbe tik pod vetrobranskim steklim sta majhni sani. Podobni sanem na strehi, le močno pomanjšani. Imeli naj bi zgolj estetsko funkcijo, a sem pomislil, da bi nanje pritrdil krajše karving »dile« in se odpeljal na najbližje odprto smučišče. Šalo na stran. Nekateri lepotni detajli so morda na prvo žogo res malo čudni, vendar ko avtomobil nekaj časa gledaš, ne moreš skriti, da je njegov videz najmanj odbito drugačen.

Kot se za športni terenec, ki ga umeščajo na sredino med razredom C in D, spodobi, je poleg videza poudarek na prostornosti. Torres ni majhen avtomobil, zato je prostora v potniški kabini in prtljažnem prostoru dovolj. Kot sem lahko videl, je notranjost obenem sodobna in prefinjena. Korejci (še) ne poudarjajo ekologije, kot nekateri predvsem evropski izdelovalci, zato je oblazinjenje po želji usnjeno. Zaslona sta enaka, kot ju imata Musso Grand in Rexton, kar žal za seboj potegne že znane omejitve sredinskega. Čas bi bil za prenovo. Uporabniškega vmesnika in funkcij.

Glede pogona presenečenj ni. Pozabi na takšne in drugačne hibride, saj boš pod pokrovom našel zgolj bencinarja s pol drugim litrom prostornine. Konjev je vsaj na papirju dovolj, vse skupaj pa lepo zaokrožuje opcijski štirikolesni pogon zmožen premagovanja več kot 50-stopinjskega kota vzpenjanja. Pri že omenjenih vozilih se je izkazal, zato nimam razloga dvomiti, da se tokrat kljub slabotnejšemu motorju ne bo. Da s terenskimi zmogljivostmi mislijo resno, med drugih kažejo višina vozila (195 milimetrov) in za to kategorijo visoki vstopni in izstopni koti. Torres je celo sposoben brez težav voziti po vodi, dokler globine ne preseže 30 centimetrov. V primeru izvedbe s pogonom na dve kolesi, lahko izbiraš med šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom. Izvedenka s štirikolesnim pogonom pa je standardno opremljena s samodejnim.  

Čeprav nesramežljivo ciljajo na avtomobilske tradicionaliste, ki cenijo prostornost in terenske zmogljivosti, je na krovu zanimiv paket pomočnikov. Zanje trdijo, da so med drugo (delna avtomatizacija) in tretjo (pogojna avtomatizacija) ravnijo samodejne vožnje na šeststopenjski lestvici od 0 do 5. Poleg običajnih in uporabnih sistemom, kot sta pametni prilagojevalnik hitrosti in ohranjanje vožnje po sredini voznega pasu, je še cel kup sistemov, ki opozarjajo na nevarnost. Zagotovo niso odveč, toda če so opozorila enako nadležna kot v Rextonu, potem jih bo marsikdo prej ali slej izključil.

Malce presenetljiva je cenovna ponudba, saj pri štirih različicah prodajalec priznava akcijski popust v višini 3100 evrov, pri dveh pa ne. Tako je Torres Adventure (38.899 €) z osemnajst palčnimi platišči in štirikolesnim pogonom cenejši od različice Premium z dvokolesnim pogonom (41.499 €). Popusta ni še za najdražjo različico Premium s štirikolesnim pogonom (44.499 €). Najcenejša je različica Club (31.899 €) z ročnim menjalnikom, ki ji sledita Adventure z ročnim (33.899 €) ali samodejnim menjalnikom (35.899 €).

Za kraj še na kratko o smelih napovedih. Naslednje leto pričakujejo, da bodo prodali 400 vozil, od tega 80 Torresov. Še to. V primeru, da želenega vozila ni na zalogi, recimo, da imate samosvoje želje po opremi in barvnih kombinacijah, ga tovarna v Južni Koreji preko morja dostavi v štirih mesecih.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja