PRVI VTIS Samsung Galaxy S22+: zmagovitega konja pač ne menjaš (#video)
Marjan Kodelja 14. februarja 2022 ob 06:49

Srednji od treh letošnjih novosti je natanko tak (in nič več), kot se od Samsungovega telefona družine Galaxy S spodobi. Najboljši možen procesor, odlične kamere ravno tolikšne zmogljivosti, da bodo najbolj zahtevni še vedno pogledovali proti Ultri, in lanska oblika. S22+ je toliko nadgrajeni S21+, da zna biti zanimiv za marsikaterega ljubitelja premijskih telefonov s sistemom Android.

Verjetno ker se bolje sliši, je okvir iz oklepnega aluminija. Ali je zaradi tega ohišje bolj trdo, bo pokazal čas. Naj bo oklepni ali ne, okvir je ličen in služi namenu robustno izdelanega ohišja. Spredaj in zadaj je kajpada steklo, tokrat Gorilla Glass Victus+. Pohvalna je mat površinska obdelava hrbtišča, zaradi katere se tamkaj prstni odtisi pretirano ne poznajo. Robovi so letos nekoliko manj zaobljeni, zaslon je seveda raven, zato je na videz S22+ videti debelejši, kot v resnici je. Ne verjemite očem, kajti z debelino 7,6 mm se prav nič ne loči od tekmecev v premijskem razredu. Udobje enoročne rabe je zaradi siceršnje velikosti omejeno, toda telefon kljub kombinaciji kovine in stekla pretirano ne drsi iz dlani. Odlikuje ga (lanska) minimalistična zasnova, dovolj sodobna, da pravzaprav ni nobena težava, če so jo ponovili. Izstopata še kakovost izdelave in občutek za podrobnosti, ko gre za spoje med deli ohišja in nujnimi odprtinami ter režami na robovih. Bočni tipki, s katerima se dostikrat ne spoprijateljim, sta tu dovolj široki in primerno mehki, da ne režeta v prst. O kakovosti ohišja nenazadnje govori manjša občutljivost na vodo in prah po standardu IP68.

Procesor Exynos 2200 sodi med najboljše letošnjega leta, zato so zmogljivosti S22+ in gladkost delovanja na visoki ravni. Karkoli poženeš, brezpogojno deluje, le ko so jedra maksimalno obremenjena, se telefon opazneje segreje. Ko temperatura preveč naraste, sistem začne zmanjševati takt procesorja. Tedaj, kot pri vseh pametnih telefonih, zmogljivosti nekoliko padejo. Pri običajni uporabi so takšni primeri manj verjetni, zgodijo pa se lahko med igranjem grafično zahtevnih iger. Test obremenitve po 15 minutah pokaže padec zmogljivosti za okoli petino. Tehnične lastnostni zaokrožuje 8 GB RAM-a, 256 GB pomnilnika in podpora najnovejših komunikacijskih standardov. Med njimi ravno tako Wi-Fi 6E, ki podpira uporabo frekvenčnega območja 6 GHz, čeprav je ustreznih usmerjevalnikov samo za vzorec. Modem 5G takisto ni izostal. Komunikacijsko tako kupci dobijo »celovit« paket.

Manj navdušen sem nad kapaciteto baterije. 4500 mAh zadošča za dokaj mirno preživetje dneva, toda glede na velikost naprave sem pričakoval, da bo večja. Med zahtevno uporabo, ko je prižgan zaslon in procesor polno obremenjen, se nivo napolnjenosti baterijo relativno hitro niža. Zagotovljena je podpora 45-vatnemu žičnemu polnjenju, toda ker zaradi okoljskih razlogov v paketu ni napajalnika, boste morali ustreznega, če ga morda še nimate, dokupiti. V hitrosti brezžičnega polnjenja pa s 15 vati S22+ ne sodi med tozadevno najboljše telefone.

Za 16,7-centimetrski (6,6-palčni) zaslon AMOLED polne visoke razločljivosti (1080p) bom mirno dejal, da je odličen. Eden boljših, celo najboljših v pametnih telefonih. Dovolj svetel za vse svetlobne razmere, s prijetnimi živimi barvami, visokim kontrastom ter dobrim dinamičnim razponom. Podprtih je večino standardov prikaza slike, zato bi težko našli pripombo. Poleg tega omogoča še dinamično prilagajanje hitrosti osveževanja na intervalu med 48 in 120 Hz (Samsung je sicer na predstavitvi trdil, da se lahko osveževanje zniža vse do 10 Hz, a se je kasneje izkazalo, da to ne drži). Zgornja meje je odlična za gladek prikaz iger in videa, medtem ko spodnja pomaga varčevati z energijo, ko je slika na zaslonu pretežno statična ali med predvajanjem videa. Na voljo imate živahen in naraven način prikaza barv, pri čemer pri zadnjem lahko nastavljate ravni osnovnih barv.

Zadaj ima S22+ tri kamere. 50-milijonsko glavno, 12-milijonsko širokokotno in 10-milijonsko kamero s 3-kratno optično povečavo. Zaradi različnih tipal in leč v objektivih se razlikujejo v občutljivosti na svetlobo, ki se pozna v svetlosti fotografij. Glavna kamera v tem vsekakor izstopa, a vse tri odlikuje sposobnost reprodukcije enakih barv. Te so nekoliko nasičene (poudarjene), kajti trenutno so barve v naravi mnogo bolj blede, kot so potem prikazane na fotografijah. Priznati pa je seveda treba, do so takšne, na katerih je več kot dovolj podrobnosti in imajo dobro dinamiko, očem veliko bolj všečne.

Fotografije od levo proti desni širokokotne, glavne in kamere s 3-kratno povečavo so v dobrih svetlobnih razmerah dobre in jim ne morem kaj dosti slabega očitati. Širokokotne fotografije so sicer robovih nekoliko manj ostre, toda vsekakor boljše kot v primeru nekaterih telefonov, ki s ceno dosti ne zaostajajo.

Razlike med kamerami so najbolj očitne v svetlobno slabših razmerah (ponoči). Medtem ko so fotografije glavne kamere dobre, imata tako širokokotna kot tele-kamera težave z ostrenjem. Njune fotografije so manj svetle, manj jasne in bolj »zamazane«. Z drugimi besedami, ponoči se splača uporabljati le glavno kamero. Podobno velja za snemanje videa, za kar zlahka uporabite kateri koli kamero (med snemanjem sicer med njimi ni mogoče preklapljati), toda najboljše rezultate bo spet dala glavna. Kadri bodo svetlejši, z več podrobnosti in tudi gibanje je bolj gladko.  

10-kratna povečava je tokrat dobra, medtem ko so fotografije s 30-kratno še vedno videti, kot bi prišle izpod čopiča impresionističnega slikarja.

Sledi primerjava z dnevnimi fotografijami letošnjega in lanskega modela. Zanemarite, da so lanske bolj svetle, saj niso bile posnete v istem času dneva, kot letošnje. A če zanemarite osvetlitev, potem večjih razlik pravzaprav ni. Izboljšave v fotografskem sklopu letošnjega modela so namreč še najbolj opazne v slabših svetlobnih razmerah.

Sprednja (selfi) kamera z 10-milijonskim tipalom pretirano ne izstopa, model Ultra ima na primer 40-milijonsko, vendar zadostuje potrebam večine uporabnikov. Še posebej v dobrih svetlobnih razmerah. Na voljo imate ožji in širši pogled ter še cel kup učinkov in filtrov, da postanete celo lepši, kot ste v resnici. Za avtorja članka zadnje žal ne velja.

HVALIMO:
 • Vsestranske zmogljivosti in vključenost najnovejših tehnologij
 • Solidna mobilna fotografija in pravšnja konfiguracija kamer
 • Kakovost izdelave in uporabljeni materiali
 • Odličen zaslon in dinamično prilagajanje hitrosti osveževanja
GRAJAMO:
 • Ni podpore za pomnilniške kartice
 • Ne najboljši rezultati širokokotne in tele-kamere v slabi svetlobi (nočni način)
 • Procesor še vedno odvisen od trga
 • Baterija bi lahko bila večja

Samsung Galaxy S22+
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIJE
 • CENA
4.1

Naj kupim?

Za ljubitelje Samsunga je vprašanje verjetno brezpredmetno. S22+ je v vseh pogledih odličen in hkrati zmogljivostno lepo uravnotežen pametni telefon, ki zna biti predstavnik družine S22, po katerem boste najbolj pogosto posegali. Od Ultra se namreč loči zgolj v za odtenek manjšem zaslonu, kar je za marsikoga z uporabniškega stališča nepomembno in v fotografskih zmogljivostih, v katerih razumljivo prednjači dražji model. Ravno tako v cenovnem razredu okoli 1000 evrov nima pravega tekmeca. Čeprav se z njim skoraj v vsem zlahka kosa Huawei P50 Pro, tega zavirata odsotnost Googlovih storitev in podpore za omrežja 5G.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja